Nema dovoljno ludih za novi rat, ali prete radikalni islamisti

Nema dovoljno ludih za novi rat, ali prete radikalni islamisti

26 januara 2014

Jihad warriorPredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocenio je da u BiH u ovom trenutku nema „dovoljno ludih“ za neki novi ratni konflikt, ali da ozbiljna pretnja dolazi od radikalnih islamista.

„Srećom, u ovom trenutku nema dovoljno ludih koji bi hteli bilo kakav novi konflikt, ali se mora voditi računa o potpuno novom faktoru, radikalnom islamu, koga pre rata nije bilo, a danas bi mogao postati ozbiljna prijetnja bezbednosti BiH“, izjavio je Radojičić.

On je rekao da je jedan broj stanovnika BiH na ratištu u Siriji, neki su tamo i poginuli, te da postoji nekoliko lokacija gde su baze radikalnih islamista.

„To je već bezbednosna pretnja koja će morati da bude predmet veoma ozbiljne procene – u kom pravcu i kom obimu taj problem u budućnosti može eskalirati“, upozorio je Radojičić.

Navodeći da ne očekuje ništa dobro od nove rezolucije Evropskog parlamenta o BiH, čije se usvajanje očekuje u februaru, on je rekao da je na rezoluciju podneseno čak 116 amandmana, i da je svaki gori od goreg.

„Sad u njoj ima ne samo loših ocena o BiH, već i jako loših političkih stavova u odnosu na Republiku Srpsku. Nažalost, i intervencije i amandmani novih hrvatskih evroparlamentaraca, koji su se prvi put ove godine uključili u raspravu o rezoluciji, bili su dosta negativni, pogotovo u smislu onoga što je interes Republike Srpske“, ocijenio je Radojičić.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske smatra da BiH teško može da napreduje ka EU, jer u zemlji ne postoji saglasnost ko šta treba da radi.

„Drugim rečima, Banjaluka ne želi da EU bude izgovor za ukidanje nadležnosti Republike Srpske, dok Sarajevo često hoće da iskoristi priču o EU kako bi se nove institucije ili novi zakoni centralizovali na nivou BiH i na taj način oslabila uloga i značaj entiteta i kantona“, istakao je Radojičić i naveo da je realno očekivati da odgovornost za konsenzus u BiH u vezi sa EU bude na novim vlastima koje će biti izabrane posle ovogodišnjih izbora.

Radojičić smatra da će Beograd imati sve manje vremena za region zbog pregovaračkog procesa u vezi sa ulaskom Srbije u EU.

„Nije teško pretpostaviti da će Srbija, usmeravanjem ka EU, kao prioritetnom cilju, imati manje vremena za odnose u BiH, pa samim tim i situaciju u Republici Srpskoj. Ali, to nikako ne znači da će doći do pogoršanja odnosa Beograda i Banjaluke, jer to nije ni prirodno ni normalno“, naglasio je Radojičić.

Prema njegovom mišljenju, priče o novom sporazumu velikih sila o ustavnom statusu BiH, takozvanom „Dejtonu 2“ nemaju veze s realnošću.

„Priče o ‘Dejtonu 2’ najčešće dolaze iz Sarajeva ili krugova kod kojih Sarajevo lobira, sve u nadi da će ovdje uleteti neka ‘američka konjica’ kako bi, ne dogovorom, već prisilom, preuredila sadašnji ustavni ambijent u BiH. To nema veze sa svetskom političkom realnošću, jer su BiH i cieli Balkan u velikoj meri ispali iz fokusa svetske javnosti“, dodao je Radojičić.

On je ukazao da je „Pandorina kutija“ u BiH otvorena kad je međunarodna zajednica pre nekoliko godina pokrenula pitanje aktuelnog Dejtonskog sporazuma, smatrajući ga prevaziđenim.

„Međunarodna zajednica time je otvorila Pandorinu kutiju u kojoj su se mnogi politički faktori u BiH vratili na stavove iz 1991. Na stolu se ponovo našlo sve ono što je bilo aktuelno i pre rata, od secesije i razgradnje BiH, do potpune centralizacije“, rekao je Radojičić.

On je istakao da je za sve što je usledilo posle tvrdnje da je Dejton zastario i da treba tražiti nešto novo isključivo odgovorna međunarodna zajednica.

„Ona nam je na taj način izvukla ispod nogu jedino čvrsto tlo koje smo imali, a to je konsenzus o Dejtonu, kako god on bio nesavršen“, konstatovao je Radojičić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *