NEMA VIŠE BALANSIRANJA: Vučić mora da izabere ili Rusiju ili EU

NEMA VIŠE BALANSIRANJA: Vučić mora da izabere ili Rusiju ili EU

20 novembra 2014

aleksandar-vucic-gracanica(1)Evropski komesar za susedstvo u prvoj poseti Srbiji zatražiće od naših vlasti usklađivanje spoljne politike sa EU. Gotovo je sa balansiranjem, moramo da izaberemo stranu i da se opredelimo, saznaje se iz diplomatskih izvora u Briselu

Johanes Han, evropski komesar za politiku istočnog susedstva i pregovore o proširenju, dolazi danas u posetu Beogradu i, kako saznaje Kurir, on donosi poruku Vladi da je vreme da uskladi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU.

To znači, navodi naš izvor, da smo se približili trenutku kada više nema balansiranja između Rusije i EU, već moramo da „izaberemo stranu“.
– Gotovo je sa politikom balansiranja. Moramo da se svrstamo, i to uskoro – saznaje Kurir iz diplomatskih izvora.

Prelomni trenutak

Da je Srbija došla do tačke kada mora da se odluči kome će da drži stranu u ovom sukobu, potvrdio je i sam Han.
– Srbija u skladu sa pregovaračkim okvirom treba da progresivno harmonizuje svoju spoljnu politiku sa EU – rekao je on i dodao da ga raduje što je Vlada Srbije tokom nedavne posete ruskog predsednika jasno izrazila opredeljenje da ostane na evropskom kursu. Međutim, on je potom dodao da u ovoj fazi pristupnog procesa nije tražio da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji.

I Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, poručila je da spoljna politika Srbije treba progresivno da se uskladi sa spoljnom politikom EU.

KOMENTARI8 komentara

 1. miroslav says:

  cudo mi u sankcije a Bosna izvozi dva pute vise jabuka u Rusiju nek sto proizvede.Pa sad neznam ko je ovde lud.Jedino sto znam da nas EU strasno zaj...,!!!!

 2. rodoljub zaharijevic says:

  hitlerjugend opet svira kurcu,a ujedno da vidim acu i njegovo odlucno govorenje istine i vodjenje racuna o srbiji,narodu i nasoj i vasoj deci.

 3. Velika Srbija says:

  Pozdrav ljudi,ovde Igor sa stadiona: Vučiću pederu....Vučiću pederu.....Vučiću pederu!! Jedva čekam novu utakmicu na JNA! pozdrav svima osim nazadnjacima!

 4. Klub Srbi dijaspore i otadzbine, Keln says:

  Ovo su recenice iz jednog teksta naseg dijasporca, publiciste iz Dizeldorfa, ( Dragan Djogovic) napisanog pre nekoliko meseci, a kojeg je objavio izmedu ostalih i ovaj nas cenjeni "Intermagazin": "Dosadašnjim političkim konceptom srpske Vlade, da se održi neutralni stav između zapada i istoka, suluda je varijanta, koja neće imati efekta, i donosi samo štetu na svim sferama, što de faktno znači da Vlada ne može dugo istrajati tom strampuntnicom, jer to Zapad nikada ne bi akceptirao. Biti spona između istoka i zapada, moguće je samo ako se Srbija zvanično utemelji kao nezavisna država, bez pretenzija da bude članica Evropske unije.! Tekst pod naslovom: RECEPT SPASA: Srbija da hitno odustane od članstva u EU, i krene vlastitim putem http://www.intermagazin.rs/recept-spasa-srbija-da-hitno-odustane-od-clanstva-u-eu-i-krene-vlastitim-putem/

 5. Dragan says:

  I ja mislim da Srbija ne moye da sedi na dve stolice. Iyabrati neutralan stav, ili prema Rusiji.

 6. Stojan says:

  Ne jedite .ovna,čitam, slušam,gledam i druga sredstva informisanja.Večeras,gledam TV gde kažu da nema uslovljavanja zbog poznatog stava da neċe biti uvođenja sankcija Rusiji.

 7. Zapadnjak says:

  Verovatno i neće biti uslovljavanja,ne još,mislim da će se to dogoditi kad Srbija bude malo bliže statusu pridruživanja,a možda to onda i neće biti važno,treba samo izdržati,kupiti još malo vremena,a ta taktika je i taktika Nikole Pašića pre 1.svetskog rata,samo treba izdržati pritisak,evropa ne može više nikoga na nešto naterati.

 8. Radomir S. says:

  Do prije 15 dana stranci su se kleli da nece uslovčljavati Srpsku politiku sankcijama prema rusiji, -politiku pridruživanja EU ! Očito je da duvaju neki drugi vjetrovi, naime do sad u Srbiji nije bilo pokretačke snage da digne narod na ulice ako se desi da vlada odluči da Rusiji uz izvinjenje proglasi sankcije-za ljubav EU ! Ako bi se to desilo, evo povoda da Šešelj opet bude izbačen u sam vrh politike i uticajnih faktora-mada je moje mišljenje da nikakav radikalizam nije dobar pa ni Srpski, sto bi opet značilo da Srbija opet ulazi u destabilizaciju jer masa čuda radi, znači, Srbijo pamet u glavu, zapitaj EU sta vam nude da bi izbrisali Rusiju iz prijatelja, mislim da vam NE MOGU ponuditi bas ništa sem onog dana kad udjete jedno sistematsko pljačkanje i gašenje svega onoga što vjekovima radite i zivite od toga, od proizvodnje lijekovitog bilja, normalne i zdrave hrane, rakije koja je neizbježna u svakom seoskom domaćinstvu, i mnogo tih blagodeta, sve u svrhu nametanja nekih novih zivotnih normativa i vrijednosti, kao sto su Gey brakovi i na kraju usvajanje djece da se isitim omogući! Bogu se pomilite samo da neudjete u EU bar jos 15 godina,negdje na pola puta to ce da se raspadne i shvaticete tek da je Rusko prijateljstvo vrijednije od svake imaginarne tvorevine, jer Srbin nikada nije trpio čizmu, a evo već vas jašu neki kvazi političari stranih vlada !! Okrenite se sebi, dignite poljoprivredu na noge, izvozite u Rusku federaciju i svi ce da vas poštuju, jaka Srbija- poštovana Srbija ... P.S. Samo pogledajte šta je zadesilo Hrvatsku sa uslovljavanjima i tek su ušli u EU a nije im pola uslova postavljeno kao sto postavljaju Srbiji !! Pozz od moje malenkosti ..;)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *