NEMA ŠALE SA KINOM: Tajkun osuđen na smrt

NEMA ŠALE SA KINOM: Tajkun osuđen na smrt

24 maja 2014

liuKineski sud je danas osudio rudarskog milijardera Liu Hana, koji je povezan sa nekada moćnim bivšim šefom kineske službe bezbednosti Žuom Jongkangom, za ubistvo i osudio ga na smrt.

Liu Han je bio direktor privatne kompanije „Hanlong „. On i njegov brat Liu Vei osuđeni su za organizovanje i upravljanje kriminalnom organizacijom, ubistvo i druga krivična dela.

Pored njih još tri saučesnika osuđeni su na smrt.

Banda braće Liu, čije je sedište u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan, ubila je osam ljudi i ranila veliki broj osoba u periodu od skoro 20 godina, navodi AFP.

– Liu Han i Liu Vei su imali krajnje loše namere, njihova dela su bila vrlo zverska, njihov uticaj u društvu krajnje loš, a njihovi zločini i posledice su bili veoma ozbiljni. Oni treba da budu strogo kažnjeni u skladu sa zakonom – saopštio je sud na kineskom društvenom blogu Sina Veibo.

Ostalim optuženim osobama, ukupno 31 njih, odložene su smrtne kazne do tri godine zatvora, što se obično svodi na doživotni zatvor, , javili su kineski državni mediji.

Sečuan je jedna od baza moći Žua Jongkanga koji je nekada imao veliku moć kao šef kineske službe bezbednosti, a sada se protiv njega vodi istraga za korupciju. On se mesecima nije pojavljivao u javnosti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *