NEMAČKA SE NE MENJA – U vrtićima decu uče nacističkim idejama i rasizmu

NEMAČKA SE NE MENJA – U vrtićima decu uče nacističkim idejama i rasizmu

9 aprila 2014

neo-nazis-salutingDiskiminacija, rasizam, neonacističke ideje i stavovi u poslednje vreme sve češće su prisutni i u vrtićima. Njih ne donose vaspitači već sama deca – novi naraštaji desno radikalnih nemačkih roditelja!

Vrtić u pokrajini Hesen. Ovdašnje vaspitačice se prvi put susreću s detetom koje, jedva da je naučilo da govori, a već kao na traci izbacuje nacističke parole. Dok druga deca crtaju sunce i mesec, ovo dete crta kukasti krst. Tokom obroka, ovo dete ne želi da sedi pored dece turskog porekla.

– Informisali smo se preko interneta o roditeljima i saznali da su politički aktivni u radikalno desničarskoj stranci – kaže voditeljka ovog vrtića za nemački ZDF.

Dodaje da se i sama boji ovih ljudi.

– Desničari su spremni na svašta, to me plaši. Ali želim da javnost sazna za postojanje ovog problema i da ovo nije usamljen slučaj – kaže ona.

Rasizam u dečjim knjigama

Ali, kako se odnositi prema deci koju roditelji kod kuće podučavaju mržnji prema drugima i drugačijima? U Berlinu postoje tri ustanove koje nude seminare na kojima se vaspitači mogu informisati i dobiti neka rešenja.

– Vaspitačice u vrtićima često dođu do zaključka da ne mogu prevaspitavati roditelje. One kažu: „Ne bavim se ispiranjem mozga, na kraju krajeva, oni zastupaju samo neko drugačije mišljenje“ – kaže Eva Prausner, socijalna radnica koja pomaže vaspitačima u jednoj od radionica.

– Tome se suprotstavljamo. Nacionalsocijalizam jednostavno nije samo neko mišljenje koje se sme samo tako izraziti. U najmanju ruku je potrebno odlučno mu se suprotstaviti – dodaje Prausnerova.

Nacionaldemokratska stranka Nemačke, koja okuplja ekstremne desničare, u poslednje vreme je vrlo uspešna u predstavljanju sebe same kao čuvara porodice i tradicionalnih porodičnih vrednosti. Žena i dete imaju svoje čvrsto mesto u njihovom sistemu. Na propagandnim skupovima često se postavi i dvorac na naduvavanje po kojem deca radosno skakuću. Jedan od zadataka supruga i majki jeste da uđu u savet roditelja u vrtiću, kako bi tamo širile svoj uticaj.

– Najpre pokušavaju da izgrade odnose poverenja s vaspitačima. U drugom koraku nastoje da „proguraju“ svoju ideologiju. Recimo, donose dečje knjige koje, kada se malo bolje pogleda, šire i nameću rasističke i antisemitske stavove – priča Heike Radvan iz udruženja „Amadeu Antonio“, koja se bavi istraživanjem vaspitavanja dece.

Nove generacije nacista?

Prema pisanju jednog nemačkog nedeljnika, nove generacije neonacista, koji su u međuvremenu stasali i postali roditelji, vaspitavaju svoju decu kao da žive u tridesetim godinama prošlog veka, kada je Hitler bio na vrhuncu svoje moći. Oni deci daju stara germanska imena kao što su to Arvin, Freja, Tore, Hildegund… Picu nazivaju tortom od povrća, a Božić – Julfestom. Isti magazin piše i o roditeljima, koji svoju decu nikada ne vode lekaru jer moraju biti čvrsta i sposobna da sama pobede prehladu ili grip. Devojčice moraju naučiti da štite svoj dom. Institucije se odbijaju.

– Nastaju li tako nove generacije desnih ekstremista? Generacija za koju će mržnja prema strancima i fanatizam biti najnormalnija pojava? – pita se autor teksta tog nemačkog nedeljnika.

Eva Prausner veruje da se to može sprečiti. Kako bi se mogli suprotstaviti diskriminaciji od malih nogu, potrebno je da vaspitači imaju čvrst i jasan stav.

– Do reakcije mora doći odmah kada dete u vrtiću prvi put kaže neku diskriminišuću parolu ili frazu. Tada se mora intervenisati – smatra Prausnerova.

U vrtiću u Hesenu, s početka ove priče, prvi put su uvideli problem pre tri godine. Od tada je kompletno osoblje vrtića uspelo da razvije zajednički stav. A on glasi – nula tolerancije za diskriminaciju drugog i drugačijeg.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *