НЕМА ВИШЕ ЛАЖИ: Лајчак нам у лице рекао шта Србија мора да уради

НЕМА ВИШЕ ЛАЖИ: Лајчак нам у лице рекао шта Србија мора да уради

18 октобра 2020

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак оценио је да нема нормализације односа без договора, односно договора без ЗСО, и упозорио да Брисел не може да прихвати слово устава као „црвену линију“.

„Ако се Београд држи свог, а Приштина свог устава, онда нема простора за дијалог“, рекао је Лајчак који каже да претпоставља и да смо данас ближи формирању ЗСО пошто је то део свеобухватног споразума.На питање РТС-а да ли ЕУ смета што је била посредник у постизању споразума, а после седам година постоје одредбе које нису испуњене, Лајчак одгова – „апсолутно“.

„Зато смо променили приступ и преговарамо о свеобухватном споразуму који треба да процес доведе до краја и да се бави питањима која досад нису разматрана и да се примени оно што није, попут ЗСО. Не желимо ово да до у недоглед продужавамо. Верујемо да после 10 година треба да дођемо до краја“, сматра Лајчак.

Према његовим речима, дијалог мора да буде праведан, и две стране ће потписати само онај споразум који им одговара.

На питање да ли смо сада заиста ближи формирању ЗСО Лајчак је рекао да „претпоставља да јесмо пошто је ово део свеобухватног споразума о коме преговарамо и јасно је назначено да ЗСО мора да се формира према споразумима постигнутим 2013. и 2015. године“.

Додао је да је у Приштини имао бројне састанке, а поруке са свих њих је да оно што је потписано мора да се спроведе тако да ће ЗСО бити на агенди по плану.

„У почетку одредба о ЗСО требало је сместа да се спроведе, а сад је остала као део свеобухватног споразума. То је велика промена“, напомиње.

Рекао је да не можемо мењати прошлост већ да будемо сигурни да оно што није урађено буде сада спроведено.

„Договори су ту, следеће је усвајање Статута који дефинише параметре Заједнице“, рекао је Лајчак и додао да је јуче председник Србије подсетио да Статут већ постоји.

Према Бриселском споразуму, Статут ЗСО морају да прихвате обе стране и Европска унија. Документ мора да се представи у Бриселу делегацијама обе стране и ЕУ, а то се још није десило“, објаснио је Лајчак.

Упитан како је могуће формирање ЗСО кад очигледно постоје два становишта о томе каква овлашћења треба да има, Лајчак је рекао да кад нема примене, постоје коментари.

„Људи уместо да спроводе оно што је договорено они причају о томе. То не помаже и зато треба да пређемо на примену. Статут ће дефинисати шта је ЗСО, а то је на двема странама, није на ЕУ да одлучује и намеће. Нама је важно да то буде у складу са међународним правом и правним тековинама ЕУ“, рекао је Лајчак.

Лајчак је рекао да ни он не зна шта значи то што се у споразуму каже да ЗСО треба да има „пун надзор“, на енглеском „exercise full overview“, и да у дипломатији постоји израз конструктивна двосмисленост.

„Постоји фраза у Београду и Приштини које другачије тумаче и сада покушавамо да избегнемо било какву двосмисленост и да имамо пуну јасноћу како ће се применити – ко ће је спровести и када“, рекао је он, преноси Танјуг.

Устав није библија

На констатацију да је рекао да су пред свима емотивне одлуке које подразумевају и промене устава и питање да ли ће се у том контексту мењати устав власти у Приштини, Лајчак каже да је порука његовим саговорницима у Приштини да устав није Библија.

„Ако сте ушли у овај далекосежни процес онда морате бити спремни да мењате устав. Када и како – то ће бити видљивије на крају процеса“, казао је Лајчак.

Лајчак је рекао да је партнер ЕУ у преговорима премијер Авдулах Хоти и да је влада та која је одговорна за процесе.

„Већ сам научио да не обраћам превише пажње на изјаве из региона које се тичу ЕУ, јер су оне врло често за локалну употребу. Важно је оно о чему се говори у Бриселу и то је део дијалога“, наводи Лајчак.

Рекао је и да постоје бројни закључи Европског савета који јасно повезују овај процес са будућношћу евроинтеграција.

„У једном од преговарачких поглавља, поглављу 35, јасно се говори о нормализацији односа. Постоји толико формалних веза, желим да видим и верујем да напредак у дијалогу аутоматски знаци, или би требало да знаци, видљив напредак и на европском путу Србије“, рекао је Лајчак.

Одговарајући на питање да ли је потписивање споразума у Вашингтону помогло дијалогу, Лајчак каже да ЕУ подржава сваку активност која помаже посредовању у дијалогу.

„Важно је да се поштује да ЕУ има мандат УН да води процес који има два главна циља – нормализацију односа и напредак на европском путу“, рекао је он и поручио да „нико други то не може да уради осим ЕУ“.

Према његовим речима, ЕУ сваку активност трећих страна мери кроз то да ли је постигнут напредак у оба та циља.

„Састанак у Вашингтону и потписани документ дали су помешану слику. Има напретка као то што је српска страна пристала да се премести у нове просторије на прелазу Мердаре који је изградила ЕУ, а са друге стране предузете су индивидуалне обавезе у супротности са заједничким ставом ЕУ као када је реч о Јерусалиму“, рекао је Лајчак који је додао да се не би прихватио посла да не верује да је опипљив напредак у односима Београда и Приштине могуће направити.

KOMENTARI12 коментара

 1. Lazar says:

  Lajčak je debil. Nevidljivi neprijatelj mu je dokusurio misaoni aparat.

 2. Milan says:

  Na to je Vučić obećao Lajčaku da će nastaviti dijalog uz punu posvećenost Srbije. Ta "posvećena Srbija" miriše na alibi za rušenje Ustava Srbije. Miriše da će ovaj zapadno-balkanski lider nadmašiti Džukelanovića. Najveći problem je što će više uništiti Srbiju nego brat džukela Crnu Goru.

 3. milorad3 says:

  ovo su gluposti mi NIŠTA ne mora da uradimo problem je u EU jer oni sad moraju da odluče KOGA primaju i to je ono što naša diplomatija treba da potencira.Da li oni primaju srbiju u EU ili pojedinačno ,srbiju pa onda kosovo? KOGA bre oni primaju u EU i koga upšte ŽELE da prime u EU.Ako priznamo kosovo oni bi ga EXSPRES primili u EU ali nas NE ili ko zna kad.Zato ili će da nas prime u kompletu ili će neko drugi da vadi zlato na kosovu a šiptari su u ovom političkom momentu postali up+ravo ono što su oduvek i bili , NIKO i NIŠTA.treba prekinuti pregovore i tražiti opoziv lajčaka, to je smrad koji radi za šiptare i neće on nama da menja ustav niti se ustav srbije uopšte može uvlačiti kao pitanje pregovora sa albanskom nacionalnom manjinom na kosovu.opet kažem treba se pripremiti i naoružati,treba uvesti opet vojni rok, PODHITNO bar deo vojno sposobnog stanovništva srbije treba da prodje bar min.vojnu obuku da ne bi smo to radili usred RATA.Jer nama predstoji rat i to uskoro.Pretnje su ozbiljne od odredjenih država u EU i to ne treba zanemarivati a ovaj lačak je upravo došao da prenese te ultimatume i pretnje a ne da pregovara.

 4. milorad3 says:

  nije mi jasno kako misle da promene naš ustav i odakle ideja ovom pajacu da je to deo nekih pregovora sa šiptarskom mafijom.Sve u svemu treba prekinuti ovu šaradu, to je poslužilo svrsi, vreme je da ih REŠIMO i OVERIMO OBAVEZNO.Neka šiptari prave republiku u s.albaniji ili pod zemljom, kako im drago

 5. Istina says:

  Odi na Krim pa tamo rijeci za deset godina

 6. Косовац says:

  Знате, Устав није Библија. .....Чак се и Библија мења, а камоли Устав. …..Знате, амандмане на Устав има право да даје свака шуша – па и криминалци типа Лајчак, а амандмане на Библију има право да даје само Ватикан, наравно да то оправдава сваког папагаја који тврди да „Устав није Библија“. ...............Овако међу нама, мислим да ће новопечени српски посланици направити Акт велеиздаје гласањем за промену српског Устава. Без обзира на то што ће они своју одговорност покушати да разблаже Референдумом. Предлажем да када дође време за осуду, да онда буду осуђени њихови потомци – деца и унуци, уколико не буде могла да се добије сатисфакција од актуелних велеиздајника. ………………..Интересантно је за сваког новинара када слуша некога као овог глупчу специјалног изасланика Европске Уније Мирослава Лајчака – док се именовани разбацује свепаметним фразама, да је новинар у стању да издржи да трепће очима и клима главом. И никоме није јасно како је то он успео напамет да изусти. Не личи на Лајчака, да онако глупи лик изговара толико научних мудрости у једном даху. Ох, о, ох, како је паметна ова битанга Лајчак. За њега је она профукњача Федерика Могерини једна обична црвенкапица.

 7. Goran Swe says:

  Sve je ovo dio starog dogovora kad su naprednjaci&Co uz pomoc zapada dosli na vlast. Kosovo im je receno da je izgubljeno ali ce se to polako predstaviti Srbima da ne bude frke sa naprednjake uz dogovor sa njima. Trazice se nesto sto nece dobiti pa ce se u produzecima dobiti, priznati jedni druge i uci u EU u paketu. ZAbu polaku kuhaju, sve je pozoriste, uloge su davno podjeljenje...jedino se Rusi ne slazu s tim i ako deklarativno kazu, kako vi zelite to podrzavamo...nemaju nikog aboljeg u Srbiji da podrze...to je prava katastrofa. Ne volim korpupciju u Srpskoj ali Dodik je jedini koji konta zapad i kako se boriti sa ipravnim ledjima. Da bi opstao morao je mnogim budalama napuniti dzepove da bi imao aparat ali jedni radi u skladu s onim sta govori i misli.

  • Goran Swe says:

   pardon za greske, prebrzo pisem i ne gledam

 8. da da says:

  Zajednica opština je jedna velika nula,npr.ta zajednica ima moć,da može bez znanja šiptara organizovati folklorne igre ili turnir u malom fudbalu,vučić tu igru igra već par godina u dogovoru sa amerikancima,da ispadne da Srbija nešto dobija,a daje svoju teritoriju.Ja naravno nemam snage ni moći stopirati izdaju zemlje,ali oni Srbi koji ponosno nose svoje činove na epoletama imaju obavezu sprečiti tako nešto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u