НЕЛЕ КАРАЈЛИЋ: Ево зашто морамо стално да понављамо ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ

NELE KARAJLIĆ: Evo zašto moramo stalno da ponavljamo DOGODINE U PRIZRENU

26 aprila 2019

Kosovo je mesto na kojem stanuje Bog lično, tamo je njegova adresa, izjavio je muzičar i pisac Nele Karajlić.

„Kako inače objasniti fenomen da se na tako malom prostoru nalazi toliki broj crkava i manastira. I kako objasniti to da se te crkve i manastiri stalno ruše i pale, a opet se stalno obnavljaju i vaskrsavaju”, upitao je Karajlić.On je, u okviru serijala Kosinus, ocenio da se kosovsko pitanje može više posmatrati metafizički, nego racionalno.

„Možda bi, za postizanje našeg konačnog cilja, bolje od političkih, diplomatskih ili, ne dao Bog, vojnih akcija, bilo da uporno, svakodnevno, bez izuzetka ponavljamo jednu te istu rečenicu koja glasi – dogodine u Prizrenu. Znam jedan narod koji je sa tom taktikom došao do cilja”, poručio je Karajlić.

Kada je reč o razgraničenju, on je novinarki Bojani Milovanović rekao da je to jedna „veoma popularna igra na Balkanu koja traje već najmanje 600-700 godina“.

On problem te „igre“ vidi u tome što granice koje se nacrtaju obično traju kraće od skečeva Top liste nadrealista.

Prema Karajlićevom stavu, Kosovo nipošto ne bi trebalo da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama (UN), pre svega zbog međunarodnog prava na čijim „krhkim nogama još uvek stoji naša planeta“.

„Ako stavite Kosovo u UN, to je isto kao da u fudbalu ukinete ofsajd za onu ekipu koja nosi Adidas opremu, jer za njih važi izuzetak”, ilustrovao je Karajlić.

On smatra da je srpska spremnost na kompromis danas iznenadila one koji su bombardovali Srbiju pre 20 godina. Usled te iznenađenosti, kako je ukazao, oni su zaboravili na to da nije neophodno da Srbiju pitaju da li je za priznanje Kosova ili nije.

„Ipak, to što nas pitaju, teraju i to priznanje postavljaju kao uslov, jeste znak ili da oni traže opravdanje za ono što su učinili ili da igra nije gotova“, predočio je Karajlić.

Niti su jedni veliki izdajnici, niti su drugi velike patriote

Karajlić misli da je potpuno svejedno da li će se za Kosovo organizovati međunarodna konferencija ili nastaviti dijalog, ali ističe da je važno da podržimo onoga koga pošaljemo kao predstavnika.

To je uporedio sa situacijom kada se pregovara oko cene koncerta nekog benda.

„Ako ne podržite svog menadžera, cena je manja, ukoliko ga podržite, taj sa kojim se pregovara nema kud, pa pristane na ono što je menadžer tražio“, objašnjava Karajlić.

Sporazum ili zamrznuti konflikt doživljava kao isforsiranu dilemu koja služi za unutrašnju upotrebu.

„Niti su ovi koji su za sporazum neki veliki izdajnici, niti su ovi koji su za zamrznuti konflikt neke velike patriote“, ocenio je Karajlić.

Prema njegovom predviđanju, možda bi sporazum doneo boljitak u prvom periodu, ali bi za 20 ili 30 godina bio velika poteškoća.

S druge strane, kako je predočio, zamrznuti konflikt je sada zamrznut, a nismo sigurni da li će za par godina biti zamrznut, ili će biti u rerni, a naša pozicija neće biti ovakva, već može biti samo gora.

Odgovor i put kojim treba ići, kada je u pitanju Kosovo, Karajlić vidi u jedinstvu i sabornosti.

Anegdota iz Prizrena – nadrealizam da ne može biti veći

Priseća se i anegdote sa Kosova, kada su ga ispred crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, tada okružene bodljikavom žicom, prepoznali pripadnici Kosovskog zaštitnog korpusa.

Usledilo je zajedničko fotografisanje, ali i molba da fotografije ne završe na Fejsbuku, pošto su za njih kompromitujuće.

„Eto vam nadrealizam da ne može biti veći“, zaključio je Karajlić.

(Fonet)

KOMENTARI5 komentara

 1. Željko says:

  Nele priča o Kosovu, na koje nikako ne smije doći, a ne priča o svom rodnom Sarajevu, drugom gradu po brojnosti Srba, odmah iza Beograda, u koje gle čuda isto tako ne smije doći!!

  • Cp6a says:

   U čemu je tu njegova krivica? Što ne zna da puzi?

 2. samostalan says:

  Nele je lazni muzicar, laznjak do kraja, koji samo zeli da se medijski eksponira. Sramno je takvim likovima davati prostora i paznje.

 3. Budi Bog s nama says:

  Jedni su malo izdajnici, a ovi drugi malo patriote, pa kom obojci kom opanci. Jedni rade na priznavanju državnosti a ovi drugi ne rade na očuvanju svoje državnosti, jer gledamo da ugodimo zapadu, ne bi li i naša žaba bila potkovana kao svaki konj. Prizren nije srpski Jerusalim, retko da ko čezne za Prizrenom. Srbima pripada carstvo nebesko, za njim bi trebalo da čeznemo a to možemo da postignemo samo ako nas istrebe radi imena Hristovog. Dakle, realna opcija i te kako postoji.

 4. Budi Bog s nama says:

  Knele je veliki čovek i pravi je car, muzičari su uvek bili dalekovidniji od nas šabana, problem je samo što on kao Srbin iz Sarajeva vidi bolje stvari od nas Srbina iz Srbije koji stalno ponavljamo "Do godine u Nemačkoj" Da završimo kurs njemačkog pa u zdravlje da peremo starcima zadnjice i prednjice po domovima zdravlja da bi mogli našoj deci ovde da kupimo ajfone i patike na kredite i tako se uništimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *