НЕМА НАМ СПАСА! ГЕЈ БРАКОВИ У СРБИЈИ МОГУЋИ ОД 2020?!

НЕМА НАМ СПАСА! ГЕЈ БРАКОВИ У СРБИЈИ МОГУЋИ ОД 2020?!

27 фебруара 2017

article-2214003-1562DD3F000005DC-901 gay 4

Склапање геј бракова могло би да буде могуће у Србији од 2020. године, сазнаје Информер! До тада би, наиме, требало да буде донет Грађански законик, чији нацрт предвиђа низ врло либералних закона, који поред истополних заједница правно регулишу и питања попут еутаназије и сурогат материнства.

Према речима Ратка Слијепчевића, секретара комисије за израду Грађанског законика, регулисање геј-бракова налази се у нацрту Грађанског законика као врло важно питање. Нацрт овог правног акта требало би да буде усвојен до краја године, потом следи јавна расправа, а до почетка 2020. овај акт ће проћи Владу и Скупштину Србије, када ће коначно бити усвојен.

Слијепчевић је за Информер рекао да питање правног регулисања геј бракова остаје предмет разматрања у Грађанском законику и да нису тачне информације да је ово питање избрисано из нацрта прошле недеље, као што се спекулисало у медијима.

– Питање правног регулисања геј бракова апсолутно постоји у Грађанском законику и нема говора о томе да ће бити избрисано. Већ почетком марта комисија која ради на изради законика расправљаће о овој теми, али и о многим другим, пошто овај акт има више од 2.500 чланова. У обзир долазе све сугестије, савети, примедбе свих оних који су били укључени и гледаћемо да урадимо оно што је најбоље за све – објашњава Слијепчевић и додаје:

– Када будемо имали јасну слику и предлоге до краја ове године, наша комисија ће саставити целокупни нацрт Грађанског законика и тек тада ће се знати које ће се ставке у њему налазити. Након тога, уређени нацрт шаљемо Министарству правде на разматрање и јавну расправу, а потом иде на Владу и усвајање у Скупштини – истиче наш саговорник.

Стручњаци у Србији различитих су мишљења када је овај закон о геј браковима у питању, али су сагласни да је потребно времена да наше друштво „свари“ овакве, поприлично либералне прописе. Социолог професор Невен Цветићанин каже за Информер да пре доношења закона о склапању истополних бракова надлежни органи морају добро да сагледају све могуће последице које он са собом носи. Он подсећа да је Србија и даље на великој клацкалици између традиционалног и модерног доба.

– Потребно је време и рад за успостављање оваквих контроверзних закона на нашим просторима. Са тачке нашег друштва, мора се добро промислити о сваком кораку и одлуци, али и о томе шта ће дозвољено склапање геј бракова донети а шта одузети нашој земљи. Уколико се будемо угледали на Словенију, која је овај закон донела прошле недеље, тај закон неће бити радикалан, јер Словенци нису дозволили и усвајање деце. Свакако, овај нацрт ће захтевати озбиљну анализу сваке ставке, посебно на јавној расправи – наглашава професор Цветићанин.

Психотерапеут из саветовалишта „Ентера“ Марко Браковић истиче за Информер да ће законско регулисање геј-бракова бити више политичка него правна одлука.

– Прве генерације које буду доживеле да истополни брак буде правно изједначен са хетеросексуалним имаће можда проблем са тим. Међутим, касније генерације прихватиће ту промену и њима ће геј бракови постати нешто сасвим нормално – сматра Браковић.

Геј права у региону

Словенија
Могући бракови између особа истог пола. Нема усвајање деце.

Хрватска
Дозвољене истополне заједнице, заједничка имовина, наслеђивање и право на пензију.

Црна Гора
Нема могућности регистрације, али се држава залаже за људска и мањинска права.

Босна и Херцеговина
Нема могућности регистрације истополне заједнице. Постоје закони који штите ЛГБТ особе.

Македонија
Закон не признаје истополне заједнице. Има мало организација које се залажу за права ове популације.

Албанија
Истополни бракови нису признати. У Тирани постоји неколико барова који су познати као места окупљања геј особа.

Грчка
Не постоји могућност склапања истополних партнерстава, али било је случајева да су они ипак склопљени.

Мађарска
Забрањује дискриминацију на основу сексуалне оријентације и признаје регистрована партнерства.

Румунија
Не признаје ниједан облик истополних заједница, али жене, укључујући и лезбејке, могу вештачки да се оплоде.

Бугарска
Одржава се геј парада без већих проблема уз подршку иностраних амбасада. Не признају се истополне заједнице.

Аздејковић: То ће бити услов за ЕУ

Геј активиста Предраг Аздејковић каже за Информер да све земље у Европској унији морају да регулишу истополне заједнице, па ће морати и Србија.

– Направљен је акциони план и предлог нацрта који би требало да се регулише до краја ове године. Видећемо да ли ће се тај рок испоштовати. Познајем доста наших људи који су ступили у геј брак у иностранству, али они у Србији немају никаква права. Крајње је време да се овај проблем реши – каже Аздејковић.

Он додаје да је Европски суд за људска права донео одлуку по којој се све истополне заједнице на неки начин морају легализовати и да то не подразумева класичан брак и усвајање деце.

– То значи да може да се дозволи само регистрација заједнице како би се правно регулисала питања попут наследства и заједничке имовине – додаје Аздејковић.

(Информер)

KOMENTARI4 коментара

  1. kuka says:

    Ne, istopolni brakovi nikad neće moći biti posmatrani kao normalni, jer je brak po definiciji institucija koja služi za produženje vrste, a istopolni brak je je suprotno od toga. Ali mislim da mi oko toga ne treba da se previše jedimo, jer će ova odredba biti brisana, bez obzira šta ko kaže ili želi.

  2. Dusan says:

    samo bih podsetio na vas clanak koji treba da se forsira i iznese u javnost u mnogo vise opcija http://www.intermagazin.rs/poznati-holandski-profesor-sokirao-sve-homoseksualnost-je-bolest-devijacija-mozga/ dokazano je da je to bolest i devojacija mozga, ali ne daju da se ta vest objavi sto je sramota jer tako sebi daju opravdanje. bolesni vladaju pa ovo i ne cudi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u