НЕМА ВИШЕ ТАЈНИ! ЦИА објавила мапе надгледања, међу њима и Србија и Русија!

NEMA VIŠE TAJNI! CIA objavila mape nadgledanja, među njima i Srbija i Rusija!

17 decembra 2016

cia 720 65

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) skinula je oznaku tajnosti i objavila veliki broj mapa iz perioda od četrdesetih godina prošlog veka do danas, koje otkrivaju kako su SAD nadzirale i gledale svet tokom proteklih decenija, uključujući i bivšu SFRJ, piše zagrebački „Ekspres“.

slika-za-vest-o-cia

Tokom ’40-tih, kako se navodi, naglasak je na Nemačkoj i Pacifiku, odnosno Japanu. Nakon Drugog svetskog rata, pažnja je preusmerena na Sovjetski Savez, Vijetnam i Bliski istok, a ’90-tih i ’80-tih godina prošlog veka CIA je pomno pratila Jugoslaviju i njene tadašnje republike.

Ovaj hrvatski medij navodi da bi se moglo reći da su ove mape imale važnu ulogu u oblikovanju politike i istorije 20. veka. Inače, cela galerija objavljenih mapa može da se vidi na profilu CIA na Flikeru. Objavljivanjem ovih mapa, CIA je beležila 75 godina kartografskog odeljenja. Tokom poslednjih nekoliko godina, CIA i druge obaveštajne agencije oslanjaju se više na digitalne mape i satelitske snimke, nego prethodnih decenija kada su geografi i kartografi bili ključni za planiranje i izvođenje operacija širom sveta. Kako su ove mape za vojnike značile „život ili smrt“, njihova apsolutna preciznost je predstavljala imperativ, navodi „Ekspres“.

slika-za-vest-o-cia-2

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Šta je ovde vest?

  2. dusko says:

    MI SRBI SMO IM INTERESANTNI U MENTALNOM SMISLU ; JER NE MOGU DA SHVATE KAKO TO DA NEMOGU DA NAS POROBE; A RUSI OSIM MENTALNOG DELA VOJNICKI I ONO NAJVAZNIJE NAJVECE SVETSKO BOGASTVO SIBIR !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *