NEMA DOBAVLJAČA ZA VAKCINE – Važniji profit od dece!?

NEMA DOBAVLJAČA ZA VAKCINE – Važniji profit od dece!?

14 јула 2014

vakcinis_123_0Ni posle trećeg tendera, u Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske još se nije javio niko od dobavljača za petovalentne vakcine! Zato se sve više sumnja da je u pitanju neslana igra farmaceutskih kuća, da bi stvorili veštačku krizu.

Vakcinacioni centar u Banjaluci ostao je bez petovalentne vakcine, koja se daje deci do drugog meseca života, zalihe su potrošene, novih nabavki nema. Podsetimo, reč je o vakcini koja služi za stvaranje zaštite organizma od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i HIB-a (Haemophilus influenzae tip b).

U Fondu navode da su sve vakcine koje nabavljaju znatno jeftinije, nego što se prodaju u apoteci, što navodi na razmišljanje da neko ima interes da se vrati stari sistem nabavke, a ne posredstvom Fonda, jer su tada sve vakcine bile mnogo skuplje.

U Fondu smatraju da je krajnje neodgovorno ponašanje dobavljača koji su se prethodne godine javili na tender za petovalentnu vakcinu, a da to sada niko ne učini, čime je poslata jasna poruka da je nekome bitniji profit, nego da deca Republike Srpske na vreme dobiju petovalentne vakcine, saopšteno je iz ove ustanove.

– Iako se već treći put na tender za nabavku petovaletnih vakcina nijedan dobavljač nije javio, Fond zdravstvenog osiguranja RS radi na rešavanju ove veštački izazvane krize, kako bi u što kraćem roku petovalentne vakcine bile nabavljene. To što se već treći put niko nije javio na tender, mi shvatamo kao ucenu farmaceutskih kuća. Očigledno je da iza svega stoje viši finansijski interesi, jer je jasno da neko želi da stvori veštačku krizu. Fond kao institucija koja zastupa interes više od milion osiguranih lica neće i ne sme da dozvoli da bude žrtva ucena i zato ćemo učiniti sve što je moguće sa naše strane kako bi u što hitnijem roku nabavili ove vakcine – navodi se u saopštenju.

Iz Fonda poručuju da nema mesta panici i da će Fond uložiti maksimalne napore da nijedno dete ne bude oštećeno.

VRAĆANJE NA STARO

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Janja Bojanić rekla je da prekid koji će neminovno nastati u vakcinaciji dece petovalentnom vakcinom neće značajnije narušiti kalendar imunizacije u Srpskoj. – Trenutno postoji i mogućnost vraćanja na stari kalendar što nije ništa strašno, jer su nam se deca do prošle godine vakcinisala i bez ove petovalentne vakcine. Time bi se, ustvari, vratili unazad, tj. ostali bismo bez iskoraka koji smo napravili u unapređenju imunizacije uvođenjem petovalentne vakcine – rekla je Bojanićeva.

(Novosti)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u