NEMA SRBA, NEMA SEDNICE: Prekinuta šiptarska sednica skupštine, jer nema Srba

NEMA SRBA, NEMA SEDNICE: Prekinuta šiptarska sednica skupštine, jer nema Srba

7 maja 2014

siptarska skupstinaSednica Skupštine samoproklamovanog Kosova prekinuta je jer je konstatovano da bez poslanika srpske manjine ne mogu biti usvojeni vladini amandmani na Ustav Kosova i nacrt zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage.

Usvajanje tih odredaba potrebno je kako bi bile osnovane Oružane snage Kosova. Za to je potrebna podrška dve trećine poslanika u parlamentu, ali i glasovi dve trećine poslanika manjinskih zajednica.

Poslanik iz srpske zajednice Goran Marinković (Progresivna demokratska stranka – PDK) rekao je za agenciju Beta da nijedan od 13 poslanika te zajednice danas nije bio u skupštinskoj sali. Kosovski parlament ima ukupno 120 poslanika.

Srpski poslanici već mesec dana bojkotuju rad kosovskog parlamenta jer nisu dobili odgovor na pitanje o rezervisanim poslaničkim mandatima i u narednom sazivu Skupštine. Srbi navode da bi rezervisanim mestima imali više poslanika nakon parlamentarnih izbora.

Marinković i poslanik Samostalne liberalne stranke Saša Milosavljević rekli su za Betu da je nova sednica kosovskog parlamenta zakazana za sutra i da bi na njoj, prema njihovim saznanjima, trebalo da se glasa o raspuštanju parlamenta na predlog vlade kako bi bili održani parlamentarni izbori.

Milosavljević je kazao da to znači da bi rasprava o kosovskoj vladi definitivno bila odložena za sledeći saziv Skupštine. SLS i PDK će tokom dana odlučiti kako će se postaviti prema predlogu raspuštanja Skupštine Kosova ako on u sredu bude dostavljen parlamentu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *