Nelegalno prodato 700 srpskih preduzeća na KiM

Nelegalno prodato 700 srpskih preduzeća na KiM

26 avgusta 2013

obilic_08_12_2010Srpska imovina na Kosmetu, koja je poslednjih 14 godina pljačkana i prodavana nelegalno i u bescenje, prema najavama predstavnika Kancelarije za KiM, biće uskoro jedna od tema briselskog sporazuma Beograda i Prištine. Naime, opominjući da je privatizacija na Kosmetu neprihvatljiva, jer je sprovedena bez saglasnosti Srbije, Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za KiM istakao je da vlasti u Beogradu intenzivno rade kako bi sprečile nastavak nelegalnih privatizacija srpskih preduzeća i fabrika.

– Privatizacija koja je provedena na KiM za nas je neprihvatljiva, jer se koristio isključivo kriterijum nacionalnosti, a ne aršini koji su prihvatljivi za obe strane. To znači da Srbi nisu učestvovali u ovom procesu – istakao je Vulin i podsetio da je prema rezoluciji 1244 SB UN, Unmiku omogućeno pravo raspolaganja imovinom na Kosmetu, ali mu nije data mogućnost da sprovede privatizaciju.

– Pitanje srpske imovine utemeljeno je u Rezoluciji 1244, ali je u procesu privatizacije ta imovina oteta i prodata po bagatelnim cenama. Niko nije sprečio nelegalna otuđenja srpske imovine koju je sprovela tzv. Kosovska poverilačka agencija, a rezultate „privatizacije“ na Kosovu ne priznaje ni Unmik – kažu, za „Novosti“, u Kancelariji za KiM.

I dok predstavnici Kancelarije ističu da se briselskim sporazumom moraju naći mehanizmi za zaštitu srpske imovine u pokrajini, na Kosovu je obavljeno već 58 krugova „privatizacije“ u kojima je nelegalno prodato oko 700 preduzeća u vlasništvu države Srbije. Od toga se se u kasu „Kosovske poverilačke agencije“ slilo oko 600 miliona evra. Neprodato odnosno neprivatizovano, prema saznanjima „Novosti“, ostalo je svega tridesetak preduzeća i to u većinski srpskim sredinama u pokrajini.

Kao jedan od primera da su firme prodavane i nelegalno i u bescenje, iz Privredne komore Kosova ističu primer privatizacije „Pećke pivare“. Ona je kupljena za deset miliona evra, dok je njena prava vrednost deset puta veća! Identičan je i primer fabrike „Feronikl“ iz Glogovca koji je prodat za 37 miliona evra, iako, po tvrdnjama stručnjaka, vredi bar pola milijarde dolara.

Suštinsko pitanje, smatraju predstavnici Srba iz pokrajine, jeste da li je i kako moguće povratiti nelegalno prodatu i otetu srpsku imovinu?

– Moguće je samo ako nije nepovratno otuđena. Imamo slučaj privatizacije 75 osto PTK , koja je zapravo imovina „Telekoma“ i PTT Srbije, a američke kompanije koje su kupile na tenderu pomenutu imovinu još nisu potpisale kupoprodajni ugovor – ističe Igor Popović, rukovodilac odeljenja za pravosuđe u Kancelariji za KiM.

– Međutim, tamo gde nije moguće raskinuti ugovore o privatizaciji, Priština će morati da obešteti prave vlasnike i to po hitnom postupku i tržišnoj vrednosti!

Inače, preduzeća iz centralne Srbije na KiM imaju više od 1.350 objekata, a Fond za razvoj Srbije ima vlasnički udeo u 163 preduzeća, vredan 180 miliona evra.

IMOVINA 200 MILIJARDI DOLARA

U Privrednoj komori KiM ističu da na osnovu postojeće dokumentacije imovina na koju država Srbija polaže pravo vredi više od 200 milijardi dolara. U pomenutu sumu nisu uračunata rudna bogatstva i zemljište, odnosno privatna imovina u vlasništvu Srba. Naime, osim velikog broja nepokretnosti na Kosmetu, više od 1,4 miliona kvadratnih metara službenih zgrada, 145.000 kvadrata poslovnih i 25.000 stambenih zgrada u državnom vlasništu Srbije nalazi se i oko 580.000 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, dok je vrednost imovine u privatnom vlasništvu neprocenjena.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *