Nema novih poreza, poručuje premijer. Ima, ima, kaže Grčić

Nema novih poreza, poručuje premijer. Ima, ima, kaže Grčić

2 avgusta 2014

Tomislav KlauškiPiše: Tomislav Klauški

Premijer Zoran Milanović bio je rezolutan.

„Neće biti novih poreza dok smo mi u ovom mandatu na vlasti“, poručio je u današnjem intervjuu za Media servis.

Zvučao je kao da misli ozbiljno. Zvučao je kao da stvarno misli to što govori.

Zvučao je toliko siguran u sebe da smo samo čekali kad će okrenuti oponašati američkog predsjednika Georgea Busha starijeg i njegovu slavnu izjavu „Read my lips, no more taxes!“.

Pa ipak, možda ne bi bio toliko siguran u ono što govori da je čuo što je potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio prije samo dva dana na press konferenciji u Vladi.

Idu porezi

„Idu pripreme za uvođenje poreza na nekretnine od 1. siječnja 2016., kao i poreza na kamate od štednje od 1. siječnja 2015.“, rekao je ministar regionalnog razvitka i EU fondova.

I tako, jednog poreza sigurno neće biti u mandatu Kukuriku koalicije, ali onog drugog (navodno) hoće. Osim ako Milanović u iduća četiri mjeseca ne misli otići s vlasti.

Porez na kamate na štednju trebao bi se, kaže Grčić, uvesti za točno pet mjeseci. On je, zajedno s porezom na nekretnine, predviđen Nacionalnim programom reformi i Programom konvergencije za razdoblje od 2014. do 2017. godine koje je prihvatila Europska komisija.

Prema tim dokumentima, kroz izmjene Zakona o porezu na dohodak od 1. siječnja 2015. uvelo bi se oporezivanje kamata na štednju i to po stopi od 12 posto, uz izuzetak od oporezivanja ostvarenih kamata na stambenu štednju. U idućoj godini od toga se očekuje proračunski prihodi od 300 milijuna kuna.

Čak i u Bruxellesu znaju da će u Milanovićevu mandatu biti novih poreza.

Zašto onda to ne zna sam Milanović?

Zaboravio ili prekrižio?

On je u intervjuu spomenuo porez na nekretnine od 2016., ali je prešutio porez na kamate od štednje. Je li ga zaboravio ili ga je prekrižio?

Kome bismo nakon ovoga trebali vjerovati: premijeru koji doslovno kaže da u njegovu mandatu neće biti novih poreza ili njegovu potpredsjedniku koji kaže da će u njegovu mandatu biti barem jedan novi porez, onaj na kamate na štednju?

Tko je u pravu: onaj tko vodi Vladu ili onaj tko uvodi poreze?

Ili, da se malo pozabavimo semantikom, kad premijer kaže da neće biti novih poreza, možda vjeruje kako su ovaj porez na kamate na štednju i porez na nekretnine već stari porezi. Pa, kao, neće biti nekih novih poreza, osim ova dva. Odnosno samo jednog u ovom mandatu.

Ili nam, pak, želi reći kako je Vlada odustala od poreza na kamate na štednju.

Naravno, nezahvalan je posao baviti se Milanovićevim izjavama, onime što je rekao, što je mislio, što je mislio kad je rekao, što je rekao, a da nije mislio. I u tome ništa bolji nije ni njegov potpredsjednik Branko Grčić. Ali što bismo mi kao građani, pa još i porezni obveznici, trebali misliti kad u samo dva dana od dva najviše rangirana čovjeka u Vladi stižu ovako zbunjujuće i kontradiktorne izjave? Kome ćemo vjerovati?

Prema svemu sudeći, morat ćemo pričekati do ponoći 1. siječnja iduće godine kako bismo se uvjeriti što ova Vlada konkretno misli učini, ali svejedno, ovakvo nabacivanje najavama i demantijima – ne prvo u mandatu Milanovićeve vlade – doista prelazi sve granice bizarnosti.

Vladin rašomon

Početkom tjedna nisu se mogli dogovoriti kako će rezati plaće, kome i koliko, a krajem tjedna ne mogu se dogovoriti hoće li u njihovu mandatu biti novih poreza ili ipak neće. Odnosno, jesu li ovi porezi koje uvode novi ili stari. Jesu li to uopće porezi. Ili je to samo oporezivanje. I jesu li oni još na vlasti. I dokle će na njoj zapravo biti.

Još samo čekamo da se u cijelu priču ubaci HNS sa svojim opaskama o tome je li sada pravo vrijeme za uvođenje novih poreza. I da čujemo što na sve to kaže medijski analitičar Slavko Linić.

Uglavnom, iz ovog rašomona može se izvući samo jedan pozitivan zaključak: na stranu sad više ti porezi, novi ili stari, postojeći ili nepostojeći, bitno je samo da je Milanović već počeo govoriti o kraju svog mandata.

(24sata – Zagreb)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *