НЕМА ПОВЛАЧЕЊА! АМЕРИ ПРАВЕ НОВУ БАЗУ? Авијација допремила нова возила војсци! Ово је могућа локација!

NEMA POVLAČENJA! AMERI PRAVE NOVU BAZU? Avijacija dopremila nova vozila vojsci! Ovo je moguća lokacija!

4 novembra 2019

Vazduhoplovne snage SAD-a prevezle su prošle nedelje nekoliko oklopnih vozila do sirijsko-iračke granice usred izveštaja o formiranju nove baze u pokrajini Deir Ez Zor.

Prema izveštajima, vojni transport američkih vazduhoplovnih snaga C-17 isporučio je pešadijska vozila M2A2 Bredli vazdušnoj bazi Džabal Gul, koja se nalazi 30km severozapadno od sirijske pokrajine Al Hasaka.Što se tiče nove vojne baze, SAD planira da izgradi svoje najveće postrojenje na istoku zemlje u pokrajini Deir Ez Zor.

O izgradnji ove nove vojne baze prvo su izveštavale militantne stranice, a kasnije lokalni aktivisti u istočnom Deir Ez Zoru.

Vest o izgradnji nove vojne baze u SAD dolazi u isto vreme kada se američki predsednik Donald Trump hvali o zauzimanju naftnih polja Sirije.

(Pravda)

KOMENTARI8 komentara

 1. teoretičar says:

  Ma nije to to, nego se ameri boje rusa i beže. Slobodanka i Miraš su za ovo jedini apaurin. A treba nam. Jeste kratkotrajan, ali daj šta daš dok ne shvatimo kako to ameri beže iz sirije a ne daju naftu? Pa nije valda da ameri stvarno ne daju sirijsku naftu ni sirijcima ni rusima ni kurdima ni turcima? A rekli su tu pre nekako da neće dati naftu. Nije fer, ali izgleda stvarno ne daju. To neka američka vrsta šaha, pomalo nerešiva. Nije mi jasno zašto niko ne puca na amere? Nije valda da ih se plaše? Jel ona merička kompanija stvarno već koristi sirijska naftna polja?

  • Slobodanka says:

   Ameri su najpre i to nepozvani došli da čuvaju Siriju od ISIS. Samo za naivne to je bila velika žrtva dobrodušne Amerike! A sada kad nema više ISIS-a kažu da je njihov zadatak i misija da čuvaju Siriju od sirijske nafte. Time što odsecaju Siriju od njene nafte oni još uvek ratuju protiv Sirije, ali sada prvenstveno na ekonomskog planu. Sankcije su odredili odavno Siriji, zatim njenim saveznicima Rusiji i Iranu i nadaju se da bez prihoda od nafte vlada u Damasku će pasti. Još uvek rade na ostvarenju starog cilja "Asad koji mora da ode", računaju da do kraja veoma iscrpljena zemlja Sirija, moraće da poklekne i da prihvati u Damasku američku marionetu. Pritom računaju kao veoma pogodno da ekonomski iscrpljeni biće i njeni saveznici Rusija i Iran kojima stalno povećavaju sankcije. Ovo je tek jedno objašnjenje zašto se sada grčevito drže sirijske nafte.

  • Slobodanka says:

   Drugo objašnjenje dao je Engdal pre nekoliko godina, u avgustu 2016 godine. Ovih dana ponovo je objavljen taj njegov širi tekst pod naslovom "Engdal: Stari Rim i Amerika - paralele između propadanja dve imperije". Izdvajam samo ovo: "Dok predsednik Barak Obama čini sve kako bi progurao izrazito nepopularnu korporativnu prevaru u vidu Transpacifičkog sporazuma o slobodnoj trgovini, pojavio se izveštaj o postojanju zapanjujućih 6,5 biliona dolara američkih poreskih obveznika koji se ne mogu valjano obračunati standardnim računovodstvenim metodama. Radi se o bilionima, ne milionima, ne milijardama, nego bilionima. To je skoro 40 odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda SAD – nestalo u akciji… Služba za finansije i računovodstvo Ministarstva odbrane, agencija koja pruža finansijske i računovodstvene usluge civilnim i vojnim pripadnicima Pentagona, upravo je otkrila da ne može pružiti odgovarajuću dokumentaciju za 6,5 biliona dolara vredno „prilagođavanje“ transakcija i podataka generalnih fondova vojske. Prema izveštaju koji je generalni inspektor Ministarstva odbrane objavio 26. jula, planiranje budžeta američke vojske otrglo se kontroli. U izveštaju stoji: „Kancelarija pomoćnika sekretara vojske (finansijski menadžment i računovodstvo) (OASA[FMiC]) i služba Ministarstva odbrane za finansije i računovodstvo u Indijanapolisu (DFAS) nisu na adekvatan način opravdale transakcije od 2,8 biliona dolara u trećem kvartalu, kao i 6,5 biliona dolara u godišnjem finalnom, fiskalnom izveštaju, napravljenom za podatke Generalnog fonda vojske (AGF), tokom finalnog izveštaja fiskalne 2015. godine. Nepotkrepljena prilagođavanja finansijskog stanja pojavila su se zato što OASA (FMiC) i DFAS Indijanapolis nisu postavili kao prioritet ispravljanje sistemskih nedostataka (podvukao V. E.), što je izazvalo greške koje su za rezultat imale štimovanje izveštaja, i nije pružilo adekvatne smernice za podršku sistemski generisanim prilagođavanjima.“ ... BILION TAMO, BILION OVAMO Jednostavnije rečeno, američke kopnene snage (a to je samo jedan ogranak Oružanih snaga SAD) uništile su knjigovodstvena dokumenta, nisu obezbedile revizorski pečat kao potvrdu da su sredstva koja je dodelio Kongres odgovorno utrošena i očigledno su proizvoljno naštimovale godišnji fiskalni izveštaj u vrednosti od 6,5 biliona dolara kako bi obezbedili da se zadrži ravnoteža u finansijskim knjigama." - MOJ KOMENTAR: Ovo znači da Pentagon je odavno zasebna država u državi SAD, te i na terenu u Siriji ponaša se isto tako samovoljno. Zatim spoljni dug Amerike stalno i sve brže raste te i Tramp je saglasan sa tim da njegova vojska ako već mora da se povlači jer gubi rat, važno je i korisno je da pri tom povlačenju bude uspešna u što većoj krađi.

   • teoretičar says:

    bilion je u americi milijarda. Radi se o izbegavanju plaćanja poreza vojnika i oficira. Poznajem jednog advokata koji je odlazio u američke vojne baze i germaniji da sprema poreske prijave za militari članove. Ipak je to neka vrsta privilegovanih "grešaka" a ako su bilioni u pitanju to je po meričkom samo milijarda. Ameri nemaju izraz za milijardu i koriste bilion umesto naše milijarde. A 6 milijardi dolara "manjka" u poreskoj kasi u nekoliko godina i to je sitnica, mada poreznici žele da naplate. Slaba vajda od toga. To će nadoknaditi sirijska nafta, ako već nije.

  • Slobodanka says:

   Gde je spasonosno rešenje za Siriju? Ono je prosto. Idu iz koraka u korak koliko mogu. PRVI KORAK Sad rade na stabilizovanju treće severne državne granice, zapadnu već imaju a i skoro celu južnu. DRUGI KORAK Čim stabilizuju severnu granicu radiće više na vraćanju sirijskih Kurda pod kapu Damaska. U tome imaće uspeha najpre u severnom delu ispod te granice, a to je otprilike pravac: Tabka i Raka - Al Hasaka. Teritorije koje su još južnije kao grad Eš Šadadi i istočni deo pokrajine Deir ez Zor politički će dobiti ne odmah, nego nešto kasnije, ali te teritorije su i maloljudnije u odnosu na sever. TREĆI KORAK: Sirija će pristupiti preuzimanju poslednje četvrte granice Sirije prema Iraku, to je istočna granica koja je i najkraća. Zbog toga Amerikanci će morati da odu te Sirija će tada dobiti nazad i svoja mnogobrojna naftna polja na istoku zemlje.

  • Slobodanka says:

   "Ma nije to to, nego se ameri boje rusa i beže. Slobodanka i Miraš su za ovo jedini apaurin. A treba nam (apaurin). Jeste kratkotrajan, ali daj šta daš dok ne shvatimo kako to ameri beže iz sirije a ne daju naftu?" - Prelistajte literaturu pa mi odgovorite. Gde i kada su se američke vojne snage ali baš direktno sukobile sa ruskim vojnim snagama? Tokom inostrane vojne intervencije u Rusiji u periodu od 1918-1921 SAD su bile jedna od 14 stranih zemalja koje su poslale svoju vojsku da ratuju na strani Belih sa ciljem da uguše revoluciju. Oko 6.000 američkih vojnika ratovalo je na severu Rusije (Arhangelsk, Murmansk) u periodu od avgust 1918. - oktobar 1919.godine. Zatim još na ruskom Dalekom istoku ratovalo je oko 9.000 američkih vojnika u okviru američkog ekspedicionog korpusa "Sibir" od avusta 1919 do juna 1920 godine. Posle toga, koliko je meni poznato, nema otvorenih direktnih ratnih sukoba SAD-a protiv Rusije,bez obzira na veliko neprijateljstvo. Jedino vode ratove preko trećih zemalja. Nakon razvoja nuklearnog naoružanja, a najviše ga poseduju Rusija i SAD, posebno izbegavaju direktne vojne sukobe. To bi bila eskalacija sukoba koja se brzo širi od lakših do najtežih i najopasnijih. Ali sada se ne može isključiti mogućnost da veoma uticajni moćnici američke duboke države mogli bi da pokrenu direktan vojni sukob SAD-a protiv Rusije. Naprimer Hilari Klinton, ali nije ona jedina, ima puno takvih ludaka uutar SAD. Da bi takvu mogućnost izbegli, Rusi oprezno ratuju u Siriji nastojeći da ne udju u direktan vojni sukob sa američkim snagama. Moraju da ratuju veoma dovitljivo i strpljivo: korak po korak. A Srbi po svojoj prirodi uglavnom nisu strpljivi pa to ne razumeju, čak i kad su "teoretičari".

 2. teoretičar says:

  Žene i vino ne možeš uzeti nedelj dana unapred. Ne traju toliko.

 3. teoretičar says:

  Rusi i Kinezi su pomagali Vijetnam celo vreme rata protiv Amerike. Danas su Vijetnamci neprijatelji Kinezima a sarađuju sa Amerikom. Ne znam u kakvom su odnosu sa Rusijom, ali znam da su u meričkom aseanu zauzeli tvrdu antikinesku poziciju. Mada nemam detalje, jer mi ne trebaju, dovoljno je i ovoliko da se shvati kuda se Sirija može okrenuti nakon strahovitih iscrpljivanja kao i Vijetnam nekad. Verovatno ste mlađi od mene podosta pa ćete sigurno imati prilike da vidite kako se takve stvari rade od strane merikanaca i kako polako osvajaju saradnju države koju su rasturali godinama i izbacuju Rusiju i Kinu što je gotovo bilo neverovatno sa Vijetnamom. Danas Vijetnamci sve više iseljavaju u Ameriku ali njih ima koliko vam volja. S Koreja je danas na sličnom putu kao i Vijetnam ali ameri ne žure. Verovatno je sa S Korejom komplikovanije nego sa Vijetnamom, ali su ameri proverili da li je S Koreja spremna, pucnuli Kimu prstima i Kim je onako debeo galopirao na test pregovore da bi izbegao kojekakve druge komplikacije. Znači, S Koreja je spremna za pregovore, ali kažem, ameri ne žure i stavili su je na poček. Sve ovo vam pišem da bi ste obratili pažnju na događaje u Siriji kroz par decenija. Kim je inače Dačićev polubrat od druge tetke, deblji je od Dačića ali nije transparentniji. Treba malo da se uči od Dače pa će daleko dogurati. Da vi, Slobodanka, gledate događaje malo šire i da posmatrate šta se valja i sa druge strane, imali bi ste daleko više efekta i izbegli bi ste podosta netačne zaključke, koji su lično vaši, za razliku od tačnih činjenica od kojih redovno krećete. Predobro srpsko srce vas često odvuče na pogrešan kolosek. Bolje da se ljudi nerazumno pobune i povrede nego da ih smirujete poluistinama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *