НЕМА ВИШЕ ЛАГАЊА! Европа не може преживети, милиони миграната долазе – ЕУ СЕ ДЕЛИ У ДВЕ ГРУПЕ

НЕМА ВИШЕ ЛАГАЊА! Европа не може преживети, милиони миграната долазе – ЕУ СЕ ДЕЛИ У ДВЕ ГРУПЕ

8 јула 2018

Европа, било да о њој мислите као ЕУ или као колекцији сувернх држава, суочава се са најмасивнијим демографским изазовом у својој дугој историји.

С једне стране, становништво рођених Европљана (белци, постхришћани) опада, најочигледније у Немачкој, Италији и Шпанији. С друге стране, милиони потенцијалних имиграната из Африке и са Блиског истока куцају на врата, одлучни да уђу.Могли би умрети у том покушају. Вода око њихових потопљених чамаца би могла крвљу обојити Медитеран у црвено. Али неће престати да долазе.

Растрзани између својих инстинката за самоочување и своје потребе за јефтином радном снагом, народи Европе су оформили два кампа. Први, мали, али социјално либерални, инсистира на томе да сви који пожеле да дођу овде треба да буду поздрављени а затим уткани у трули материјал нашег друштва. Други, много већи и све љући, устаје, захтевајући да се ролетне спусте и подигну покретни мостови.

Владе, као и увек, дволичне су по том питању. Оне не желе да буду виђене као безобзирне или немарне, нити расистичке. Али оне такође могу видети шта се дешава и шта њихови гласачи мисле о томе. Без икаквог решења у понуди, оне више воле да верују да друге земље, по могућности са границама које су далеко од њихових, треба да сносе највећи део овог терета.

У Француској, Емануел Макрон хода по танкој линији – нешто у чему је вешт, али га ипак може издати. Он је отворено критиковао нову вишенаменску коалицију у Италији због одбијања спасилачког брода Аqуариус, са 630 азиланата, од којих је већина углавном из Подсахарске Африке. Али, истовремено, он је јасно ставио до знања да он нема намеру да отвори француске луке за такве људе.

С обзиром да је Малта такође одбила да их прихвати, они укрцани на Аqуариус-у, под управом СОС Мéдитерранéе анд Мéдецинс Санс Фронтиèрес, нашли су се у шкрипцу. Тек када је новоформирана социјалистичка влада Шпаније, на челу са Педром Санчезом, неочекивано ускочила, нудећи им сигурно уточиште у Валенсији, ова непосредна криза је окончана.

Али, како се једна криза завршава, друга почиње. Санчез није пустио само њих 600 са Аqуариус-а, он је такође најавио да разматра уклањање ограда са бодљикавим жицама и других препрека које укружују две шпанске северноафричке енклаве, Куету и Мелилу, чиме потенцијално отвара врата за велики број имиграната који траже пречицу до Европе.

Шпанци су видели шта се десило у Италији када су претходне владе у Риму ишле у складу са политиком ЕУ за прихватање оних који на овај или на онај начин успешно прешли Медитеран Италија, и само Италија, сноси кривицу. У Мадриду већ постоје позиви новој влади да јасно стави до знања да није спремња да отвори своја врата свим придошлицама.

Немачка, која је пре три године примила милион азиланата, већином из ратом разорене Сирије и Ирака, тренутно преиспитује своју стратегију. Успон десничарске странке АФД (Алтернатива за Немачку) и близак пораз ЦДУ-а Ангеле Меркел на прошлогодишњим савезним изборима, резултирали су пат позицијом између Меркелове и њеног министра унутрашњих послова Хорста Сихофера, из баварске ЦСУ.

Иако је канцеларка још увек спремна да помогне и олакша Италији, ЦСУ, подржан од стране АФД-а, каже да што је доста, доста је. Сихофер се противи примању Турске у ЕУ. Он одбацује идеју да муслимани могу бити део немачке културе и жели да затвори границе Немачке практично свима онима који нису у ЕУ. Он није сам у томе.

На истоку Немачке, тзв. Вишеградска група је врло јасно ставила до знања да ни под каквим околностима неће дозволити да муслимани или афрички имигранти уђу на њихову територију. Мађарски премијер, Викор Орбан, предводио је у својој одлучности да своју земљу задржи белом и хришћанском, али Пољска, Чешка Република, Словачка и Аустрија не заостају много. Брисел би могао кукати, али чини се да је мало тога што би центар могао урадити када сам центар све више доживљавају као либералну редуту, који је безбедан као Константинопољ 5. априла 1453. године уочи доласка отоманских ратника.

Забринутост која је отворено приказана на Истоку одјекује чак и у западном срцу ЕУ, где у Холандији, Белгији и Данској расте осећај да Италија има право и да Европа не може бити дом за све људе у свету који би волели већи животни стандард него што је доступан у њиховим земљама.

Дилема је озбиљна. Ако се Европа обавеже да ће у наредних пет година година примити, рецимо, још милион избеглица и економских миграната, а затим одустане од тога, то би вероватно било подзрављено широм ЕУ. Али то се неће догити.

Уместо тога, сваки пут када брод стигне у Италију, Малту, Шпанију или Грчку, други се спрема да заплови. Осим ако се нешто не промени, ова секвенца се, логично, никада неће завршити. Тешко да постоји особа испод 25 година било где у Африци или на Блиском истоку која не би радије живела и радила у Немачкој, Француској или Шведској него у својој родној земљи.

С обзиром да се становништво Африке посебно удвостручило у последњих 30 година и да се очекује да ће се поново удвостручити до 2050. године, потражња за Европом, и притисак на њу, се може само повећати.

Британија воли да замишља како она на неки начин може остати ван кризе, гледајући је издалека, безбедно из свог рова. То је бесмислица. Напуштање ЕУ може нагомилати број Пољака и других грађана ЕУ који хрле у Велику Британију. Али, далеко већу демографску претњу представљају милиони људи, чак и стотине милиона, очајних младих људи из земаља у развоју који су одлучни да потраже бољи живот у Европи, од којих ће многи прећи Канал на било који начин и временом пронаћи свој дом у Енглеској.

Ако је икада игде постојало плодно тло за раст неофашизма широм Европе, то је ту. Оно што лидери ЕУ смисле како би спречили навалу и “повратили контролу“ над својим границама, истовремено задржавајући дух сродства и расну и етничку толеранцију, можда ће одредити будућност нашег континента у наредних 50 година.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI4 коментара

 1. KRO kontejneraš says:

  terajte sve u hrvacku,ipak je to EU, a nenaseljena,praznjikava.

 2. goran says:

  Stizu crnci i Arapi, a Srpkinje jedva cekaju.

  • Nebeska Srbija says:

   Ti si bolestan covek.Verovatno te neka koju si voleo odbila,namam drugo opravdanje za tebe.Idi radi nesto korisno molim te.

 3. goran says:

  Drago mi je da ti nisi odbijen i da te Srpkinje vole i bez novca, dok istovremeno odbijaju pare iz dzepova crnackih fudbalera i arapskih princeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u