Nemačka istraga o nacistima stigla do Hrvatske

Nemačka istraga o nacistima stigla do Hrvatske

4 septembra 2013

auschwitz_1415713aNemačko specijalno tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je danas da će preporučiti podizanje optužnica protiv više desetina bivših čuvara u koncentracionom logoru Aušvic, a pod istragom su i osobe sa prebivalištem u Hrvatskoj.

Tužilaštvo je sakupilo dokaze za podizanje optužnice protiv 49 osumnjičenih za saučesništvo u ubistvu 30 ljudi u nacističkom logoru smrti, a pod istragom je još sedam osoba koje žive u Austriji, Brazilu, Hrvatskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Poljskoj i Izraelu.

Prema navodima tužilaštva, najstariji osumnjičeni rođen je 1916. a najmlađi 1926. godine. Dokumentacija će biti poslata tužilaštvima u 11 nemačkih pokrajina, koja će odlučiti da li će podići optužnice.

Predsednik Centra Simon Vizental u Jerusalimu Efraim Zurof pozdravio je napore tužilaštva i izrazio nadu da će doći do podizanja optužnica i protiv čuvara u drugim koncentracionim logorima.

„Pohvaljujemo tužioce i nadamo se da će biti u stanju da pronađu što više počinilaca zločina“, kazao je Zurof.

Samo u logoru Aušvic tokom Drugog svetskog rata ubijeno je oko 1,5 miliona ljudi, uglavnom Jevreja, a tokom Holokausta ubijeno ih je više od šest miliona.

Do obnove istraga protiv čuvara nacističkih logora smrti došlo je posle slučaja Džona Demjanjuka, koji je prošle godine umro pošto se žalio na presudu kojom je osuđen zbog službovanja u logoru Sobibor.

Na osnovu njegovog slučaja uspostavljeno je novo pravilo, da čuvari u logorima smrti mogu biti osuđeni kao saučesnici u ubijanju, čak i kad ne postoje dokazi da su oni direktno učestvovali u zločinima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *