Нема ракијe без ранковаче

Нема ракијe без ранковаче

30 јула 2017

Најбоља ракија се пече од аутохтоних старих сорти шљива. На првом месту то је црвена ранка, затим трновача, црношљива, белошљива, метлаш… На жалост ове сорте се гаје на екстензиван начин углавном у западним и централним деловима Србије. За ове сорте је карактеристична већа толерантност на све болести шљива у односу на интродуковане и новостворене сорте.

Црвена ранка је наша најзначајнија и најраспрострањенија ракијска сорта шљиве. У народу је позната и као даросавка, рановача, шумадинка, црвењача. Сазрева у другој половини јула. Црвена ранка се не може гајити у једносортним засадима јер има стерилан полен па су јој потребне сорте опрашивачи. Она цвета неколико дана пре пожегаче а као опрашивачи могу послужити остале ракијске сорте шљиве метлаш, трновача и црношљива. Без опрашивача (10 одсто од укупног броја стабала) засади црвене ранке остају неродни. И засади сорти чачанска родна и стенлеј који се налазе у близини могу послужити као опрашивачи јер се период цветања подудара са црвеном ранком. За опрашивање и оплодњу изузетно је битно да временски услови буду повољни за лет пчела.

Плод црвене ранке је ситан (17 грама), плавоцрвене боје, сочан и пријатног укуса. Сорта је глођуша. Црвена ранка се лако размножава изданцима. Уколико се планира вађење изданака за подизање нових засада потребно је током маја или јуна месеца прегледати матична стабла и утврдити да ли су заражена вирусом шарке шљиве, па тек ако се установи да су стабла здрава после опадања лишца вадити изданке. Због ранијег времена зрења плодови црвене ранке мање опадају и немају деформација као плодови пожегаче са стабала заражених вирусом шарке.

Последњих година све је веће интересовање за ову сорту. Ракију од црвене ранке реномирани произвођачи најчешће користе за купажу са ракијом од пожегаче. Црвена ранка даје ракију доброг квалитета, а по количини ракије која се добије дестилацијом је међу водећим сортама шљива.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u