НЕМАЧКА ДОНЕЛА ВЕЛИКУ ОДЛУКУ у вези војске! БУНДЕСВАР ЋЕ СЕ ТОТАЛНО ПРОМЕНИТИ

NEMAČKA DONELA VELIKU ODLUKU u vezi vojske! BUNDESVAR ĆE SE TOTALNO PROMENITI

20 decembra 2019

VLADA Nemačke napravila je plan razvoja nacionalnih oružanih snaga u narednih deset godina.

Taj dokument je odmah naišao na potpuno oprečne reakcije. jedni su ga nazvali nerealnim `spiskom lepih želja`, drugi su ga dočekali aplauzom kao „preko potrebni plan obnove Bundesvera“.Berlin je 25 godina smanjivao oružane snage i obezbeđivao im nedovoljno novca. A sada se pojavio Der Plan.

Čine ga: „Bela knjiga“ (Weißbuch der Bundesregierung), „Koncepcija Bundesvera“ (Konzeption der Bundeswehr) i «Profili mogućnosti Bundesvera“ (Fähigkeitsprofil der Bundeswehr).

„Vajsbuh“ se povodom Bundesvera bavi globalnim političkim ciljevima, „Koncepcija“ razmatra strateške ciljeve i zadatke u funkciji obnove Bundesvera. A „Profil mogućnosti“ postavlja konkretne zadatke i sadrži rokove za njihovu realizaciju.

Oba prva dokumenta su javna, a iz „Profila“ su dostupna samo `opšta mesta`.

Modernizacija će obuhvatiti sve vidove i rodove oružanih snaga Nemačke.

Dva segmenta su proglašena prioritetom – lična oprema vojnika i digitalizacija svega u Bundesveru.

„Novi Bundesver“ će, u svakom slučaju, udvostručiti broj divizija. Do kraja „perioda obnove“ biće, naime, formiranje četiri mehanizovane divizije sa po 8-10 brigada. Brojno stanje `divizije-2027“ biće oko 20.000.

U svom sastavu će imati po jednu tenkovsku i moto-pešačku brigadu, helikoptersku jedinicu, artiljerijski bataljon, odeljenje ABH zaštite i inženjeriju.

„Logistički bataljon novog Bundesvera“ treba da imaju robotizovani transport i `specijalnu tehniku` bez posada.

Do 2023-će Nemačka će formirati Združenu operativnu grupu pobećane pripravnosti (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF). Verovatno snage brigade.

Predviđeno je da svaka nemačka divizija ima sposobnost da u operacije koje vodi integriše do dve brigade iz zemalja članica NATO (mehanizovani plus pešadijski bataljon, artiljerija, mešoviti izviđački bataljon i napredna sredstva PVO).Nemačka će svoju ratnu avijaciju razvijati tako da do 2031-ve može da predvodi natovsku operativnu grupu koja će biti u stanju da izvodi do 350 borbenih i izviđačkih zadataka.

Tri četvrtine zadataka obavljao bi „Luftvafe“, a zadatak grupacije biće da obezbeđuje dominaciju u vazduhu u svojoj `zoni odgovornosti`.

Avio-park moraće da ima letelice sposobne da nove nuklearne bombe.

Ratna mornarica Nemačke treba da u narednoj deceniji dobije nove fregate, korvete i podmornice, takođe – i pomorsku avijaciju.

Nemačka želi da bude u stanju da u jednoj misiji angažuje namanje 15 borbenih i pomoćnih brodova „okeanske klase“.

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer pitomcima Bundesvera u Minhenu je rekla da će u Berlinu biti formirana „struktura slična američkom savetu za nacionalnu bezbenost“.

Ona je još naglasila: „Nemačka mora težiti da deluje globalno i u skladu sa svojim statusom jedne od pokretačkih snaga Evrope“.

Sada je vojni budžet nemačke €43,2 milijarde, a do 2024-te treba da poraste do €60 milijardi (više nego što Rusija godišnje ulaže u svoje oružane snage i njihovo naoružanje).

Berlin želi da do 2030-te u naoružanje Bundesvera uloži najmanje 130 milijardi evra.

Bundesver trenutno pod oružjem ima 182.000 ljudi. kroz pet godina imaće ih 198.000, a do 2023-će 203.000.

Nemačka će ubrzo postati druga vojna sila unutar NATO, a prva u Evropi. Neka vrsta „zamenika SAD za evropske poslove“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. petrovgrad says:

    Čim ojačaju, posle toga slede akcije sto za jednog,zatim ofanzive Švarc, Vajs, Jasenovac, Stara Gradiška a pre toga obnova MatHauzen, Dahao, Aušvic.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *