Nema spremnosti Zagreba da prihvati Srbe kao žrtve

Nema spremnosti Zagreba da prihvati Srbe kao žrtve

4 avgusta 2014

oluja_izb943U Hrvatskoj, nažalost, ni posle 19 godina od vojne i policijske akcije „Oluja“ nema iskrene spremnosti da se kazne počinioci zločina nad Srbima, a hrvatsko društvo još nije spremno da prihvati činjenicu da su Srbi bili žrtve, rekao je predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta.

Linta, koji je u crkvi Svetog Marka u Beogradu prisustvovao parastosu srpskim žrtvama „Oluje“, rekao je da u Hrvatskoj nema spremnosti da se obeštete porodice žrtava, ekshumiraju ostaci Srba sa poznatih grobnih mesta, kao i da budu vraćena oduzeta imovina i stečena prava.

On je u izjavi novinarima ponovio apel ove koalicije da međunarodna zajednica, posebno SAD, EU, Savet Evrope i OEBS, zatraže od Hrvatske da prestane da slavi „Oluju“, jer se njome slavi proterivanje Srba i da Hrvatska konačno reši brojna pitanja Srba, uključujući pitanje nestalih i procesuira sve zločine nad Srbima.

Linta je rekao da Srbija nastoji da podstakne proces pronalaska rešenja za sva ova pitanja, ali da u Hrvatskoj za to nema političke volje.On je apelovao da EU podstakne Hrvatsku da prihvati stalni dijalog sa Srbijom u cilju rešenja ovih problema, a ujedno je i podsetio na probleme izbeglih Srba iz Federacije BiH (FBiH), kao i potrebu da se aktivira dijalog Sarajeva i Beograda i problemi proteranih Srba iz FBiH „dođu na sto“.

On je rekao da krajem ove godine očekuje presudu Međunarodnog suda pravde po tužbama Srbije i Hrvatske za genocid, ocenivši da je srpski pravni tim ubedljivo pokazao da je „Oluja“ imala elemente genocida, a dokaz za to su „brionski transkripti“ i izjava (nekadašnjeg predsednika Hrvatske Franje) Tuđmana da Srbima treba naneti takav udarac da praktično nestanu.

Linta je kao dokaz naveo i bombardovanje srpskih gradova, sistematske pljačke, paljenje srpske imovine i sprečavanje njihovog povratka.

Predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja iz Hrvatske Milojko Budimir izjavio je novinarima da se nakon 19 godina od „Oluje“ ništa nije promenilo i da mu se čini da u poslednje vreme, umesto da dolazi do normalizacije srpsko-hrvatskih odnosa, oni postaju još složeniji.

„Za ovih 19 godina učinjeni su vrlo mali pomaci. Najbolje o tome govori broj povratnika, kojih gotovo da više i nema, kao i poslednji popis u Hrvatskoj, a posebno je razočarala odluka Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale, što je na neki način bio podstrek za one koji su bili još ekstremniji“, rekao je Budimir.

On je apelovao da međunarodna zajednica i Hrvatska, koja je članica EU, promene svoj odnos prema Srbima koji su hrvatski državljani i da im omogući da im budu vraćena oduzeta građanska, ljudska i manjinska prava i tek onda bi to možda bio početak neke nove politike i suživota na ovim prostorima.

Hrvatska ne treba da slavi progon svojih građana

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da Srbija ne želi da gleda u tuđe dvorište, ali smatra da godišnjica hrvatske akcije „Oluja“ nije prilika da neko u Hrvatskoj slavi progon svojih građana.

„Ne želimo da delimo lekcije, ali je to prilika da se ova poruka uputi, a na nekom drugom je da razmišlja o tome“, rekao je Stefanović novinarima nakon što je prisustvovao parastosu u crkvi Svetog Marka u Beogradu povodom 19 godina od zločina hrvatske vojske nad Srbima u akciji „Oluja“.

On je rekao da je ovo težak i tužan dan za Srbiju, dan u kome se obeležava 19 godina od progona srpskog naroda iz Hrvatske.

„Naša zemlja mora da povede računa o ovim ljudima, da ostvari njihova prava. Moramo da razmišljamo kako da ove ljude što bolje integrišemo, obezbedimo njihova ljudska prava, imovinska prava, povratak, a da onaj ko odluči da se trajno nastani u Srbiji ima više posla i sve ono što imaju građani Srbije“, naveo je Stefanović.

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“, koja je počela 4. avgusta 1995. godine, na području Republike Srpske Krajine ubijeno je i nestalo oko 2.000 Srba, a proterano oko 220.000.

U nastavku akcije u BiH, tokom operacije „Maestral“, hrvatske i muslimanske snage ubile su još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *