Неле Карајлић и непожељна истина о Србима у Сарајеву

Nele Karajlić i nepoželjna istina o Srbima u Sarajevu

25 februara 2015

Nenad Kecmanovic 55434Piše: Nenad Kecmanović

„Potjeran sam jer sam uvidio da 199.999 osoba iste vjere ili bilo čega drugog napustilo grad na isti način. Ako 200 hiljada Srba odluči da se vrati u Sarajevo, recimo 2. novembra 2021. godine biću njihov lider. Mislim da je to grad u kome Srbi moraju živjeti. Ali, nažalost, to nije moguće. Sarajevo je fikcija, ideja u utopiji. Sjajna ideja, ali je nažalost propala.“ – odgovorio je dr Nele Karajlić za Radio-Sarajevo neposredno po završetku rata u BiH, na pitanje zašto je otišao i zašto nema namjeru da se vrati.

Kada je onomad prvi put navratio u rodni grad, na istim radio talasima je repreziran taj intervju i izazvao je toliko negodovanje Sarajlija da je njegovo kafansko društvo morala da čuva policija. A Nele je samo pomenuo cifru srpskih izbjeglica koju je utvrdio Helsinški odbor (Srđan Nijaza Dizdarević) i ni rječju nije pomenuo uzrok egzodusa svojih sunarodnika. Šta je onda izazvalo toliki gnjev?

Sarajlije naprosto ne vole da čuju ni aluziju na ovaj dio ratne drame, u svome, kako kažu, i danas „kosmopolitskom“, iako bezmalo etnički čistom muslimanskom gradu. O Kazanima, Dobrovoljačkoj, o javnim i privatnim zatvorima, slanju na kopanje rovova, pljačkanju stanova, šikaniranjima u redovima za vodu i sl. povremeno su ponešto pisali i „Dani“ i „Sl. Bosna“. Ali, kada to isto pomenu oni koji su upravo zbog toga otišli, onda postaju domaći izdajnici. Valjda je trebalo da ostanu i uživaju u porukama slušalaca u kontakt-emisiji radio „Hajata“ da „svaki Musliman treba da pokolje Srbe u svojoj ulici“

Ako su izbivanjem iz Sarajeva tokom rata, Nele iz Beograda i Kusta iz Pariza, navodno, podržavali razaranje „multietničkog“ Sarajeva, nisu li onda, pogotovo, i Hadžihafizbegović i Sidran, ostajući u gradu svojim ćutanjem podržavali nasilje  nad Srbima. To je maltene kao kada bi Turcima danas palo na pamet da osuđuju hrišćane što su pred nasiljem Osmanlija napustili prijestonicu Istočnog rimskog carstva, umjesto da su ostali, prihvatili da se na crkvi Svete Sofije dogradi minaret i sačuvali multikonfesionalni karakter Konstantinopolisa/Istanbula.

Šta je, po njima, Nele trebalo da uradi? Da ostane u Sarajevu da bi i sam postao jedna od, prema Mirku Pejanoviću, tri hiljade srpskih žrtava unutrašnjeg terora?

Ili da, uprkos svemu, kao „zaštićeni svjedok“ pred reporterima zapadnh medija fingira multikulturni imidž olimpijskog grada? Ako misle na ovo drugo, zašto ga poslije rata nisu pozvali da se vrati, jer Sarajevo se i u miru praznilo od Srba, pa bi im bio još korisniji kao kamuflaža? Elem, ne valja im Srbin Nele ni kada ode, ni kad se vrati, ni kada, kao onomad, samo navrati.

No, vratimo se u realnost! Onog Neletovog imaginarnog „3. novembru 2021.“ biće u Sarajevu još manje onih koji pamte „zlatno doba“ i gnjave potomke sa pričama o Bijelom dugmetu,  Doli Bel, Zabranjenom pušenju, Nadrealistima, KK Bosni itd. A  neuporedivo više onih kojima je današnje Sarajevo jedan normalan muslimanski grad u kome, kao i u većini maloazijskih i bliskoistočnih gradova, dominiraju suniti, ima dosta vehabija, nešto šiita i zanemarljiva manjina od pet odsto hrišćana, koji u miru malo kome smetaju, ali kada se zakuva, prvi nastradaju.

Da bježanje od te realnosti u fantazije sarajevskog multietničkog patriotizma ili veleizdaje može biti opasno svjedoči primjer Emira Suljagića. Bošnjačkog političara u usponu koji, u ime ratnih grobova, Neleta i njegovo kafansko društvo, u kome nisu bili samo Srbi – naziva „smećem“.

(Press)

KOMENTARI7 komentara

 1. Svetislav says:

  Ono sto je uradjeno Srbima u Sarajevu, se nikad nece zaboraviti. To 'udruzenje" poturcenih bivsih Srba tj. sadasnjih Bosnjaka (ili bivse hrvatsko cvece), mogu jos vise da mrze one od kojih su i oteli sve sto imaju. Mrznja ih je napravila, mrznja ce i da ih unisti.

 2. freelancer says:

  U ratu postoje tri cilja: vojni, politički i ekonomski... Koji od ova tri je bio razlog opsade i artiljerijskog gadjanja Sarajeva 1.400 dana... Ovo što se pominje, ``šta su radili Srbima`` je POSLEDICA besomučne i vojno-politički i ekonomski besmislene opsade...

 3. karudijan says:

  Da li su mediji tačno izveštavali o tri velika masakra u Sarajevu?....... Ne. Zapadna javnost je tri puta šokirana užasnim slikama: desetinama žrtava raznesenim na komade ispred pekare ili na pijaci u Sarajevu. Naravno, Srbi su odmah optuženi da su ubili civile bombardujući Sarajevo. Međutim, javnost nikada nije obaveštena o rezultatima istraga van UN, niti o izveštajima koji su optužili snage predsednika Izetbegovića. Zapadni zvaničnici su znali sve o tome, ali su pažljivo krili informacije. Tek kasnije je priznato da su granate na pijacu u Sarajevu ispalili sami muslimani! Izvršili su masakr nad sopstvenim narodom! Čemu ovakve manipulacije? Kao što to obično biva, svaki masakr se dogodio tačno pred neki važan sastanak koji opravdava mere Zapada: uvođenje embarga protiv Srba (1992.), NATO bombardovanje (1994.), konačna ofanziva (1995.). NATO i Izetbegović su primenjivali suštinske principe ratne propagande: opravdati ofanzivu medijskom laži, „masakrom“ koji će šokirati javnost.

 4. karudijan says:

  Naši zločinci su po Sarajevu silovali djevojčice, bacali ih na ulicu i govorili da su ih ubili srpski snajperisti! ............ Zoran Čegar.

 5. Svetislav says:

  Najgora laz je da je Sarajevo bilo pod opsadom. Znaci dosli su "zli" Srbi iz Srbije i opkolili Sarajevo gde su ziveli samo muslimani? Istina je da je Sarajevo nastalo na srpskoj zemlji, a da su Srbi i Jevreji unistavani sistematski narocito u drugom svetskom ratu. Znaci Srbi sa Ilidze, Vojnickog, Nedzarica, Lukavice, Rajlovca, Hadzica, Vogosce, Ilijasa, Blazuja su trebali da puste isljamske ubice da ih pobiju pa muslimansko Sarajevo (opet na otetoj srpskoj zemlji), ne bi bilo pod opsadom? U stvari ne postoji grad u bivsoj Jugoslaviji gde je zemlja u gradu, kao i okolna naselja bila vecinski srpska kao u Sarajevu. Jos kad dodamo bespravna naselja doseljenih "sandzaklija" na srpsku otetu zemlju u Sarajevu od 1970-tih do 1992-ge, koje su dozvoljavali komunisti i tako napravili od kulturnog grada, naselja tipa Gaze. Prava otimacina srpske zemlje nastaje naseljavanjem tih zvalavih i vehabija posle Dejtona. Zato Srbi to nece zaboraviti, a sarajevske doseljene lopove i teroriste samo mrznja ce da unisti.

 6. Vera says:

  Odlican tekst. Hvala Nenade.

 7. Hajduk says:

  Zalosno je citati sta vi pisete idioti. Prvo uradite test inteligencije pa onda pisiti. Niste upoznati ni malo sa istinom. Nele jede govna kao i uvijek. Bli njega briga z Srbe, Hrvate ili Muslimane. Sve tri nacije su ubijale i nema tu opravdanja nikakvog ali najgore je sto su vodje tih nacija ptetile ne ovce vec MAGARCI a izgleda da bi to isto uradili i sada. Prestanite sa sirenjem mrznje.Zar vam nije dosta. Pogledajte jadni narod na sve tri strane sto se pati a vasi junaci uzivaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *