НЕМА ВИШЕ ДИЛЕМЕ: Србија купује С-400 од Русије! ОВО ЈЕ НЕПОБИТАН ДОКАЗ

NEMA VIŠE DILEME: Srbija kupuje S-400 od Rusije! OVO JE NEPOBITAN DOKAZ

4 novembra 2019

Zašto bi se naša vojska uopšte obučavala za rukovanje sistemom S-400 ako ne nameravamo da ga nabavimo?

U nedostatku boljeg argumenta morali su da posegnu za glupim. I upravo je ta iznudica vrlo dobar pokazatelj da smo – barem u jednom aspektu našeg puta ka evroatlantskim integracijama i Zapadu – napokon krenuli u dobrom smeru, dakle, prema Istoku. „S-400 nedostižan za Srbiju, a pitanje je i šta će joj“, pokušala je televizija N1 da sugeriše srpskoj javnosti da joj uopšte nije potreban protivvazduhoplovni sistem da je zaštiti od agresije kakvu je preživela pre 20 godina, dok je (takođe) američka „Slobodna Evropa“, u nameri da izazove nezadovoljstvo zbog onoga što bi moralo da nas učini zadovoljnim, kao da naša sloboda može da ima cenu, ustvrdila da „ni za jednu stavku javnost nije upoznata o visini budžetskih troškova“, te da se „za sada ne zna po kojoj ceni i pod kakvim uslovima“ je Srbija od Rusije kupila protivvazduhoplovni sistem „Pancir S-1“.DESANT NA BATAJNICU

Na iznenađenje celokupne javnosti i, nadamo se, svih ostalih koji nisu imali zaduženja u ovoj operaciji, na batajnički aerodrom su u noći između prošle srede i četvrtka doleteli transportni avioni ruske vojske natovareni sistemima „Pancir S-1“ i S-400. Tako je započela druga faza ovogodišnje rusko-srpske vojne vežbe „Slovenski štit 2019“, čiji je prvi deo održan u septembru u Astrahanu u Rusiji.

Ruski avioni do Srbije su stigli, jer drugog načina i nema, proletevši kroz NATO vazdušni prostor, i toliko o tvrdnjama da Rusija ne može da nam pomogne zato što smo u NATO okruženju (pa zato treba i sami da postanemo njegov deo). Bugarski mediji, ali i podaci sa internet-sajtova namenjenih toj svrsi, potom su u(s)tvrdili da su Rusi preko Crnog mora i Bugarske stigli do Srbije, pri čemu ostaje nejasno da li su nadležne bugarske (i NATO) službe znale šta se nalazi u utrobi ruskih transportera kojima je dozvoljen prelet. S tim u vezi beležimo da je ovog leta Rumunija zabranila rečni transport oklopnih vozila iz Rusije u Srbiju; dopremljena su nam potom letom preko Mađarske, koji je bio deklarisan kao civilni transport.

U svakom slučaju, bataljon S-400 i baterija „Pancira“, našlo je rusko Ministarstvo odbrane za shodno da naglasi, „prvi put uzimaju učešće u vojnoj vežbi na teritoriji strane države“ – time je s jasnom namerom ukazano na specijalni karakter naših veza – a „ruske i srpske jedinice protivvazduhoplovne odbrane uvežbavaće detekciju, praćenje, identifikaciju i uništavanje čitavog spektra neprijateljskih meta“.

SPISAK ZA NABAVKU

Ispostaviće se da je „Pancir S-1“ najnovija u nizu stavki sa šoping liste zbog čijeg uticaja na srpski budžet, kako videsmo, „Slobodna Evropa“ izražava onoliku zabrinutost a nikada se nije zabrinula zbog efekta koji su srpske finansije pretrpele povodom, na primer, sankcija i bombardovanja naše zemlje. Tako da slutimo da ih ipak više brine politički, a ne fiskalni aspekt čitave ove priče, no o tom potom, kad dođemo i do toga.

Srpska šoping lista u Rusiji, elem, postaje sve duža. Kako je podsetio „Sputnjik“, u Rusiji smo već nabavili četiri jurišno-desantna helikoptera Mi-35M, tri transportna helikoptera Mi-17, a uz to smo dobili i šest aviona „Mig 29“, 30 tenkova T-72S i 30 borbenih oklopnih vozila BRDM-a; svemu ovome treba dodati i još četiri miga 29 koje smo dobili od Belorusije a u Srbiju će biti isporučeni kad bude obavljen remont.

Sve u svemu, kako je ukazao potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov, „činjenica da armija Srbije, sa 30.000 vojnika, ima paket porudžbina od preko 600 miliona dolara – govori mnogo. Polazeći od brojnosti armije, takav paket porudžbina nema nijedna zemlja“.

S-400

Razumljivo, ubedljivo najveću pažnju izazvao je dolazak bataljona S-400 u Srbiju, uz pitanje da li je stigao da bi ovde i ostao, ili će se vratiti nazad odakle je došao. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da za S-400 nemamo para: „Kada ljudi pitaju da li bismo voleli – voleli bismo mi u ovom trenutku, jedino kad bi nam Rusi ostavili, drugačije ne možemo sebi da priuštimo S-400.“ Rusi su mu ovom prilikom ostavili maketu S-400 koja može da stane u dve ruke, Vučić je inače već dobio i sličnu maketu sistema S-300 početkom 2016. od Dmitrija Rogozina, tadašnjeg potpredsednika ruske vlade zaduženog za vojnu industriju, no pitanje je da li će se sve završiti samo na ovim maketama.

Jer još tada je, a nije to bilo isuviše davno, prilično zvanično bilo potvrđeno da je Srbija zaista zainteresovana za nabavku sistema S-300. Rogozin je, naime, tada rekao da će „Rusija razmotriti tehničke detalje zahteva Srbije za nabavku naoružanja i sistema protivvazdušne odbrane S-300“, a i Vučić je potvrdio da je „spomenuo (S-300) tokom razgovora s predsednikom Putinom, i razgovarali smo o tome. Razgovarao sam o tome i sa predsednikom (Belorusije) Lukašenkom takođe“.

I američki kongresmen Eliot Engel, koji se iz nepoznatog razloga smatrao pozvanim da se meša u naša posla, upozorio je 2017. da „sada Srbija želi ruske protivvazdušne sisteme S-300“, a u leto te godine je i direktor ruske Federalne službe za vojnotehničku saradnju Dmitrij Šugajev otkrio da Rusija „razmatra moguće isporuke“ raketnog sistema S-300 Srbiji: „Srpski partneri trenutno izražavaju zainteresovanost za isporuku bataljona S-300. To je nešto o čemu razgovaramo.“ Na kraju od tih razgovora nije ispalo ništa konkretno, makar što se kupovine sistema S-300 tiče, ali to ne znači i da se od S-300 u stvari nije odustalo zato što se prešlo na razgovore o S-400.

Ova mogućnost nije onoliko proizvoljna – šta je babi milo, to joj se i snilo – kao što možda deluje na prvi pogled. Američki časopis Nešenel interest ukazao je na ovu mogućnost još posle prve, one septembarske faze vežbe „Slovenski štit“: „Uključivanje Srbije u protivvazdušne vežbe 2019. može da sugeriše da se stvari menjaju. Moguće je da je srpsko Ministarstvo odbrane čekalo da Rusija počne da nudi S-400 drugim zemljama, i da sada smatra da je došlo pravo vreme za kupovinu.“ A general-major Sergej Lipovoj, heroj Ruske Federacije i predsedavajući Prezidijuma ruskih oficira, potvrđuje ovih dana da se o S-400 zaista razgovara: „Beograd je više puta ukazivao na moguću kupovinu raketnih sistema ’Pancir’ i S-400.“Kad smo već kod „Pancira“ i S-400, još jedna tehnička okolnost koja ukazuje na zaključak da bi stvarno moglo da bude i vatre među svim ovim dimom. Nešenel interest u jednom tekstu posvećenom sistemu „Pancir“ navodi da ovaj koji smo mi kupili, „Pancir S-1“, „prvenstveno služi za zaštitu baza i sistema naoružanja, što uključuje zaštitu baterija S-400“, a i ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, koga citira „Sputnjik“, na sličan način, samo nešto slikovitije, objašnjava da se „’panciri’ zajedno sa S-400 nalaze u simbiozi, jer ’Pancir’ štiti S-400“.

Najzad, tu je i jedno sasvim logično pitanje: zašto bi se naša vojska uopšte obučavala za rukovanje sistemom S-400, kao što to čini na vežbama „Slovenski štit“, ako ne nameravamo da nabavimo S-400? Čak i za naše uslove ovako bi nešto bilo sasvim lišeno rezona. Što se pak novca za S-400 tiče, dodajmo, po našoj štampi – kojoj hronično ne treba mnogo verovati, a naročito kada se poziva na nezvanične izvore kao u ovom slučaju – pisalo se svojevremeno o mogućnosti da ovo rusko oružje, koje inače ne možemo da priuštimo, možda možemo da dobijemo na operativni lizing. Ko zna, možda se sad zaista razmatra i ovakva opcija, uostalom, videćemo.

RUSKA OFANZIVA

Osim striktno vojne dimenzije, razume se, čitava ova priča ima i svoj (geo)politički aspekt koji je u mirnodopskim uslovima kudikamo bitniji. Samo u ovih nedelju-dve dana, u Beogradu su boravili premijer Rusije Dmitrij Medvedev i direktor njene Spoljnoobaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin, a u Moskvi je premijerka Ana Brnabić potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih članica, Rusije, Belorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgistana. Na sve to nam je u Srbiju stigao i S-400, makar i privremeno, ali s tendencijom da ga, na ovaj ili onaj način, dobijemo za stalno.

A već citirani general-major Sergej Lipovoj ocenjuje da je Srbija Rusiji stalni saveznik na Balkanu jer nije pristupila NATO-u i odbila je da uvede sankcije Rusiji: „Kao država koja nije u bloku, potrebna joj je stalna zaštita, posebno jer je Srbija bukvalno okružena NATO bazama u Rumuniji, Mađarskoj, Italiji, Bosni i Bugarskoj. Pored toga, ne zaboravimo na kosovske separatiste koji redovno sprovode provokacije protiv Srba, kao i pridruživanje susedne Crne Gore NATO-u.“

I zato, poentira general-major Lipovoj, prenoseći poruku Moskve i Srbiji i ostatku sveta, pogotovo onom zapadnom, „važno je da bude potpuno jasno da se Srbija nalazi pod zaštitom Rusije, a to znači da ni jedno jedino pitanje na Balkanu neće biti rešeno bez nas“.

SRPSKI KAPACITET

Prema tome, uzimajući sve ovo u obzir, s popriličnom se sigurnošću može zaključiti da je Rusija i te kako spremna, osim što je i sposobna, da stane u zaštitu naših, srpskih interesa. Pa i da obim te pomoći više zavisi od našeg kapaciteta da je prihvatimo nego od ruske volje i mogućnosti da nam je pruži.

Otuda se naročito interesantnim čini deo intervjua koji je RTS-u dao Sergej Nariškin tokom boravka u Beogradu. Na pitanje da li Rusija ostaje pri zahtevu za diplomatskim statusom osoblja u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, Nariškin je pokazao u kojem grmu leži zec: „To nije zahtev već zakonita molba ruske vlade, po tradiciji po kojoj isti status uživa niz zapadnih predstavništava u Srbiji. Mi smo svesni kako grub pritisak te zemlje vrše na Srbiju kako Srpsko-ruski humanitarni centar ne bi dobio isti specijalni status, i to je još jedna potvrda grubog mešanja u unutrašnja pitanja suverene zemlje.“

Da li je dolazak S-400 u Srbiju, u pratnji „Pancira“ i sa „Slovenskim štitom“, znak da ćemo postati nešto otporniji na ta gruba mešanja u unutrašnja pitanja zemlje koja mora da bude suverena da bi bila naša? A rezervnu nemamo.

U svakom slučaju, izvesno je jedino da se na sve ovo na Zapadu ne gleda blagonaklono. Jer, kako reče spomenuti kongresmen Engel još kada se razgovaralo samo o S-300, „ako Srbija želi da postane deo Zapada, ovo nije način da dospe tamo“. A opet, posle kraha naših evrointegracija koji je ozvaničen briselskom prevarom Albanije i Severne Makedonije – čak i ako bismo pitanje Kosova i Metohije smeli da ostavimo po strani – koliko uopšte osnova Srbija može da ima da i dalje „želi da postane deo Zapada“? Pitanje je, samo, ima li dovoljno kapaciteta da prizna da to (više) ne želi. Odgovor na to pitanje otkriće nam se kad budemo znali da li će ovaj, ili neki drugi S-400, ostati u Srbiji. Novac je tu još najmanji problem.

(Nikola Vrzić/ Pečat)

KOMENTARI29 komentara

 1. Ja pametan, A ti? says:

  Ja kupujem? A, zato vučić govori da mi je plata 510 evra, a ja primam 360 evra, znači to je zbog toga što sam kupio te kaćuše. Blago meni, oće li ta kaćuša da mi da leba i mleko?

  • Borko says:

   Ne treba tebi leba imaš internet.

  • Istina says:

   Neće ti dati leba i mleka ali će ti sprečiti da ti ga drugi kradu...

  • Goran Swe says:

   Gledaš da li imaš za "leb i mleko" jer nismo imali odgovarajući PVO 99-e. Imaš šansu da se dižeš iz pepela ili da čitav život čekaš na one što su nas gađali da nan donesu prosperitet. E pa ako ti logika to nalaże a ti nastavi.

  • Zoran says:

   A da ne cekas od Amerike da ti da leba?

  • Cetnik says:

   Njiva i rad daju hleb a krava mleko, zato zasuci rukave i ne misli da se hleb stvara u siptarskoj pekari a mleku u tetrapaku iz uvoza sa zapada.

   • Gagi says:

    Tako je prijatelju, oruzje je uvek bilo potrebno da se sacuva zemlja i kravica. Na taj nacin se cuvao izvor zivota i hrana za dolazeca pokolenja. Nazalost, Srbi su danas podlegli virtuelnoj hipnozi i zbog toga pristaju da zive? sa 360 eur. Ima na tv reklamama i internetu sve sto im je potrebno, sta ce im zdravo voce i prirodno mleko za decu, njima ce njihovi uvoznici sve da nabave. A bolnice prepune od te uvozne zdrave hrane.

  • padre says:

   Jeste ti plata mala, ali ovo jedno sa drugim veze nema!Misliš li ti, da bi ti plata bila vća da smo bez vojske?

  • Ko To Tamo Peva says:

   ne boj se ti, pametni to je samo prica pred izbore znase ko je usa u srbiju

  • Boki says:

   Neće ti da leba i mleko, ali će ti štiti decu da ne bi kukao kad počnunda nam decunubijaju.

 2. milorad2 says:

  s400 nije ništa to je samo deo integrisane PVO,glavno je to da će naša zemlja imati LOVAČKU zaštotu ruskog vazduhoplovstva u slučaju združenog ili pojdinačnog napad NATO članica.Mi smo posmatrač u odbk ali uskoro ćemo biti punopravni čkan jer u NATO ionako ne bi bili primljeni i zato što NATO podržava SVE naše otvorene neprijatelje i one koji su trenutno prikriveni mi nemao izbora sem da udjemo u alijansu sa rusijom i kinom inače smo gotovi.Plus što ovde svi preziremo NATO i sve ono što su nama uradili nikako ih ne preporučuje kao savaznika, plus što je većina ljudi sasvim načisto na kojoj strani je svetski mir i napredak i sa koje strane dolazi smrt i razaranje,mislim da je to ustvari glvni razlog što srija želi da bude sa rusijom jer onaj kome su sutaše sveznici i "borci za slobodu" je GORI od ustaša i cele ta ex yu bulumente mafijaša i ubica koje je na naše oči stvorio i PODRŽAVAO zapadni blok oličen u NATO organizaciji.Mogu da nas mrze sada i ako bađš žele da "kazne" srbiju ili tako neko iživljavanje, rizikuju nuklearni rat sigurno,rusija neće preći preko novih izazivanja mirno pa eto ako im je stalo na zapadu 3 sv.rat može da počne u srbiji opušteno, mi ionako nemamo št više da izgubimo svaki dalji gubitak i povlačenj bi za nas bio nacionalni i državni KRAJ.

  • Zoran says:

   Da, da, S400 nije nista, zato Amerika u teskim odnosima sa Turskom. Pa sto se Ameri i Turci toliko "kolju" kad S-400 nije nista?

   • Ludodoba says:

    Da im prodaju 5 puta skuplji patriot...prosto

 3. Miroslav says:

  Aerodrom Batajnica treba pokloniti Rusima, naoruzati najsavremenijim naoruzanjem, hipersonicnim raketama, kunzal, avangard, SARMAT, dovesti 500 ruskih oficira i vojnika, da slucajno nasima nepadne na pamet da predaju ovo naoruzanje Zapadu... eto mira, eto straha na Zapadu...

  • Goran Swe says:

   Godinama govorim da se sve rješava "katastarski" na 2 lokacije u Srbiji i 1 u RS.

  • Cp6a says:

   Za to pare ne trebaju. Šiljci su zakon. I još po neki tamo iza Banja Luke. Rešenje nikad lakše ostvarivo. Pošto sve to praktično ima neograničeni domet i može da se pošalje bilo gde iz same Rusije, čak bi i makete odradile svoje, samo da su dobro urađene. Eto predloga, ako vlast neće, onda neka se rodoljubive organizacije pozabave maketarstvom, sad je idealno vreme posle gostovanja S-400, a NATO neka se češka po glavi, o čemu se tu radi.

 4. persida says:

  Sad ce te cereciti rusofili sledecih hiljadu godina. Vucko je majstor manipulacije, a Srbi su narod koji je najlakse manipulisati.

  • milanm says:

   persida zar i sama ne vidiš da pišeš budalaštine?

   • persida says:

    Objasni, spremna sam da cujem.

  • Gardista says:

   Pricas u vetar. Putin je poslao s400 zbog usavrsavanja NATO baze u Rumuniji i to je jedini odgovor za sad. A ima tu i turskog toka i sl. trebaju braniti necim svoje interese.

 5. Gradjanin Srbin says:

  Super. Sad samo jos da da zivot polovinu Srba koji umiru od gladi. IMA novca i za pristojan zivot ljudi i za S400, ali ga vucic NEDA.

 6. Mitar says:

  Ja cu samo da kazem ovo: integrisani sistem Pancir-S400 koji smo dobili (zasad S400 je na lizingu na dvije godine) sa inovacijama nema ni Turska ni Kina ni ijedba druga zemlja osim, naravno, Rusije. Spasiba, Rusijo!

 7. Mitar says:

  U nasoj stampi?? Prvi koji je sugerisao ideju lizinga S400 jos prije vise godina, bio sam ja. Uporno su me zabranjivali i cenzurisali sve ijedne novine u Srbiji. Jedino se na Jutjubu mogao cuti moj glas Ideja lizinga je moja i nicija druga

 8. Sreto says:

  To zvuci logicno. Tek sa s-400 ce Srbija stvoriti neophodne uslove za dugotrajan mir i stabilnost, i ekonomski procvat! To bi bila jedna od najboljih investicija drzave IKADA napravljena u istoriji Srbije! Visestruko isplativa, na duge staze. O zapadnim genocidnim monstrumima, Nemcima, Amerikancima, Britancima...ne vrijedi trsiti rijeci i energiju. Oni stoje iza nase propasti kroz istoriju. Sa tim zlikovcima i hijenama samo jezik sile, u nasem slucaju sile odvracanja je produktivan. Samo taj jezik oni DOBRO razumiju i postuju. Nista drugo. Bravo za Srbiju jos jednom!

 9. persida says:

  Pripreme za sledece izbore nikad bolje. Srbi se upecali na ponudjenu pricu i vec razaraju ceo Zapad, samo sto nisu. A Vucko opet pobedjuje i jase glupe mase i sledecih godina. Jedno je da li nam treba odbrambeni sistem i kakav (svakako da nam treba), a sasvim drugo je sta se sa pricom o tome sistemu postize. A postize se nastavak vladavine izdajnickog rezima. Vidim izdajnika Vulina i slicne kako se slikaju sa S 400, ali ga vidim i da ce biti prvi da zabrani njegovu upotrebu ako nas neko napadne. Bez stvaranja jake i samostalne vojske, nema ni odbrane. A nasa vojska vezba sa NATOM i to redovno, ne znam samo sta to toliko vezbaju.

 10. teoretičar says:

  Bravo za Vučića hiljadu puta. Ovo nije uspeo čak ni Milošević.

  • persida says:

   Ako i nije dokazao da je on licno pametan, Vucko je dokazao da su Srbi glupi. Gluplji od njega svakako.

 11. petrovgrad says:

  Zašto se zove S-400. Ja sam čuo dve varijante. Jedna je da prizemljuje NATO bombardere na 400 km udaljenosti, a druga je da od jednom ruši 400 aviona. Obe varijante su mi prihvatljive.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *