НЕМА ВИШЕ НЕУТРАЛНОСТИ: Руска ратна флота стаје уз кинеску у близини спорних острва!

NEMA VIŠE NEUTRALNOSTI: Ruska ratna flota staje uz kinesku u blizini spornih ostrva!

31 avgusta 2016

RIMPAC 2012

Krajem prošle nedelje ruski i kineski zvaničnici su potvrdili datume za ceo niz kopnenih i pomorskih vežbi, od kojih će neke biti održane u Južnom Kineskom moru, u kojem Kina pretenduje na ogroman deo teritorijalnih voda zbog kojih je ušla u dugotrajan sukob sa bezmalo svim drugim zemljama koje izlaze na ovo more.

Vežbe, koje su dobile simboličan naziv „Objedinjeno (ili „objedinjavajuće“- hijeroglif u nazivu ima dvostruko značenje) more – 2016“, biće održane od 12. do 19. septembra. To je kineskim medijima potvrdio zvanični predstavnik ruske Tihookeanske flote kapetan 2 ranga Vladimir Matvejev.

Nakon što je prošlog meseca objavljena faza planiranja rusko-kineskih vežbi, koje će se sasvim neočekivano održati ne samo na obali, već i u spornim vodama Južnog Kineskog mora, vojne i političke publikacije na obe strane Atlantika su ispalile medijski plotun, kojim su pokušale da otkriju motive dve strane, koje očigledno menjaju konfiguraciju sukoba u južnim morima na Istoku.

Motivi Kine su prilično transparentni.

Izgubivši od Filipina u arbitražnom postupku u Hagu u vezi statusa veštačkih ostrva (ili stena, kako su to dokazivali Filipini, ukazujući na činjenicu da ostrva imaju svoje priobalne vode, a da stene nemaju) – Peking nije izmenio ambicije i sigurno nije promenio energične planove za reorganizaciju svega, između ostalog i onoga što se nalazi na površini vode.

Uloživši milijarde u mnogobrojna veštačka proširenja ovih teritorija, Kina ne samo da uspostavlja na njima novu vojnu i civilnu infrastrukturu, već i de-fakto otklanja pitanje, kakva je to „stena“ sa aerodromima, sposobnim da prihvate transkontinentalne letove, i lukama, u kojima mogu pristati plovila svih klasa. To su ostrva, i vode oko njih su – kineske.

A ako se potvrde izjave – za sada nisu demantovane od strane Kineske armije – da je na veštačkim ostrvima već raspoređen bastion kineske strateške PVO, onda će mogućnost da se na pretnje odgovori sa koro dve hiljade kilometara izvan nacionalne teritorije biti dovoljna da Peking rizikuje svakakve diplomatske sankcije.

Za sada u svetu samo dve zemlje imaju PVO na strateškoj udaljenosti izvan svojih granica: SAD u Poljskoj i Rumuniji – i Rusija u Siriji, na južnom krilu NATO, kao nagradu za uspešnu operaciju svojih Vazdušno-kosmičkih snaga protiv Islamske države.

Kina bi veoma želela da postane treća zemlja sa takvom strateškom prednošću.

Međutim, sada, nakon presude u Hagu, diplomatski pritisak na Peking – pre svega inspirisan od strane Vašingtona, za koga su Filipini prioritetan strateški saveznik, i koji je u novoj vojnoj doktrini nazvao Pacifik glavnim vojnim prioritetom u narednih četvrt veka – dostigao je svoj maksimum.

Kreiranje u mas-medijima slike „moćne i užasne države-otpadnika“ Amerikanci su uspešno testirali na Rusiji pre dve godine, pa Kina zazire da Vašington protiv nje želi da ponovi isti scenario.

Peking hitno mora da pokaže da ne postoji nikakva „globalna osuda“ njegove pozicije u Južnom Kineskom moru i da velike sile apsolutno nisu jednoglasne u podršci SAD, Filipinima, Vijetnamu, Bruneju i drugim kineskim protivnicima u ovom konfliktu. Zato su Pekingu sada tako važni simbolički gestovi Moskve, koji bi pokazali da je Rusija sa neutralne pozicije prešla na poziciji blisku Kinezima.

Diplomatska retorika je takođe bitna, ali zajednički vojni manevri direktno u spornim vodama su – najbolji gest za sve okolne posmatrače.

Motivi Rusije da prihvati ponudu Kineza dugo vremena su ostali misterija.

U početku je Moskva zauzimala neutralan stav – ako ćemo iskreno, zauzimala je obe pozicije, u zavisnosti od situacije i onog što je čula od obe strane.

U aprilu 2016. godine, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je izjavio da bi Rusija želela da vidi da se „sporna pitanja [u Južnom Kineskom moru] rešavaju neposredno između dve zemlje, mirnim političkim i diplomatskim sredstvima, bez ikakvog uplitanja trećih lica ili bilo kakvih pokušaja internacionalizacije samog spora“.

Ova izjava podrazumeva odustajanje od podrške legitimnosti arbitraže u Hagu i potpuno odgovara poziciji Pekinga.

Gotovo istovremeno sa izjavom Lavrova, ruski ambasador u Vijetnamu Konstantin Vnukov u intervjuu za lokalne medije je rekao da njegova zemlja želi da vidi „pregovore na nivou institucija međunarodnog prava“, a posebno je u kontekstu sukoba pomenuo Konvenciju UN o pomorskom pravu (KMP), na kojoj se zasniva presuda Haškog suda – što u potpunosti odgovara poziciji protivnika Pekinga.

Osim toga, upravo sada, koristeći konflikt u južnim vodama, Rusija se ubrzano vraća na tržište oružja u Vijetnamu. Danas se realizuje ugovor za gradnju dve fregate i šest podmornica – koje će se, naravno, koristiti za patroliranje u Južnom Kineskom moru.

Kina je trebala da ponudi neku veoma ozbiljnu nagradu da bi Rusija promenila poziciju iz neutralne u njenu korist – i ta nagrada je spremnost Kineske armije da neposredno i demonstrativno stane na stranu rusko-sirijsko-iranske koalicije u Siriji – što je, s druge strane, iz političkih razloga potrebno Moskvi.

Prošle nedelje je u Damask u zvaničnu posetu doputovao kineski kontra-admiral Guan Jufej. Poseta nije bila najavljena kao rutinski element vojne diplomatije – zvanično i otvoreno je bilo reči o „sinhronizaciji sa vladom Bašara Asada i jačanju vojne saradnje“ između dve zemlje.

Praktično istovremeno, kineski državni list, koji izlazi na engleskom jeziku i koji je prvenstveno namenjen za slanje signala zapadnom auditorijumu, Global Times, izvestio je da je kineska vojska već u Siriji. Kineski savetnici… su već na teritoriji Sirije radi pripreme vojnih snaga za korišćenje kupljenih kineskih oružanih sistema“, – piše Global Times.

Publikacija je izazvala šok u zapadnim analitičkim listovima – toliko moćan da su je citirali desetinama puta, ali nije se pojavila nijedna sveobuhvatna analiza šta to govori o budućnosti pro-američke „koalicije 69“ i uopšte -o situaciji u regionu.

Takav stav Kine izrazito se pomera u korist Rusije od neutralnog, koji je Peking zauzimao ranije u sirijskom sukobu, balansirajući između Moskve, Vašingtona, Teherana i Rijada.

Na primer, rusko-kineske vežbe „Objedinjeno more – 2015“ održane su u mediteranskim vodama, međutim, naglašeno su se odnosile na neutralne probleme, koje bi flote mogle rešavati na sirijskom ratištu.

Mediteranska faza vežbi koncentrisana je bila na „zaštitu morskih linija i komunikacije (SLOCs) i borbi protiv terorizma na moru“, a svi problemi, vezani sa kopnenim korišćenjem flote – iskrcavanjem, stvaranjem pomorskih PVO nad priobalnim područjem, pa čak i uništavanjem oklopne tehnike i utvrđivanjem linije fronta pomorskim instrumentima – namerno su prenešeni dalje od sirijske obale, u Japansko more.

Dakle: konture dogovora postaju jasnije.

Odustajanje o neutralnosti u zamenu za odustajanje od neutralnosti.

Uključivanje u konflikte na „pravoj strani“, što obezbeđuje slom političke izolacije – Rusije u sirijskom konfliktu, Kine u konfliktu u južnim morima.

Plan je, bezuslovno, u duhu tradicije istočne politike – i bliskoistočne, i dalekoistočne.

(autor: Aleksandar Špunt, za Fakti.org preveo: Srđan Đorđević)

KOMENTARI10 komentara

 1. micky says:

  I Indiju da aktiviraju pa da NATO -fasisti popuse nacisto. Taj sljam, ubice i plackase treba silom utuci jer jedino silui priznaju. Anglosaksonska gamad treba da nestane sa kugle zemaljske. Vekovna pljacka i ubijanja, svrgavanje vlasti u drugim drzavama i pljackanje prirodnih resursa, sankcije i ostala palamudjevina. Utuci neman u glavu.

  • MRTVA HERCEGBOSNA says:

   POTPUNO SE SLAŽEM, PRVO ANGLOSAKSONSKU GAMAD, PA SAUDIJCE I KATAR, GERMANE, PA OVU NAŠU BALKANSKU NACISTIČKO VATIKANERSKU I NACISTIČKO ISLAMISTIČKU.

  • Zeljko says:

   Amerima se " gaće tresu " , hahaha!!

 2. kalimero says:

  Rusi brane Kinu, a ne brane Ruse u Ukrajini. Moze li neko da objasni?

 3. Sasulja says:

  Kalimero,nemas ti kapaciteta da bih to razumeo.

 4. mare-rema says:

  https://www.youtube.com/watch?v=xOo-CctKGok

 5. padre says:

  A kako je to Kina "izgubila u arbitražnom sporu", kad nije učestvovala?

 6. kalimero says:

  Vidim da su kapaciteti današnjih Srbalja veliki, nije ni čudo što smo najpropalija zemlja Evrope, a i šire.

 7. tinman19 says:

  Tako je, mrtvac, treba sve zatući, ali prvo Srbiju jer je puna kretena poput tebe. Srbiji s takvim smećem više nema spasa.Najbolje je da nestane pa da od svemiraca nasztanu novi srbi, možda bude manje kretena tada.

 8. Marko says:

  haha i srpski cigani da krenu u koaliciju otpadnika i bandita! Sa svojom bracom banditima i zlocincima! Hahaha

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *