Nema pravde za srpske žrtve iz jame na Miljevačkom platou

Nema pravde za srpske žrtve iz jame na Miljevačkom platou

21 juna 2013

34473_vest__-_805816520Danas se navršava 21 godina od napada hrvatskih snaga na Miljevački plato kod Drniša, u kojem su hrvatski vojnici pred očima Unprofora ubili, masakrirali i bacili u krašku jamu 40 srpskih teritorijalaca, a za taj zločin još uvek niko nije odgovarao.

Hrvatske vlasti su dva meseca kasnije u prisustvu međunarodnih posmatrača i uz pomoć speleologa, iz jame izvadili izmasakrirana tela srpskih vojnika, ali 12 tela klasičnim metodama nisu mogla da budu identifikovana, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“.

Neidentifikovani su pokopani na kninskom groblju, gde se i danas nalaze pod oznakama NN, pošto ni međunarodna zajednica ni hrvatska država nisu pokazali nikakav interes da se njihovi posmrtni ostaci ekshumiraju i pokušaju identifikovati savremenom DNK-a metodom.

„Veritas“ navodi da su hrvatski vojnici snimili zločin na Miljevačkom platou na videokaseti, koja se neposredno posle događaja, kao svojevrsni horor film, iznajmljivala po video klubovima širom Evrope.

Bez obzira na postojanje obilja validnih dokaza, koji su dostavljeni svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, za zločin na Miljevačkom platou niko nije procesuiran pred Haškim tribunalom.

Županijsko državno tužilaštvo u Šibeniku je 2011. godine podiglo optužnicu protiv dvojice pripadnika Vojne policije Šibenik – komandira Ante Babca i pripadnika jedinice Miše Jakovljevića zbog ubistva ratnog zarobljenika Miroslava Subotića iz Ervenika.

U ovom predmetu je, počev od oktobra prošle godine, održano sedam ročišta za glavni pretres i saslušano 17 svedoka, a postupak je, u iščekivanju nalaza i mišljenja veštaka o uračunljivosti obojice optuženih u vreme izvršenja dela, još uvek u fazi suđenja, sa /ne/izvesnim ishodom, navodi se u saopštenju.

(Frontal.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *