НЕМАЧКА ЋЕ СУДИТИ ЛУКАШЕНКУ? Исти принцип је примењен према Асадовом режиму

NEMAČKA ĆE SUDITI LUKAŠENKU? Isti princip je primenjen prema Asadovom režimu

6 maja 2021

Deset državljana Belorusije je zatražilo od nemačkog saveznog tužioca da otvori krivičnu istragu protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka zbog navodnih zločina protiv čovečanstva tokom suzbijanja protesta.

Njihovi advokati su se pozvali na zakone o univerzalnoj jurisdikciji koji omogućavaju Nemačkoj da sudi za počinjene zločine protiv čovečnosti bilo gde u svetu, prenosi agencija Rojters.„Svi klijenti prijavili su hapšenja, mučenja i zlostavljanje tokom svojih zatvorskih dana. Svaki naš klijent je pretrpeo teške zdravstvene posledice“, izjavili su advokati, dodajući i da znaju za više od 100 dokumentovanih slučajeva državne torture u Belorusiji.

Zvanični Minsk nije odmah dao komentar na ovakve tvrdnje.

Beloruske vlasti su ranije demonstrante okarakterisale kao kriminalce ili nasilne revolucionare koje je podržao Zapad, dok su akcije agencija za sprovođenje zakona opisane kao adekvatne i neophodne.

Lukašenko se suočio sa uličnim protestima nakon predsedničkih izbora u avgustu prošle godine, za koje opozicija tvrdi da su namešteni.

Beloruska policija je uhapsila hiljade demonstranata, podseća Rojters.

Nemački zakoni o univerzalnoj jurisdikciji primenjeni su u februaru kako bi se osigurala osuđujuća presuda za bivšeg pripadnika službe bezbednosti sirijskog predsednika Bašara al-Asada zbog podrške mučenju civila.

KOMENTARI12 komentara

 1. Pravda says:

  Koji cinizam????

   • Smrt siptarima! says:

    Traze verovatno kolektivnu i trajnu eutanaziju!

 2. independent says:

  Nemacka je zadnja zemlja sveta koja moze nekome suditi zbog zlocina Nemacki zlocinci mnogi od njih iz 2 svetskog rata mirno su proveli zivot bez sudjenja.Nemackoj drzavi je trebalo suditi zbog GENOCIDA prema Rusima Poljacima Jevrejima i Jugoslovenima.Gorbacov je napravio katastrofu kada je dozvolio ujedinjenje Nemacke i povlacenje Ruske vojske iz Nemacke.To je samo idiot mogao uraditi.

  • Ivana says:

   Glupi Rusi i Belorusi oprostili nemcima milione ubijenih Rusa i Belorusa oprostli konc logore i sve pa im se za nagradu sve vraća ponovno. Da su pobili sve do zadnjeg nemca kako su oni nameravali glupe i naivne Slovene sad problema nebi bilo. Isto i glupi i blesavi Srbi sad plaću Jasenovac, Gradiđška, Jadovno, Jastrebarsko itd. klanice Srba a sve oprostili hrvatima tri pokolja nad Srbima? I da hrvati ponude savez već glupi Srbi čekaju da ulete u njega šta je to neg idiotizam. Kad se idući put pregazi hrvatistan i slovenistan ne sme ostati tih zlih naroda tek onda može biti mir. Osveta mora biti temeljita adekvatna za sva tri pokolja i zatiranje srpskog naroda ne sme biti preživelih da ponovo ne čine zlodela.

   • M says:

    Slazem se

  • RASPUCHIN says:

   Kojim jU"goslovenima? Njemačka je , uz pomoć svojih saveznika : ustaša , balija , balista pa i "Kekeca" , počinala zločin genocida jedino nad nama , Srbima.

 3. Ivke says:

  Kada ce Belorusija da tuzi francusku vladu za izzivljavanje nad narodom tokom demponstracija zutih prsluka?? Kada ce Rusija da sudi mucenje naroda u Nemackoj,Francuskoj , Danskoj itd vlasti tokom protiv corona demonstracija .

 4. persida says:

  Lukasenko bi morao odmah da trazi hapsenje Gospodje Merkel i njeno dovodjenje u Belorusiju gde ce morati da odgovara na neka pitanja. Ali, Lukasenko je jos uvek Putinov pionir, previse mekan. Neverovatno je da Sloveni nikada nemaju inicijativu ni u cemu, nego se uvek brane kad je kasno.

 5. miliorad5 says:

  e sad bi trebalo pokrenuti tužbe i postupke protiv nemačkih državljana umešanih u pokušaj državnog udara u belorusiji.Svi za koje se zna i koji su bili u kontaktu sa "opozicijom" od diplomatskog osoblja nemačke do predstavnika"NVO" i specijalnih izaslanika iz nemačke koji su dolazili da organizuju "pregovore" opozicije i vlasti i "pomognu" u "uspostavljanju demokratije" u belorusiji:)TAJNE optužnice obavezno i poternice:)Motka ima dva kraja a te poternice će onemogućiti ISKUSNE agnete NATO pakta da ulaze u rusiju belorusiju i još jedan niz država za koje postoji opravdana mogućnost hapšenja tih individua:)Odjednom će nemcima englezima i ostalima da izbace iz igre GOMILU TRENIRANIH AGENATA raznih profila, i to je u stvari prava KORIST takvog delovanja belorusije.Inače nemci nemaju nikakva prava da sude bilo kome iz belorusije a "klauzula" o mučenjima na koje se oni pozivaju traži mnogo više od "svedočenja" samih oštećenih,medjutim belorusija ima isto tako zakonski prozor u medjunarodnom pravu da povede sudske procese protiv terorističkih aktivnosti sužbenika nemačkih organizacija i ustanova,medjunarodno pravo poznaje termin medjunarodnog terorizma pa neka oni objašnjavaju čime su se bavili u belorusoji i pri tome dobijali platu od nemačke države,možda su poripadnici al kaide,ili ISIS,niko to ne zna kada su mogli da postanu kako ono kažu na zapadu indoktrinirani,ne bre to je previše komplikovan izraz za publiku danas.A da, oni ih danas zovu "radikalizovani":)

 6. RASPUCHIN says:

  02.01.1989.g. švabe su započele novi rat i koriste sasvim suprotnu strategiju od Hitlerovog "blic-krig"-a jer igraju na dugi vremenski period i razne načine ratovanja kao , npr. , sankcije. Počeli su sa enormnim štampanjem i upumpavanjem "dojč-marke" i kupovinu amerikenjskih obveznica i dugova koje su im pomogle da ucjene onaj dio amerikenjije koji nije bio za tu njihovu akciju (koja još uvjek traje). Tim novcem su vezali i ucjenili i ostale e"U"ropske države. Tada su udarili na Rumuniju , likvidacijom Čaušeskua , kako bi fizički odvojili nas , mislim na nas - Srbe , i Ruse a u tome su im pomogle Brozove službe. Kada su to završili pomogli su katoličkim republikama i ostalim svojim saveznicima da udare na nas. Nisu još završili sa nama i Rusima a davno bi završili da nije bilo Lukašenka koji ih je dva puta omeo u planovima. Prvi put kada je spriječio pad Banja Luke pa time i R. Srpske a drugi put kada je u toku bombardovanja doletio u Beograd i omogućio da dođe do rezolucije 1244.. Zbog toga ga neizmjerno mrze. Oni , švabe , se neće smiriti dok ih , mi i Rusi , ne nalupamo. Naravno i njihove saveznike.

  • Ivana says:

   Koja korist za budale pa nalupali ih u I i u II svetskom ratu pa ih ostavili da se oporave i opet lupe po Rusiji i Srbiji bandu treba istrebiti po njihovim receptima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *