NEMAČKA EKONOMIJA KAO „TITANIK“: Svi uživaju, niko ne primećuje ledeni breg

NEMAČKA EKONOMIJA KAO „TITANIK“: Svi uživaju, niko ne primećuje ledeni breg

16 avgusta 2014

German and EU flagsNemačka je u proteklih nekoliko nedelja preplavljena lošim vestima iz oblasti ekonomije, koju su lokalni političari s ponosom nazivali “lokomotivom rasta” i “sidrom stabilnosti” Evrope.

Nemački Savezni zavod za statistiku u četvrtak je objavio šokantnu vest da je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu zabeležio pad od 0,2 odsto.

“Euforija koju smo doživeli, percepcija da nemačka privreda doživljava procvat naprosto nije na mestu”, izjavio je Marsel Fračer, direktor nemačkog ekonomskog instituta DIW u Berlinu.

Zašto nemačka privreda iznenada „poboljeva“?

Nemački mediji krivicu velikim delom pripisuju sporu s Rusijom zbog Ukrajine, ali ekonomisti i neki vladini zvaničnici priznaju da postoje dublji razlozi za nedavni ekonomski pad i da se oni nalaze “kod kuće”.

Naglo odustajanje kancelarke Angele Merkel od nuklearne energije posle katastrofe japanske nuklearke “Fukušima” i agresivno insistiranje na prelasku na obnovljive izvore energije destabilizovalo je nemačku industriju.

“Industrije kojima je potrebna velika količina energije izgubile su poverenje u budućnost Nemačke kao mesta poslovanja. Mislim da je to veliki problem koji će opteretiti nemačku industriju u godinama koje su pred nama”, rekao je Tomas Majer, bivši glavni ekonomista u “Dojče banci”, koji se sada nalazi na čelu Naučnog instituta “Flosbah von Štorh” u Kelnu.

Nemačka “velika koalicija”, koja je došla na vlast krajem decembra, izdejstvovala je smanjenje starosne granice za odlazak u penziju za neke radnike i dobila saglasnost parlamenta za uvođenje minimalca od 8,50 evra na sat.

Penziona reforma, koja omogućava dugogodišnjim zaposlenima da odu u penziju četiri godine ranije (sa 63 godine), mogla bi još više da pogorša situaciju kada je reč o nedostatku kvalifikovanih radnika u pojedinim sektorima ekonomije.

Neželjeni efekat ovakve politike jeste da se kompanije boje da investiraju kod kuće. Primera radi, ulaganja u mašine i opremu iznosila su prošle godine svega 6,2 odsto BDP, što je najmanji procenat svih vremena.

Ulaganja na godišnjem nivou od oko 17 odsto znatno su niža nego u drugim industrijskim zemljama, gde čine više od 21 odsto (u Austriji 27 odsto).

Ukazujući na ove podatke, predsednik Nemačkog udruženja industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) Erik Švajcer uporedio je trenutno raspoloženje u Nemačkoj sa atmosferom na brodu “Titanik”:

“Svi uživaju, niko ne primećuje ledeni breg”.

(Businessinsider)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mare says:

    Tek ce da Vam stigne brod. Zove se SATANA i dolazi jednom u zivotu iz pravca Rusije. Skotovi Fasisticki. Hitler je bre bio pravedniji od Vas danas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *