НЕМА ВИШЕ ЛАЖИ: Лајчак нам у лице рекао шта Србија мора да уради

NEMA VIŠE LAŽI: Lajčak nam u lice rekao šta Srbija mora da uradi

18 oktobra 2020

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocenio je da nema normalizacije odnosa bez dogovora, odnosno dogovora bez ZSO, i upozorio da Brisel ne može da prihvati slovo ustava kao „crvenu liniju“.

„Ako se Beograd drži svog, a Priština svog ustava, onda nema prostora za dijalog“, rekao je Lajčak koji kaže da pretpostavlja i da smo danas bliži formiranju ZSO pošto je to deo sveobuhvatnog sporazuma.Na pitanje RTS-a da li EU smeta što je bila posrednik u postizanju sporazuma, a posle sedam godina postoje odredbe koje nisu ispunjene, Lajčak odgova – „apsolutno“.

„Zato smo promenili pristup i pregovaramo o sveobuhvatnom sporazumu koji treba da proces dovede do kraja i da se bavi pitanjima koja dosad nisu razmatrana i da se primeni ono što nije, poput ZSO. Ne želimo ovo da do u nedogled produžavamo. Verujemo da posle 10 godina treba da dođemo do kraja“, smatra Lajčak.

Prema njegovim rečima, dijalog mora da bude pravedan, i dve strane će potpisati samo onaj sporazum koji im odgovara.

Na pitanje da li smo sada zaista bliži formiranju ZSO Lajčak je rekao da „pretpostavlja da jesmo pošto je ovo deo sveobuhvatnog sporazuma o kome pregovaramo i jasno je naznačeno da ZSO mora da se formira prema sporazumima postignutim 2013. i 2015. godine“.

Dodao je da je u Prištini imao brojne sastanke, a poruke sa svih njih je da ono što je potpisano mora da se sprovede tako da će ZSO biti na agendi po planu.

„U početku odredba o ZSO trebalo je smesta da se sprovede, a sad je ostala kao deo sveobuhvatnog sporazuma. To je velika promena“, napominje.

Rekao je da ne možemo menjati prošlost već da budemo sigurni da ono što nije urađeno bude sada sprovedeno.

„Dogovori su tu, sledeće je usvajanje Statuta koji definiše parametre Zajednice“, rekao je Lajčak i dodao da je juče predsednik Srbije podsetio da Statut već postoji.

Prema Briselskom sporazumu, Statut ZSO moraju da prihvate obe strane i Evropska unija. Dokument mora da se predstavi u Briselu delegacijama obe strane i EU, a to se još nije desilo“, objasnio je Lajčak.

Upitan kako je moguće formiranje ZSO kad očigledno postoje dva stanovišta o tome kakva ovlašćenja treba da ima, Lajčak je rekao da kad nema primene, postoje komentari.

„Ljudi umesto da sprovode ono što je dogovoreno oni pričaju o tome. To ne pomaže i zato treba da pređemo na primenu. Statut će definisati šta je ZSO, a to je na dvema stranama, nije na EU da odlučuje i nameće. Nama je važno da to bude u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU“, rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao da ni on ne zna šta znači to što se u sporazumu kaže da ZSO treba da ima „pun nadzor“, na engleskom „exercise full overview“, i da u diplomatiji postoji izraz konstruktivna dvosmislenost.

„Postoji fraza u Beogradu i Prištini koje drugačije tumače i sada pokušavamo da izbegnemo bilo kakvu dvosmislenost i da imamo punu jasnoću kako će se primeniti – ko će je sprovesti i kada“, rekao je on, prenosi Tanjug.

Ustav nije biblija

Na konstataciju da je rekao da su pred svima emotivne odluke koje podrazumevaju i promene ustava i pitanje da li će se u tom kontekstu menjati ustav vlasti u Prištini, Lajčak kaže da je poruka njegovim sagovornicima u Prištini da ustav nije Biblija.

„Ako ste ušli u ovaj dalekosežni proces onda morate biti spremni da menjate ustav. Kada i kako – to će biti vidljivije na kraju procesa“, kazao je Lajčak.

Lajčak je rekao da je partner EU u pregovorima premijer Avdulah Hoti i da je vlada ta koja je odgovorna za procese.

„Već sam naučio da ne obraćam previše pažnje na izjave iz regiona koje se tiču EU, jer su one vrlo često za lokalnu upotrebu. Važno je ono o čemu se govori u Briselu i to je deo dijaloga“, navodi Lajčak.

Rekao je i da postoje brojni zaključi Evropskog saveta koji jasno povezuju ovaj proces sa budućnošću evrointegracija.

„U jednom od pregovaračkih poglavlja, poglavlju 35, jasno se govori o normalizaciji odnosa. Postoji toliko formalnih veza, želim da vidim i verujem da napredak u dijalogu automatski znaci, ili bi trebalo da znaci, vidljiv napredak i na evropskom putu Srbije“, rekao je Lajčak.

Odgovarajući na pitanje da li je potpisivanje sporazuma u Vašingtonu pomoglo dijalogu, Lajčak kaže da EU podržava svaku aktivnost koja pomaže posredovanju u dijalogu.

„Važno je da se poštuje da EU ima mandat UN da vodi proces koji ima dva glavna cilja – normalizaciju odnosa i napredak na evropskom putu“, rekao je on i poručio da „niko drugi to ne može da uradi osim EU“.

Prema njegovim rečima, EU svaku aktivnost trećih strana meri kroz to da li je postignut napredak u oba ta cilja.

„Sastanak u Vašingtonu i potpisani dokument dali su pomešanu sliku. Ima napretka kao to što je srpska strana pristala da se premesti u nove prostorije na prelazu Merdare koji je izgradila EU, a sa druge strane preduzete su individualne obaveze u suprotnosti sa zajedničkim stavom EU kao kada je reč o Jerusalimu“, rekao je Lajčak koji je dodao da se ne bi prihvatio posla da ne veruje da je opipljiv napredak u odnosima Beograda i Prištine moguće napraviti.

KOMENTARI12 komentara

 1. Lazar says:

  Lajčak je debil. Nevidljivi neprijatelj mu je dokusurio misaoni aparat.

 2. Milan says:

  Na to je Vučić obećao Lajčaku da će nastaviti dijalog uz punu posvećenost Srbije. Ta "posvećena Srbija" miriše na alibi za rušenje Ustava Srbije. Miriše da će ovaj zapadno-balkanski lider nadmašiti Džukelanovića. Najveći problem je što će više uništiti Srbiju nego brat džukela Crnu Goru.

 3. Avangard-Kinzal says:

  EU blebetalo.

 4. milorad3 says:

  ovo su gluposti mi NIŠTA ne mora da uradimo problem je u EU jer oni sad moraju da odluče KOGA primaju i to je ono što naša diplomatija treba da potencira.Da li oni primaju srbiju u EU ili pojedinačno ,srbiju pa onda kosovo? KOGA bre oni primaju u EU i koga upšte ŽELE da prime u EU.Ako priznamo kosovo oni bi ga EXSPRES primili u EU ali nas NE ili ko zna kad.Zato ili će da nas prime u kompletu ili će neko drugi da vadi zlato na kosovu a šiptari su u ovom političkom momentu postali up+ravo ono što su oduvek i bili , NIKO i NIŠTA.treba prekinuti pregovore i tražiti opoziv lajčaka, to je smrad koji radi za šiptare i neće on nama da menja ustav niti se ustav srbije uopšte može uvlačiti kao pitanje pregovora sa albanskom nacionalnom manjinom na kosovu.opet kažem treba se pripremiti i naoružati,treba uvesti opet vojni rok, PODHITNO bar deo vojno sposobnog stanovništva srbije treba da prodje bar min.vojnu obuku da ne bi smo to radili usred RATA.Jer nama predstoji rat i to uskoro.Pretnje su ozbiljne od odredjenih država u EU i to ne treba zanemarivati a ovaj lačak je upravo došao da prenese te ultimatume i pretnje a ne da pregovara.

 5. milorad3 says:

  nije mi jasno kako misle da promene naš ustav i odakle ideja ovom pajacu da je to deo nekih pregovora sa šiptarskom mafijom.Sve u svemu treba prekinuti ovu šaradu, to je poslužilo svrsi, vreme je da ih REŠIMO i OVERIMO OBAVEZNO.Neka šiptari prave republiku u s.albaniji ili pod zemljom, kako im drago

 6. Istina says:

  Odi na Krim pa tamo rijeci za deset godina

 7. Kosovac says:

  Znate, Ustav nije Biblija. .....Čak se i Biblija menja, a kamoli Ustav. …..Znate, amandmane na Ustav ima pravo da daje svaka šuša – pa i kriminalci tipa Lajčak, a amandmane na Bibliju ima pravo da daje samo Vatikan, naravno da to opravdava svakog papagaja koji tvrdi da „Ustav nije Biblija“. ...............Ovako među nama, mislim da će novopečeni srpski poslanici napraviti Akt veleizdaje glasanjem za promenu srpskog Ustava. Bez obzira na to što će oni svoju odgovornost pokušati da razblaže Referendumom. Predlažem da kada dođe vreme za osudu, da onda budu osuđeni njihovi potomci – deca i unuci, ukoliko ne bude mogla da se dobije satisfakcija od aktuelnih veleizdajnika. ………………..Interesantno je za svakog novinara kada sluša nekoga kao ovog glupču specijalnog izaslanika Evropske Unije Miroslava Lajčaka – dok se imenovani razbacuje svepametnim frazama, da je novinar u stanju da izdrži da trepće očima i klima glavom. I nikome nije jasno kako je to on uspeo napamet da izusti. Ne liči na Lajčaka, da onako glupi lik izgovara toliko naučnih mudrosti u jednom dahu. Oh, o, oh, kako je pametna ova bitanga Lajčak. Za njega je ona profuknjača Federika Mogerini jedna obična crvenkapica.

 8. šiško says:

  NeLajČek!

 9. Goran Swe says:

  Sve je ovo dio starog dogovora kad su naprednjaci&Co uz pomoc zapada dosli na vlast. Kosovo im je receno da je izgubljeno ali ce se to polako predstaviti Srbima da ne bude frke sa naprednjake uz dogovor sa njima. Trazice se nesto sto nece dobiti pa ce se u produzecima dobiti, priznati jedni druge i uci u EU u paketu. ZAbu polaku kuhaju, sve je pozoriste, uloge su davno podjeljenje...jedino se Rusi ne slazu s tim i ako deklarativno kazu, kako vi zelite to podrzavamo...nemaju nikog aboljeg u Srbiji da podrze...to je prava katastrofa. Ne volim korpupciju u Srpskoj ali Dodik je jedini koji konta zapad i kako se boriti sa ipravnim ledjima. Da bi opstao morao je mnogim budalama napuniti dzepove da bi imao aparat ali jedni radi u skladu s onim sta govori i misli.

  • Goran Swe says:

   pardon za greske, prebrzo pisem i ne gledam

 10. da da says:

  Zajednica opština je jedna velika nula,npr.ta zajednica ima moć,da može bez znanja šiptara organizovati folklorne igre ili turnir u malom fudbalu,vučić tu igru igra već par godina u dogovoru sa amerikancima,da ispadne da Srbija nešto dobija,a daje svoju teritoriju.Ja naravno nemam snage ni moći stopirati izdaju zemlje,ali oni Srbi koji ponosno nose svoje činove na epoletama imaju obavezu sprečiti tako nešto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *