НЕМА НАМ СПАСА! Спремите се за масовни егзодус! 200 МИЛИОНА људи бежаће пред потопом! ЕВО KО ЈЕ ПРВИ НА УДАРУ

НЕМА НАМ СПАСА! Спремите се за масовни егзодус! 200 МИЛИОНА људи бежаће пред потопом! ЕВО KО ЈЕ ПРВИ НА УДАРУ

29 августа 2019

Агенција Уједињених нација за миграције (ИОМ) објавила је катаклизмична предвиђања о последицама климатских промена које нас очекују на глобалном нивоу.

Према предвиђањима агенције УН, због последица суша, поплава, пожара и глади повезаних с климатским променама, до 2050. године ће највероватније око 200 милиона људи бити присиљено да напусти своје домове, пише часопис Сајенс.Група међународних научника који се залажу за заштиту животне средине, сматра да је једини начин којим се може избећи масовни егзодус да се на време почне планирање неизбежног „повлачења“ из приобалних градова, преноси Индеx.хр.

– Суочени с глобалним загревањем, порастом нивоа мора и климатским екстремима који показују тенденцију јачања, више ни не постављамо питање да ли ће неке заједнице морати да се повуку из приобаља да би се спасиле и избегле материјалну штету, већ зашто, где, када и како ће се доћи до повлачења – написали су аутори рада објављеног на порталу Лајв сајенс.

Они додају да би људи већ сад требало да почну да се повлаче из приобалних подручја и верују да би то могло да буде прилика за ревитализацију заједница и прерасподелу богатства на одрживији начин.

То би могла бити и прилика да се субвенционишу нове школе, болнице и да се осигура повољнији смештај у сигурнијим регионима у унутрашњости, уместо предузимања закаснелих корака у ризичним подручјима, попут изградње скупих заштитних зидова близу мора да би се заштитиле заједнице чије су градове и раније опустошиле снажне олује, сматрају научници.

– На Гренланду већ има довољно леда који би ниво мора могао да повећа за 7,6 метара, што би могло бити разарајуће за приобална подручја широм планете. Већ би требало да почнемо да се повлачимо из приобалних подручја, јер ћемо се суочити с толико изгубљених метара у идућем веку или два – рекао је за ЦНН океанограф Насе Џош Вилис.

НАСА можда има план о поновном слетању на Месец, али све се више пажње посвећује истраживању планете и припрема се за оно што нам следи. То и није толико необично, с обзиром на чињеницу да се на Гренланду у једноме једином дану отопило чак 12,5 милијарди тона леда.

Овогодишњи 2. август ушао је у историју када је реч о губитку ледених површина, а то је последица великог таласа врућине који је погодио Сједињене Америчке Државе и Европу.У маломе гренландском селу Kулусуни НАСА је поставила базу за свој научни програм у коме истражује колико температура ваздуха утиче на отапање глечера, али и на који начин то утиче на све топлији океан који лед отапа одоздо.

Промене на Гренланду утичу на целу планету јер милијарде тона леда које се ту отапају подижу ниво мора у Аустралији, Азији, Европи и САД. Додатни проблем представља чињеница да су научници на једном од највећих гренландских глечера Хелхајму приметили “језеро“, а испоставило се да је цео глечер окружен топлом водом, што није забележено никада раније и што ће, наравно, убрзати његово отапање.

Хелхајм је у протеклих неколико година привукао велику пажњу управо зато што је изгубио километре леда. Само током 2017. године изгубио је површину од три километра, а прошле године откривена је санта која се одвојила од ледењака, преноси Индекс.

KOMENTARI8 коментара

  • padre says:

   Ako je to pravda, onda ne znam!Bog nas stvorio opake, da bi imao koga da kažnjava, jermu dosadno?

   • Ivke says:

    Nije nego nam je dao slobodnu volju a na m´nama je kako radimo.

 1. milorad2 says:

  Ovi su optimisti,govore o vekovima a ozbiljno je pitanje, da li ćemo opstati kao civilizacija a možda čak i kao vrsta već posle 2030,i to ne zbog klime,prete nama katastrofalni ratovi,i geološke katastrofe, led je najmanji problem.

 2. Cmarkovic C. says:

  @Pravda Ne lupaj gluposti,to se zove HAARP.

 3. Istina says:

  Ma nema ništa od toga. Preti nam rat - svi protiv svih.

 4. triglav says:

  pa ovi bliskoistočni proroci sve znaju. godinama unapred. samo ne znaju pouzdano da li će iduči petak biti kiše ili ne.

 5. теоретичар says:

  Ништа нарочито. У данашње време узбудљивих догађаја на свету, 200 милиона људи који беже испред ватрогсног црева, неће никог ни занимати. Да је 2 милијарде, још некако.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u