НЕЛЕ КАРАЈЛИЋ НАПИСАО ПИСМО БАЛАШЕВИЋУ: „Драги Ђоле, ја сам твој српски језик“

NELE KARAJLIĆ NAPISAO PISMO BALAŠEVIĆU: „Dragi Đole, ja sam tvoj srpski jezik“

23 februara 2021

Muzičar Nele Karajlić, na Međunarodni dan maternjeg jezika, pročitao je pismo koje je „srpski jezik napisao“ Đorđu Balaševiću.

„Dragi Đole, ja sam tvoj srpski jezik. Onaj kojim si govorio, s kim si se zajedno udvarao, i na kom si pisao svoje pesme. Pišem ti ovo pismo ne bih li ti barem malo zahvalio na svemu onome što si učinio za mene“, čitao je Nele Karajlić.„Znaš i sam kako je vreme došlo, koliko me je tuđica i nakaradnih pravila kidalo, komadalo, kako sam unižen i povređen od svih onih koji su me stavljali u usta. Od svih tih tvitova, klikova, Fejsova, botova, dismisova, hejtova“, nastavio je.

„Gospode, da li jezici pate kao ja? Ti si, Đole, bio jedan od retkih koji mi je čuvao dostojanstvo, da tebe ne bi, mislio bih da sam sebe ne mogu da razumem. Đole, hvala ti na svim onim neočekivanim rimama kojim si od mene pravio jedinstvenu nisku bisera čija bi dužina premašila i Kineski zid“.

„Neke od njih su mene iznenadile. Hajde, na primer, Snaša sa salaša, ili Mirka koju neki dirka, to ja još i bože pomozi da predvidim, ali ono da si u vojsci našao druga do groba, a zaradio hroničnu upalu zgloba, e, to je zateklo mene, vlasnika svih tih reči“, nastavlja Karajlić.

„Hvala ti na predivnim poređenjima, uvek drugačijim i svežim. Uvek sa nekom dubokom dozom tuge koju si iscrpio u svoje najlepše stihove. Bilo je pesnika koji su me do neba uzdizali, ali je samo kod tebe mahovina kao astragan. Hvala ti na metaforama kojih si prepun poput onog vrča vina što ga čovek u belom napravi od vode. Hvala ti na onim bagremovima čija je sudbina da ih svako malo lome, ali da nikad ne budu slomljeni“, stoji u „pismu“.

„Da ne bi tvojih stihova, ni sam ne bih znao koliko sam bogat. Hvala ti na mudrosti kojom se nisi razmetao, ne zato što nisi imao šta da kažeš već zbog toga što si znao da je tvoj zadatak da publici razgališ dušu, a ne da im oštriš um, jer ćud je ćud, a sud je sud. Hvala ti i na divnim ženama s kojima si upoznao svet oko sebe a svaja svoja neodoljiva, jedinstvena, neosvojiva. Hvala ti na svim imanjima, od onih koji su otišli u Japan, do onih koji su se udale za inženjera pred kojim je karijera.“

„Mogao bih još dugo da ti se zahvaljujem, ali me je sramota što to nisam učinio dok su ti još uvek prsti skakali po žicama gitare. Šta da ti kažem, računao sam na nas. Da, zaboravih ti reći, zahvaljuje ti se i moja sestra muzika. Istini za volju, ona i ja dugo nismo u dobrim odnosima“, piše srpski jezik Balaševiću.

„Ti si poslednji koji si pokušao da nas pomiriš. I, eto, dragi moj Đole, sad si gore gde i treba da budeš, pored tvog Novosađanina Zmaja. Sad se pokopljajte stihovima, bacajte rime, slavite moje ime, uzburkajte svemir, nek se nebo prošara munjama.“„On, taj Zmaj, on mi je produžio život, on me iz 19. uveo u 21, vek, a ti ćeš iz 20. u 22. vek. I, ne brini, Ulicom Jovana Cvijića već pišu neki novi klinci, oni koji se rađali uz Zmaja, a odrastali uz tebe“, čitao je dalje Karajlić.

„Neki od njih će mi produžiti život za još 200 godina i tako u beskraj. Živeću dok ima poeta. Đole, nemoj da si zbunjen onim što ti se sada dešava, pametan si čovek, sada vidiš da čovek ne mora da bude svetac da bi otplovio u večnost. Dovoljno je da je pesnik. Još jednom ti hvala, viteže moj. Laka ti zemlja i beskrajno nebo, umetničko. Uvek tvoj, srpski jezik“, zaključuje.

Podsetimo, novosadski kantautor preminuo je 19. februara u 67. godini života, nakon komplikacija izazvanih koronavirusom, a sahranjen je dva dana kasnije, 21. februara u Novom Sadu, u najužem krugu porodice.

KOMENTARI24 komentara

 1. Pendrek says:

  Treba tom jugofilu i skotinu, sada kada je mrtav kolac udariti kao sto su nekada radili sa vampirima. Djavo ga odneo izdajnicku i ustashku. Samo sto nije vikao zajedno sa Sonjom Biserko zds.

  • Istina booli says:

   Stoko, kako te nije sramota? Ti češ Đoletu, da držiš prodike..

   • Kosovac says:

    @ Istina booli, …..Stoka je tvoj tata sorošoid. I tatu vidiš nije sramota, čak je rodno ponosan. ……………Fol blamiraš se što se treba ovom Panonskom …naru udariti glogov kolac, kao što to treba svakom ustaši krvopiji. Pa zar ti nije jasno da treba spašavati narod, nisu samo Srbi ugroženi, a valjda znaš da Sonja & komp. nisu baš toliko probirljivi. Kada nema Srba, dobri su i drugi, samo ih malo namažeš puterom po glavi.

   • Pendrek says:

    Kaljava Stoka si ti i tvoja jadna majka koja te okotila!

   • Suzuki Vitara says:

    Istina boli te. Kako volis svakog srbomrzca, pa makar se izdavao za Srbina, u sta sumnjam.

 2. Si Ju Leter Aligeder says:

  Eto Nele je car iako je sad malo prolupao, taj crni Đorđe je ostao da živi u jugoslaviji do kraja života ali sa hrvatskim opredeljenjem, možda su finansirali u njega ali još gore ako je postao sitna prodana duša na kraju svoje balade. Nele ništa ne kapira kao pravi bosanac, ali šta ćemo kada je i on naš. Neka Bog dobri poživi našeg Neleta koji je naučio Kusturicu bas gitari. A što se tiče Neletove pesme koju sada može da peva i posveti Đoki jeste ona "To je bio dan kada je otišao Hasen." Đoku smo slušali u pravo vreme i na pravom mestu, a sada kada ga Bog uze neka ore malo i nebeske njive, dosta mu je bilo ovde da nas zamajava svojim viđenjima i filozofijom. Inače produkcija mu je uvek bila slaba a pesme je samo pričao i recitovao, šta ćete srbija je uvek bila siromašna zemlja, valjda je i drzak čovek i bezobrazan kod nas dobrodošao.

  • Cp6a says:

   Čini mi se da je pismo namerno dvosmisleno i da Nele, ne da nije ukapirao, nego ga je genijalno sa pravom merom napisao.

  • GSM says:

   Ništa nisi shvatio, ovo je vrlo dobro napisano, SRBSKI!

   • GSM says:

    Šta obo bi, ja napisah ćirilicom,a ono, vidi, ispade...

    • Velika Metla says:

     GSM, imaš gore skroz na vrhu u desnom uglu gde piše ćirilica / latinica, pa pritisni na ćirilica, i sve će biti na ćirilici.

 3. petrovgrad says:

  Moj dragi Nele, jer i tebe doneo neki voz ili traktor. Što bi rekao legendarni Djole... voz koji vas doneo. Imao je divne stihove za svakoga recimo za Lale "rodio se .. .. ubio ga šlog" Za Srpski jezik je posebno imao lepe reči i hvale. Jednom rečju sprdao se sa svima. Uvek je plasirao politiku kroz recital, nije imao snage da ide za govornicom kao Čanak, ali je ste na bini. Uostalom zašto se ne bi sprdao sa Srpskim jezikom, kad mu nije to maternji jezik.

 4. Kulak says:

  Volim Srbiju

 5. Ivke says:

  Volim sebe a ja san sebenda i lala i sta god os. Ali zao mije Djoleta izdajice .. bio mi je nekad deo srca ali me je jako uvredio kafa sam ga cuo kako sere po nama po hrvatskoj

  • Ivke says:

   Volim sebe a ja sam srbenda a i lala i sta god oces. Ali zao mije Djoleta izdajice .. bio mi je nekad deo srca ali me je jako uvredio, kada sam ga cuo kako sere po nama po toj kurvatskoj

 6. Rista says:

  Ja sam razumeo da ga je Nele natenane ispljuvo zbog "pozajmljivanja" stihova i dosetki na rimovanje be. Mada sam tužan što se Nele ipak prekasno javio. Ko neka kukavica, ipak malo naokolo a za života onoga nije smeo ni da bekne. Nema veze, samo sam primetio dve ružne stvari. Krađu i kukavičluk. Pomalo i ljubomoru. A mogu da primetim i još jednu neprijatnost. Naslovi su takvi kao da je onaj još živ i ko ne zna, zalutao bi. Ali ne smatram ni jednog ni drugog vrednim neke posebne pažnje.

  • Suzuki Vitara says:

   Rista-stari, mnogo se foliras, ali si providan. Sto bi rekli tvoji-transparentan.

   • Kosovac says:

    @ Suzuki Vitara, …..Bez potrebe si se navrzo na brata Ristu, malo si i nekorektan sa ovim tvojim izrazom „providan“. „Providan“ se upotrebljava za onoga ko nevešto laže, a ovde Rile ništa ne laže, ni vešto, ni nevešto, niti „providno“. Lepo ti kaže Rista iskreno (transparentno) da je Nele kukavica, koji za života Panonskog …nara nije smeo ni da bekne ništa protiv njega. Pa i sa ovim pismom, Nele Karajlić pravi providno zamešateljstvo - da fol iskritikuje kolegu Balaševića, a da sebi ne naudi ispred auditorijuma onih pagana koji slave smrt Đorđa Balaševića skrnaveći srpske spomenike u Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu. Da sebe Neleta prikaže nevinog ni luk jeo ni luk mirisao, samo ga je malo drugarski kritikovao. Nažalost, ovde je baš Nele bio „providan“, pročitali smo ga Rista, Gagi, evo i ja.

 7. Manjerka says:

  Doktore , Neko treba da zna da cita i da razume to sto si napisao, NELE CAR.......

 8. Gagi says:

  Moje licno vidjenje je, saborac svom kolegi koji su bili na istom zadatku, odaje komunisticku pocast. Da se razumemo, svaka dusa je Bozja, u to ime, ako je bilo gresaka neka Bog oprosti. Inace, i jedan i drugi su pevali i zadovoljavali nase dusmane, komunisticki projekat je bio da se mi pobednici unizimo i dodvoravamo gubitnicima. To su odlicno radili i bili su udarna "kulturna" pesnica onima koji su nas unistavali i satirali. Oboje su bili kulturna spona izmedju dzelata i zrtve, sa namerom (komunistickom) da zrtva oprosti dzelatu. Ovaj doticni koji je napisao ovaj oprostajni tekst, gle cuda, nasao je svoju egzistenciju u Srbiji a staniste mu je na Tresijama. Nema veze sto se po zadatku udvarao i pevao nasim neprijateljima muslimanima, koji su nas vekovima nabijali na kolac a i danas nam prave probleme. To su takve ljigave licnosti koji ne zasluzuju paznju ovog herojskog naroda, eto opet naseg cuda, takve "licnosti" su protezirane i imaju zapazene drustvene medijske uloge. Doduse, sav humor i medijski nastupi doticnog su jedna obicna glupost. TU postoji nesto drugo, jos postoji izuzetno jaka komunisticka infrastruktira koja protezira ove anacionalne madjionicare. Pod hitno Srpska vodenica mora da proradi ako zelimo da opstanemo mentalno zdravi i istorijski junacki narod.

  • Suzuki Vitara says:

   Gagi, nisi ti razumeo Neleta. Prvo, Nele ne zivi na terazijama, vec u jednom selu ispod Kosmaja. Drugo Nele nije bosanac, nego su njegovi iz Beograda otisli poslom u Sarajevo. Nele nikad nije krio da je Srbin. Nikad nije bio komunista.Ako nisi razumeo, Neletov stil je parodija i sprdnja na racun mahale.

   • Kosovac says:

    @ Suzuki Vitara, …..Gagi je odlično razumeo Neleta. Ja sam odlično razumeo Gagita, i slažem se sa njim. Ako Nele nije bio komunista (čisto sumnjam), on je znaj bio i ostao jugonostalgičar, video sam puno njegovih intervjua. Jugonostalgija je najgora osobina koju može imati srpski idiot. ……………Znaju svi, ne samo Nele Karajlić, da je Đorđe Balašević pevao svoje recitacije na najlepšem srpskom jeziku (maternjem). Ali Vi kao da niste primetili da je Đorđe Balašević izjavio Hrvatima da mu je taj njegov srpski jezik odvratan, kao što je odvratan iskvareni hrvatski jezik. Kakav je mentalni sklop nekoga ko je spreman tako nešto da izjavi? Kakav je metnalni sklop onih koji obožavaju takve nastupe? Kako je taj idiot Balašević mogao da kaže tako nešto za svoj srpski jezik, kada i vrapci na grani znaju da je upravo Hrvatski jezik jedna grana iskvarenog Srpskog jezika? Takav hrvatsko-komunistički lopovluk se ne može opraštati nikakvom nostalgijom i sećanjem na vremena kada si mogao da spavaš negde na livadi u Hrvatskoj, a da te niko od th nestašnih Hrvata ne zakolje.

   • Gagi says:

    Suzuki... Ko je rekao da zivi na terazijama. Hajde, objasni mi, da li je iko u onom vremenu mogao javno da deluje ako nije bio podoban. Tada su o javnim licnostima raspravljali i odlucivali komiteti partije i davali podobnost za takav rad. Drugo je to sto su danas svi presli na ovu stranu, prekosutra ce na neku novu stranu koja bude instalirana, i to sve pevajuci. Idi obidji to selo ispod Kosmaja, zaprepastices se sta je tamo izgradjeno i koja sve "elita" gore uziva. Bas me interesuje da li ce ovaj novi zakon o imovini vaziti i za njih ili ce fiskalne racune za svoj rad jedino izdavati posteni privrednici. Neka oni svoja "umetnicka" dostignuca plasiraju malo po svetskoj sceni, neka se tamo dokazu, ovde nam je dobro poznata ta njihova "umetnost" koju ovaj narod decenijama debelo placa. Prosli "umni" intervju je odrzao ispred one kuce sa trnjem, to je apsolutno pokazalo gde je njegov duh i kom jatu pripada. Ako zaista zelis da vidis sta je umetnik i pevac, potrazi Ivana Rebroffa.

    • Cp6a says:

     Pa ako je tako kao što pišeš, i ako se na sve to doda današnja i tadašnja zavera u svemu za ša se uhvatiš, zašto onda živiš, čoveče? Čemu se raduješ, da li se smeješ, gajiš li ljubav prema nekome? Aj ljudi opustite se malo, nije život crno-beli film, a u kome nigde nema toga belog.

     • Kosovac says:

      @ Srba, …..Cenim tvoj optimizam i pozitivno razmišljanje. Nadam se da nije „providno“ kako onomad reče kolega Suzuki.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *