Немачка има план за Балкан, ево који је циљ

Nemačka ima plan za Balkan, evo koji je cilj

6 juna 2017

Nemačka je, kako saznaju „Večernje novosti“, pripremila poseban program za Zapadni Balkan, koji bi bio kompenzacija za dugo čekanje na ulazak u Evropsku uniju.

Pozivajući se na diplomatske izvore, „Novosti“ navode da je Berlin spremio „mini Maršalov plan“ za Balkan koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da podigne ekonomije regiona i taj predlog će se uskoro naći na stolu Evropskog saveta u Briselu, koji bi trebalo da ga odobri i odredi poseban fond za balkanske države.

Pomenuti plan nazvan je „Berlin plus“, a novac za njegovu realizaciju trebalo bi da između ostalih, obezbede Evropska ekonomska zona (EEA) koju čine sve zemlje članice EU, Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i Evropska asocijacija za slobodnu trgovinu (EFTA), kojoj uz navedene države, pripada i Švajcarska.

Sume još nisu poznate, jer bi tek trebalo da se organizuju donatorske akcije, ali bi, zbog obima projekata, svakako trebalo da budu značajne. Ideja je da se od našeg regiona u kratkom roku od nekoliko godina stvori atraktivan ekonomski prostor.

Fondovi bi, između ostalog, mogli da se koriste i za osnivanje novih firmi.

Kako pišu „Novosti“ jedan od ciljeva je i da se zapadni Balkan premreži infrastrukturnim vezama kao što su autoputevi koji bi spojili Srbiju sa Bosnom i Hercegovinom ili Beograd s Tiranom, preko Prištine.

Evropska unija bi na ovaj način dobila obučene radnike i tehnološki pripremljen region, a cilj je i da se povećanjem standarda zapadni Balkan više približi evropskim partnerima,.

Namera je da se tako „preskoči“ neizvestan period od sledećhih nekoliko godina u kome EU, pritisnuta mnogobrojnim krizama, ne namerava da se dalje širi.
Jak razlog za aktiviranje „Berlina plus“ je i smanjenje tenzija u regionu.

Za Nemačku zapadni Balkan ima veliki bezbednosni značaj, navodi se u tekstu. Prilika da se nešto konkretnije uradi po pitanju „Berlina plus“ biće već sredinom sledećeg meseca, kada se u Trstu održava redovni godišnji samit o zapadnom Balkanu, pišu „Novosti.“

(Večernje Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *