НЕМА ВИШЕ ЛАГАЊА! ЕУ престала да спомиње СРБИЈУ И ПОРУЧИЛА ЈОЈ ШТА МОЖЕ ДА ОЧЕКУЈЕ

NEMA VIŠE LAGANJA! EU prestala da spominje SRBIJU I PORUČILA JOJ ŠTA MOŽE DA OČEKUJE

6 maja 2020

Zbog pandemije koronovirusa samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu danas se održava putem video konferencije. Iako je Hrvatska imala ambicija da samit bude prekretnica u procesu proširenja EU i perspektivi članstva država regiona, Zapadni Balkan je i dalje – na čekanju. Umesto „prekretnice“, na zagrebačkom sastanku se neće ni pomenuti proširenje.

To je, prema pisanju hrvatskog Jutarnjeg lista, vidljivo iz nacrta „Zagrebačke Deklaracije“ koja će biti usvojena i u kojoj se nigde u tekstu ne spominje „proširenje“, „članstvo“ niti „integracija u EU“. Postoji samo neodređena rečenica o „evropskoj perspektivi“ i snažnijem povezivanju.EU ne pominje proširenje na Zapadni Balkan

Milan Igrutinović iz Instituta za evropske studije smatra da terminologija upotrebljena u „Zagrebačkoj Deklaraciji“ govori o neodređenoj budućnosti koja čeka zemlje kandidate i izostanku formalnih obaveza za EU po pitanju proširenja.

„Pre dva meseca EU je dala „zeleno svetlo“ za početak pregovora Severne Makedonije i Albanije, ali bez određivanja datuma. Mislim da je njihov interni stav da je to, u ovom trenutku, dovoljno u pogledu formalnih koraka pridruživanja bilo koga sa Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju. Zato mislim da ovaj samit u tom smislu možda nije nužno bitan, jer je još sa tvrdim „ne“ Francuske prošle godine svima ovde dosta jasno stavljeno do znanja da je politika proširenja na neki način na čekanju“, ocenjuje Igrutinović.

On dodaje da treba imati na umu činjenicu da su među zemljama-članicama EU podeljeni stavovi po pitanju proširenja. Iako većinu članica to interesuje i nemaju problem sa tim, mnoge vlade to smatraju nepopularnom „domaćom temom“ jer su njihovi građani sve skeptičniji prema ideji davanja novca „siromašnim balkanskim narodima“.

Sa druge strane, kaže Igrutinović, neke države smatraju da EU mora više da radi na integraciji Zapadnog Balkana, ako želi da bude ozbiljan geopolitički igrač.

„Mi jesmo, na neki način, žrtva njihovih internih dilema, preplitanja i mešanja karata. Imali smo formalni „bregzit“ u januaru, a sada je došla jedna potpuno nova tema koja je gurnula u stranu sve ostale teme, uključujući i reformu EU za koju smo mi negde bili vezani. Ova kriza javnog zdravstva, kao i ekonomska kriza koja je na pomolu i za koju se smatra da će biti najgora od 1929. godine, pogurala je u kraj gomilu drugih politika, pa i politiku proširenja“, kaže Igrutinović.

Pandemija je promenila sve

I Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže da, iako je zagrebački samit trebalo da bude istorijski jer se ove godine navršava 20 godina od samita u Zagrebu kada je tadašnja SRJ uključena u proces Stabilizacije i pridruživanja, pandemija je promenila sve, pa i format, domet i očekivanja od ovog događaja.

„Tačno je da u nacrtu zajedničke Deklaracije, na žalost, nema ni reči ni o proširenju, ni o integraciji, ali sa druge strane je obezbeđena velika finansijska pomoć za zemlje Zapadnog Balkana, uz već opredeljene 3,3 milijarde evra o kojima će na samitu biti reči. Na jesen se najavljuje i taj veliki ekonomski investcioni plan za Zapadni Balkan i to su sve pozitivne vesti“, kaže Grubješićeva i podseća da govora o proširenju EU nije bilo ni na samitu u Sofiji 2018. godine.

Ona veruje da je dobar signal to što su datum za otpočinjanje pregovora sa EU prethodno dobile Severna Makedonija i Albanija, a za Srbiju i Crnu Goru tu je, kako kaže, revidirana metodologija po kojoj ćemo ubuduće pregovarati, i koja nudi mogućnosti za brži napredak jer su poglavlja podeljena u klastere.

„To su sve dobre vesti i dobri signali, ali ono ključno, a to je da se EU obaveže i da stavi u deklaraciju, neki dokument, da će Zapadni Balkan biti integrisan i sa nekom vremenskom odrednicom, to ćemo još sačekati. Očigledno je da ni ona strategija proširenja iz 2018. u kojoj je stajala 2025. godina kao moguća, potencijalna godina prijema za Srbiju i Crnu Goru, sve više gubi na značaju, jer ipak su zemlje članice te koje će odlučivati o prijemu novih zemalja, a ne sama Evropska komisija“, ocenjuje Suzana Grubješić.

Ipak, naša sagovornica ne misli da zemlje Zapadnog Balkana treba da budu razočarane ishodom zagrebačkog samita jer je situacija specifična, pandemija je u celom svetu, a samit se ipak održava i ipak je EU, kako kaže, pronašla način da pomogne Zapadnom Balkanu da se izbori sa pandemijom i posledicama koje će ona ostaviti na društva i privrede čitavog regiona.

Milan Igrutinović veruje da se od samita u Zagrebu više nije ni moglo očekivati jer je reč o formatu Zapadni Balkan 6 u kome učestvuje i samoproglašeno Kosovo, koje strogo-formalno nema perspektivu članstva.

„Pitanje je kako bi u tom smislu oni uopšte ukombinovali tematiku formalnog proširenja i formalnih početaka pregovora sa Albanijom ili Makedonijom sa tim da Kosovo nema jasnu perspektivu zbog svog statusa i toga da ga pet članica EU ne priznaje. Tu je takođe i Bosna i Hercegovina koja nije formalni kandidat. Dakle, tu postoji preplitanje između formalnog procesa pridruživanja i onoga što jeste velika skupina zapadnobalkanskih zemalja, kako oni kažu – partnera, u kojoj se više priča o digitalnoj agendi, konektiviti agendi i ekonomskoj saradnji, pogotovo sada u kontekstu pandemije kovida“, primećuje Igrutinović.

(Sputnjik)

KOMENTARI17 komentara

 1. persida says:

  Vucko je digao ruke od Evrope, sad ce da pokloni Srbiju Siptarima i Kini, pola pola.

 2. Kosovac says:

  Samit EU – „Zapadni Balkan“? To je pravi realiti, a ne amateri „Parovi“, „Farma“, aplaudaneri i šerpe-lonci. Pojma nemamo kakva je to država „Zapadni Balkan“, ko je njen predsednik, da li ima parlament. Verovatno ima predsedništvo, koje polaže račune okupacionoj vlasti – Centralnom komitetu Evropske Unije. ……….Očigledno je da sorošoidi vuku Srbe za nos – posredstvom srpskog rukovodstva, korumpiranog u okupacionoj zoni zvanoj „Srbija“. ……….Čak je evo i Dodik prestao da krije da željno vodi svoje srpsko stado u ambis zvani Evropska Unija. ……….Zagrebački samit? Poserem vam se u Zagrebački samit. Poserem vam se i u titoistu Dačića koji nas vodi u tu evropsku vreću govana.

  • Kosovac says:

   Sada će na samitu opet video-linkom da izglasaju neko oduzimanje Srbiji kao ono elektroenergetske objekte. A Dači i Vuči će da se žale, „Zamislite, preglasali su nas“.

 3. Ruža Rumena says:

  Takozvana jevropska unija - Takozvani zapadni balkan.Napokon,i nažalost zahvaljujući nesrećnom korona virusu,mnogima je i bukvalno postalo jasno da je jevropska unija prevara i igrokaz takozvanih vladara iz senke a u stvari istinskih vladara planete.Termin zapadni balkan je parola stara ne više od desetak godina,geografski neutemeljena.Ako svi kažu da posle predstave sa korona virusom ništa neće biti kao što je bilo - evo vam tumačenja prve rečenice u komentaru.Živela samostalna i nezavisna Srbija,van evropske unije ali u istorijskim granicama međunarodno priznatim.

 4. Za Srbiju says:

  Trla baba lan, da joj prođe dan. Na našu sreću, to je za nas povoljno.

 5. branicevac says:

  Bacanje prasine u oci I gubljenje vremena!Evropa je mrtva duhovno ,da se sve vrti oko love pokazala ne njihova neazurnost da jedni drugima pomognu!Pukli su skroz na skroz ...ne da nece biti intgracija nego ce biti totalne dezintegracije I segmentizacije.Evropu ocekuje scenario Jugoslavije!Svako ko se ostvrvio na Srbiju na kraju je zavrsio kao lezina!To je srpsko prokletsvto!

 6. Lud zbunjenog says:

  Prošle godine je EU decidirano rekla Srbiji da neće biti primljena, ali mi imamo "pametne" koji su rekli da mi ipak ulazimo u EU i nastavili su da landaraju tamo, ma oni su se s njima sprdali i kobajagi dočekivali ih i kao nešto pričali.Evo im opet poruke, ali naši "pametni" nikako da shvate.Oni će i dalje da dangube i troše naše pare na ulazak u EU.

 7. Rista says:

  E a sad da pametni i kulturni Penzioner malo protumači kakav jezik upotrebljava Kosovac. Penzioner, nisam ti odgovorio na tvoje baljezganje o nekoj navodnoj pristojnosti koja se podrazumeva kod tebe, ali ne poznajem te i nisam hteo da budem preoštar. Tek da ti skrenem pažnju da ja ne upotrebljavam komifo jezik, nego kada pišem komentar govorim jezikom kojim govori i razume moj narod, a ne prosveta. Tako mi obični ljudi uvek razgovaramo, ali ti si kanda neki kulturološki radnik sa pragmatičnim i transparentnim kulturnim izražavanjem. Ne pišem komentar na tekst, jer su drugi već sve rekli o jebenoj, lopovskoj i kvarnoj EU. Sve sam ja to već bar desetak puta opisao u zadnjih 15 godina i imam stav svoga naroda i tako sam uvek oslovljavao EU. Ne treba EU Srbiji, nego Srbija treba uniji. Nadam se da se to neće dogoditi uskoro, bar dok ne uđemo u sastav ruskog ekonomskog sveta. A posle toga, čak i ako uđemo u EU, neće moći da nas gaze i pljačkaju kao danas. Vreme je nama ipak više naklonjeno nego EU. Još da to shvati i Vučić ili bar da mu prođe vreme, biće lakše. Iako je velika pljuvačina na Tadića i Vučića, ja sam nekako stava da su ta dva čoveka primila na sebe sva sranja EU, Amerike i Turske da se već sami sebe gade. Normalno da je sve to zakačilo i srpski narod, ali srpski narod mora shvatiti da smo porobljeni i da smo još i dobro prošli baš zbog Tadića i Vučića. Kao što vidite, Srbija još uvek diše. E sad da Vučić shvati samostalno, a ne kao što je Tadić morao shvatiti da će mu vreme isteći za par godina kao i Jeljcinu, pa da odredi najmanje Kosovca za naslednika i da se okrenemo pravom putu. Ne znam da li je to moguće, ali treba probati.Ima Srbija svojih Putina samo nije bilo vreme.

  • Kosovac says:

   Hristo, ti si pravo osveženje za ovaj portal. Već smo mi komentatori počeli da se buđavimo, ponestalo nam ideja, i evo srećom ti si došao da malo zatalasaš. Nismo u govnima do guše, pa talasanje ne smeta uopšte. ……….Inače, da sam ja naslednik kao što preporučuješ, trebalo bi mi samo dva pandura da mi čuvaju leđa. Pa bih onda opleo po srpskim sorošoidnim govnarima, ne bi mi bilo uopšte žao što bih se i ja ogovnjavio.

 8. Penzioner says:

  Kosovac je, po mom mišljenju, samo rođen na Kosovu i Metohiji a verovatno parazitira u Beogradu ili nekom većem gradu u centralnoj Srbiji, jer je za debele pare prodao imovinu na KiM i sad, kao i mnogi njemu slični, peva onu staru:"Ko da mi otme iz moje duše Koosvo". Njemu ništa nije jasno, pa ni to da je Vučić (i niko drugi) predao elektroenergetski sistem "Republici Kosovo" (kako je naziva protivustavnim Briselskim sporazumom, sa zvezdicom u fusnoti), pored svih drugih institucija Republike Srbije koje su funkcionisale na KiM. Prvo je raspustio žandarmeriju po dobijanju izbora na severu KiM u ponovljenim izborima, jer je na prvim neko (nadam se da razumeš ko) porazbijao glasačke kutije zbog bojkota izbora po zakonima Republike Kosovo. Nadam se da, za razliku od Kosovca, znaš da te izbore, kao i sve druge u Republici Srbiji, nije raspisala Maja Gojković. Zatim su u kosovski sistem integrisani srpsko pravosuđe, obrazovanje, policija, telekomunikacije(dodela međunarodnog pozivnog broja +383), ukinuta civilna zaštita, uklonjene barikade na mostu na Ibru, administrativni prelazi preimenovani u granične i "finito". Sve to Kosovac ne zna, pa mu nije bilo jasno ni zašto Vučić (samo za domaću upotrebu, kao i uvek) pred svojim novinarima grmi:"Ne dam Gazivode". I još uvek optužuje "žute", čiju je i politiku i najveći deo članstva preuzeo, da su oni izdali Kosovo. Samo pre nekoliko dana jedan od njegovih medija baš na ovom portalu objavi vest da je Briselski sporazum potpisan 2013. godine. Nadam se da je bar tebi poznato da je SNS pošast uzjahala Srbiju 2012. godine. Inače prvi Briselski sporazum je potpisao Ivica Dačić, uz paraf samozvanog PPV (jer Zakon o vladi ne poznaje termin prvi potpredsednik, niti premijer, kako se takođe gospodin kasnije samoproglasio). Što se tiče odnosa prema Rusiji, svi režimski mediji, među kojima se naročito ističu Informer i Srpski telegraf, upotrebljavaju reči "braća Rusi" uvek pred još jedan u nizu katastrofalnih poteza ne samo za Srbiju već i Rusiju. Ko je plasirao informaciju o ruskom špijunu i kako se povodom te afere Vučić obratio tadašnjem ambasadoru Rusije u Beogradu. Nije li rekao da ga je pitao "zašto nam to radite"? Koliko je izmišljenih atentata i državnih udara izmislio Informer, među kojima i državni udar na dan izbora u Crnoj Gori, opet u tu lagariju poturajući nekog Šišmakova iz Rusije? Ne potvrdi li i Vučić sledećeg dana da su izmišljeni državnu udar izvela lica iz Srbije, ali da u tom ima i elemenata inostranosti? Ne objaviše li nezavisni portali pre samo dva dana vest da je Vlada Srbije SZO i "dobrotvoru" Bilu Gejtsu uplatila (čini mi se) dva miliona evra za razvijanje vakcine protiv korona virusa. I to baš u trenutku kad je vlada Donalda Trampa ukinula donacije SZO i pokrenula postupak protiv najuticajnijih predstavnika tzv. duboke države u SAD, među kojima su i oni čiju je kampanju novčano podržao i sam Vučić, zato što je pametan. Ti Risto i dalje sviraj u istu frulu, ali nomej meni nametati svoje mišljenje. Moj odgovor je bio samo reakcija na tvoje pominjanje mene, kao što i sad činiš. Kad je poželeo EU tad Srbiju i video u njoj, a još manje nekakvu Balkansku uniju, za koju mislim da znaš ko je zagovara. Kome je Albanija najvažniji strateški i ekonomski partner jadna je to država. Ali, ne laje kuca radi sela već radi sebe. Jezik Kosovca me ne zanima, jer se ni on nikad nije kačio za moj komentar.

  • Kosovac says:

   @ Penzioner, …..Nema razloga da se ljutiš što sam ja prodao svoju dedovinu pa me zbog toga proglašavaš parazitom. Ja živim od svojeg, a parazit živi od tuđeg. Više si ti parazit, ti si stekao penziju kao radnik Pete kolone, prodajući svoje društvo inostranim gazdama, pa ti evo niko ne može ništa. Uživaš kao bubreg u loju. Ali ti neki cacko ne daje mira, pa ne možeš da se odvikneš od navike da pljuckaš po poštenom narodu oko sebe. ……….Takvih srpskih komunjara kao što si ti, bilo je puno Kosovo i Metohija. Nažalost, oni su me oterali sa Kosova, tako da sam bio primoran da prodam svoju dedovinu. Sada uopšte nema potrebe da jedeš svoje kohones i toliko se jediš što sam se ipak dobro snašao u državi koju ti prodaješ kao strani plaćenik.

   • Penzioner says:

    Da si ti živ i zdrav, ali ja nisam bio komunjara ni u vreme kad se to moralo, pa mi na pemt ne pada da budem ni obožavalac ovih "demokrata" koji haraju i pljačkaju Srbiju od petooktobarskog puča do danas. Peta kolona su oni koji rade protiv svoje države, a finansira je uglavnom Soroš, ali na nesreću i vlada ove države. Njihovu politiku upravo sprovodi niko drugi do onaj ko je svakog, dok je izigravao ljutog opozicionara, nazivao stranim plaćenicima (kako ti mene nazivaš), izdajnicima i soroševcima. Ako se ne sećaš reči onih koji su nekad pevali jednu pesmu, a danas pevaju sasvim suprotnu lepo u Gugl pretragu ukucaj tekst: "Hronologija izdaje! Evo kako je srpski narod prevaren". E ti isti su ti danas na vlasti i na svim medijima, ispirajući mozak narodu, misleći da je svima vrana popila mozak pa se ne sećaju njihove retorike. Meni mozak ne može niko ispirati, a najmanje onaj ko se ne pridržava ni zakletve koju je položio na najviši pravni akt države, a hvali se da je bio najbolji student prava. Ja nisam bio najbolji student, ali sam veoma dobro savladao Ustavno i Međunarodno javno pravo, ne čitajući knjige po trideset puta, kao što se on sam hvalio. Za razliku od vrlih nam vladalaca nisam bio ni ratni huškač, niti sam učestvovao u ratu koji su oni vodili, pa nemam razloga da svoju ratnohuškačku prošlost perem preko leđa celokupnog srpskog narora, niti bi mi moral to dozvoljavao. Zašto sam pretpostavio da ne živiš na Kosovu i Metohiji? Zato što bi bar trebao znati zbog koga danas bilo koji Srbin koji još uvek živi na KiM ne može preći granicu Kosova i Metohije bez dokumenata "Republike Kosovo", ali nikad nisam primetio da njega pominješ u komentarima, za razliku od drugih čiju je politiku, ali i članstvo, on preuzeo. Meni moral ne dozvoljava da učinim bilo kakav štetan akt protiv svog naroda i države. Radije ću živeti deset godina pošteno nego stotinu nepošteno. Drago mi je da si se dobro snašao i samo uživaj. Ja sam uvek bio zadovoljan onim što imam. Pozdrav!

    • Kosovac says:

     @ Penzioner, …..Da, da. Ko o čemu, kurva o poštenju.

     • Penzioner says:

      Kosovac, koliko hiljada evra si dobio za imanje na Kosovu i Metohiji? Da li si dobio bar duplo više nego što vredi? Jesi li ikad posle prodaje otišao na KiM da bar vidiš susede kojima ne pada na pamet da prodaju ni stopu svoje zemlje,i pored pretnji Šiptara? Strugnuo si ti sa KiM daleko pre nego je zapucalo. Takvi nam uglavnom i kroje kapu. Što sa Kosova i Metohije, koju tvoj ljubimac nazva "Republike Kosovo" ne odlazi Marko Jakšić i njegove kolege iz udruženja "Otadžbina"? To što si napisao odnosi se upravo na tebe, te me ne čudi što se na tvoj rečnik poziva Rista, koji je za tebe akademik. Iako nisam rođen na KiM za mene će ta AP ostati kolevka srpstva, a za tebe je bila odskočna daska za sticanje bogatstva. Svi bukači koji su bili najglasniji pred dolazak Slobodana Miloševića na KiM kad vam je poručio "Ne sme niko da vas bije", prvi su strugnuli sa KiM i pokupovali stanove i kuće u centralnoj Srbiji, ali i posao. Imao sam takve i u preduzeću u kome sam proveo 35 godina. Nije im niko dao da pisnu, jer su znali da su najobičnije jajare.

      • Kosovac says:

       @ Penzioner, …..Da, da. Ko o čemu, kurva o poštenju. Naročito priča o poštenju komunjara koja nije bila ratni huškač i koja nije učestvovala u ratu. Koja i dan danas žali za komunističkom idilom koja je bila za vreme Ivana Stambolića. ……….Prodao si celu Srbiju, a fol hvataš se za Kosovo kao pijan za plot. Pa ti sada smetaju oni Srbi koji su sa Kosova pretekli živi.

 9. Penzioner says:

  Ne zanima me jezik Kosovca, a ti se češeš tamo gde te svrbi. Intermagazin nije objavio moj odgovor,jer verovatno ocenjuje da nije po volji njihove uređivačke politike. Samo ti nastavi trtljanje, ali pazi da ne ispiraš mozak nekom o onom o čemu nemaš blage veze. Ako ne znaš kako izgledaju antene 5G mreže okreni se oko sebe. Ima ih k'o pečuraka posle kiše. Čemu služe to već i vrapci na grani znaju. Meni je sasvim dobra bila i 3G mreža. Politiku koju podržava Kosovac ja nikad nisam podržavao, niti mi to pada na pamet. On,kao i većina botova, još uvek trabunja o krivici onih koji su Vučića i doveli na vlast, a ne želi prihvatiti činjenicu da "žuti" nisu potpisali veleizdajnički Briselski sporazum već Dačić i Vučić takozvani Prvi 2013. godine, dok je sve ostale potpisao sam Vučić, uključujući i sporazum o elektro energetici. Samo nekoliko dana pre objavljivanja vesti da je elektromreža Kosova pripojena albanskoj elektro mreži Vučić je (za domaću upotrebu) urlao: "Ne dam Gazivode". Uvek je on vikao ne dam ovo, ne dam ono, pa kad je video da je dao sve za ništa onda je počeo ispirati mozak narodu o taksama i razgraničenju. On je jedini predsednik na svetu koji se želi razgraničiti sa delom sopstvene teritorije, ne poštujući ni Ustav Republike Srbije, na koji je položio zakletvu, ni Rezoluciju 1244 OUN. Šta zna nepismena baba ispred televizora, šta piše u preambuli ustava i Rezoluciji 1244? O čemu razmišlja onaj jadničak koji je zavapio:"Vučiću, ljubi te brat daj mi nešto da jedem. Tri dana ništa nisam okusio ni ja, ni žena, ni deca, a glasao sam za tebe". To je rezultat njegove politike i samohvalisanja u koje veruju samo debili, o najvećem privrednom rastu Srbije u Evropi od 6,5%.To će se dogoditi na svetog nikad, kao i sve što je bilo kad obećao, uzuzev onog što je obećao onima koji su ga "doveli" na vlast.

 10. Rista says:

  "a ti se češeš tamo gde te svrbi" Sladak si stvarno. Ja se malo počešo a ti razdero kožu. Zaista te zasvrbilo. Ma nije bitno šta ko voli od politike a šta ne, bitno je šta nam rade i kako da sprečimo. Ti si otskora na intermagazinu, pa da te obavestim. Ima kad mi počiste sve komentare na izvesne teme, jer sam svojeglav. Da te ne gnjavim, ima toga koliko hoćeš. Za mene ima par zabranjenih tema gde ne vredi da šaljem komentare. Kad bi mi svako na svoju vodenicu, onda Intermagazin ne bi bio intermagazin i ja se ljutim jedno vreme , a naročito kada nemam vremena da komentarišem, pa posle ponovo. Kosovac je odrasto i prerasto na KiM ali ne bih dalje o drugima. Pogrešio si a to što je otišao za poslom, pa svako bi. I ja sam otišao za poslom i celom svetu već 30 godina, ali nema razgovora bez mojih Srba. Nisam imao ni dana slobodno dvaipo meseca i sada sam uzeo par nedelja slobodno, jer mi se može a i zaslužio sam. Nisam imao zabranu putovanja i bilo me u nekoliko država sveta. Takav mi poso. Antena sigurno vidim više nego mnogi drugi, znam šta je koja, znam šta rade i tako dalje ali se ne bavim naučnim komentarisanjem. Nisam toliko pametan baš za sve. Budi pozdravljen, Penzioner. Razumem ja tebe i želim ti sve najbolje. Malo sam se opakostio, ali ne baš previše i znao sam da ćeš reagovati. Svako dobro i tebi i Filipu. Samo vi oštro. Bolje se snalazim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *