НЕМАЧКА добила новог председника!

NEMAČKA dobila novog predsednika!

12 februara 2017

637219_2017-02-12t132642z-1695824091-lr1ed2c11c1jv-rtrmadp-3-germany-president_f

Frank Valter Štajnmajer izabran je za novog predsednika Nemačke. Štajnmajer, donedavno šef nemačke diplomatije, na tom mestu će zameniti Joahima Gauka kojem mandat ističe 18. marta.

Poklonio bubreg supruzi

Nemački predsednik se bira u parlamentu, a za Štajnmajera je glasala velika većina poslanika Bundestaga. On je bio zajednički kandidat vladajuće koalicije CDU/CSU i SPD.

Šezdesetjednogodišnji Štajnmajer, radnički sin, koji je, kada je pre nekoliko godina poklonio svoj bubreg supruzi, pokupio kod Nemaca i puno “ljudskih poena“, odrastao je u tradiciji protestantske etike kao vredan, disciplinovan, pažljiv i jednostavan.

AP za Štajnmajera navodi da je bio poštovan kao šef diplomatije, ali i podseća da je prošle godine predsednika SAD Donalda Trampa, koji je tada bio kandidat za Belu kuću, nazvao jednim od „propovednika mržnje“.

Za njega se u Nemačkoj kaže da ohrabruje i miri i da je sreća što u eri “trampizma“, antiintelektualizma, desnog populizma i borbe protiv ozbiljnih političara postoje i establišment i ljudi poput Štajnmajera.

Šta, međutim, izbor ovog socijaldemokrata po političkom uverenju, pravnika po obrazovanju i protestanta po verskom opredeljenju može značiti za Srbiju, kojoj je na putu ka Evropskoj uniji podrška Berlina neophodna, a ekonomska saradnja izuzetno važna?

Jedno je jasno – Beograd od sada u predsedničkom dvorcu “Belvi“ ima velikog poznavaoca srpskih političkih prilika i političara, čija je retorika uvek bila odmerena i jasna.

Za razliku od odlazećeg predsednika Gauka, koji se u toku svog mandata nije posebno bavio ni Balkanom, niti Srbijom, Štajnmajer poznaje i događaje i ljude – još od vremena vlade Zorana Đinđića. On je u brojnim posetama Beogradu, ali i Prištini, i u razgovorima u Berlinu sa srpskim političarima znao da poruči da Nemačka ostaje iskren i pouzdan partner Srbiji na njenom putu ka EU i da su bilateralni odnosi izrazito bliski i prijateljski.

Korektni odnosi sa Moskvom

Za Srbiju bi moglo biti od značaja i to što novi šef nemačke države, kako se kaže, ima korektne odnose sa Moskvom, za razliku od Gauka, oštrog kritičara Kremlja, koji u toku svog mandata nije bio u državnoj poseti Rusiji.

Današnji izbor Štajnmajera prvi je veliki izbor u ovoj godini – na jesen se, naime, održavaju savezni izbori i trka za “kancelarsku fotelju“ u kojoj će učestvovati i Angela Merkel, a iz redova Štajnmajerovih socijaldemokrata, kao kancelarski kandidat, i Martin Šulc, pa se analitičari pitaju da li je danas „povučen konac“ daljih promena u vrhu države, pa i drugačije politike Nemačke po brojnim pitanjima.

Ipak, izbor Štajnmajera ostavlja prostor za uverenje da će Srbija ostati „na radaru“ najmoćnije evropske zemlje.

(Vesti-online)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Sodom von Gomor says:

    KAKO SE ZOVE, JEL ABDURRAHMAN ? :-)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *