НЕМАЧКА ИЗДАЛА САОПШТЕЊЕ О СРБИЈИ: Немци случајно открили Вучићеву одлуку о Косову!?

NEMAČKA IZDALA SAOPŠTENJE O SRBIJI: Nemci slučajno otkrili Vučićevu odluku o Kosovu!?

3 aprila 2018

Berlin smatra da Srbija ima problem u spoljnoj politici. Ulazak u Uniju samo sa jasnim međama, poruka iz Nemačke.

Nemački poslanici smatraju da Srbija ne može da sedi na dve stolice

Kosovsko pitanje nije najveća prepreka za Srbiju na stazi koja je vodi ka evropskoj porodici. Od definisanja srpske granice, Nemcima se kao veći izazov čini odnos naše zemlje prema Rusiji.

Poslanik CDU u Bundestagu Trostran Fraj tako ukazuje na to da je najveći problem Srbije u njenim evrointegracijama – spoljna politika i, u našem konkretnom slučaju, odnosi sa Rusijom.

– Bitna je saradnja unutar EU u pogledu bezbednosti i važno je da Unija sve više nastupa zajedno prema drugim državama. U spoljnopolitičkom pogledu nije moguće sedeti na dve stolice. To je jedna od odlučujućih tačaka – preneo je Fraj delegaciji srpskih novinara koja je boravila u Berlinu, napominjući da je na kraju integracija svakako potrebno i rešenje problema između Srbije i Kosova.

I Milan Nič, saradnik Centra „Robert Boš“ za centralnu i istočnu Evropu, kaže da, kao i sve druge države kandidati, i Srbija mora da se pridruži spoljnoj politici Evropske unije, ne samo u određivanju prema Rusiji, već i prema svim drugim velikim silama.

– Ako Beograd kaže da mora da bude poseban slučaj, onda je to signal da ako uđe u EU neće poštovati zajedničku politiku – kaže nam on, i dodaje da bilo koja država koja ulazi u EU pred pristupanje mora da definiše svoju teritoriju. Kipar je bio izuzetak i primer da takva situacija ne funkcioniše.

Pošto se opekla sa Kiprom, Evropa u društvo svojih članica više ne želi da unosi probleme sa granicama. I ovo je, reklo bi se, jedinstven stav nemačke javnosti, bez obzira na to ko vam je sagovornik – poslanik Hrišćansko-demokratske unije (CDU), njegov kolega član Bundestaga iz redova Socijaldemokratske partije (SPD) ili nevladin sektor.

Stolica u Ujedinjenim nacijama

OD sagovornika nismo čuli šta bi u praksi moglo da bude rešenje pitanja Srbije i Kosova. Nezvanična procena dela nemačkog nevladinog sektora jeste da se od Srbije neće tražiti priznavanje Kosova, ali hoće prihvatanje „de fakto“ situacije na terenu. I svakako – stolica u Ujedinjenim nacijama.

Josip Juratović, poslanik SPD u Bundestagu, uverava nas da Nemačka želi da ubrza proces pristupanja čitavog regiona u EU. Ali ne po svaku cenu.

– Ne može se bez dobrosusedskih odnosa. Te probleme ne možemo unositi u EU – jasan je Juratović. – Zato pitanje granica mora biti rešeno. Čuo sam tu tezu, da bi problem Srbije i Kosova mogao biti rešen poput Istočne i Zapadne Nemačke. Mi o tome nismo diskutovali. Ta teza je jedna od mogućnosti, ali je moraju prihvatiti i Srbija i Kosovo. To mora biti neka vrsta dogovora. Srbija ne mora da se odrekne Rusije, ni mi se ne odričemo. Gajimo nadu da će se tamo formirati sistem koji će poštovati sva ljudska prava. Mi tražimo u Rusiji partnera, i normalno je da će i Srbija imati pravo na to.

(Večernje novosti)

KOMENTARI9 komentara

 1. rajko says:

  alo bre nemci... ako vam je hitler ostavio testament sa zeljom da napravite cetvrti rajh onda krenite odmah u okupaciju. srusili ste svoj istocno/zapadni zid a hocete nama da zidate. pa kreteni evropski vi ste to i napravili ali bog je veliki, setite se, bacuska je pobio stotine hiljada hitlerovaca a pobice ih jos ako nastavite tako da radite....

  • goran says:

   Pozivam Sojgua da osajdari po nemackom besnilu sto pre. Nemci su gamad Evrope, misle da su neko i nesto samo zato sto imaju koju kintu vise.

  • Velika Metla says:

   Rajko,nisu oni srušili zid nego oni koji su im ga i ozidali,a to je Vol Strit! Posle rata 1945.godine je donešena Rezolucija UN o podeli Nemačke(broja Rezolucije se ne sećam),a za ujedinjenje Nemačke nije donešena nijedna Rezolucija od UN,a morala je biti donešena,nego je opet Vol Strit odradio "posao"i ujedinjenje se desilo,zid je srušen!

 2. Velika Metla says:

  Švabe su najmirnije kad im je najviši soliter u visini prizemlja! Očigledno ih nostalgija za batinama muči,pa im treba ispuniti želju! Da se ne pate!

 3. Miraš says:

  Nemci su u pravu. Da je to tako zna se jer zajednička spoljna politika EU postoji godinama, a od 2014 godine upadljivo je koliko je ta politika EU rusomrzačka. Mi kao glasači pravimo se blesavi te kao to ne znamo i glasamo za program naprd stranke u kome piše: Rusija i EU. Kako su mogli da napišu takav program ako se zna kako je u EU. Za odnos Srbije prema Rusiji, u kome Nemci vide problem, Vučić je odavno rekao: i Rusija i EU i da on (Vučić) nikad neče izreći neke sankcije Rusiji. Da li je uspeo da slaže i sam sebe? Ili nije jer jednostavno zna da neće on lično to uraditi ali će njegov politički naslednik hoće - izreći će sankcije Rusiji.

  • Velika Metla says:

   Miraš,niko iole razuman ne učestvuje na izborima! O ovoj vlasti je suvišno bilo šta napiskarati ovde,i bilo gde drugo,a licemerne švabe prave Gasovod broj 2 ,pored postojećeg Gasovoda broj 3,a ovamo jedu ono što ljudi ne jedu zašto Srbija sarađuje s Rusijom!? Ko je ovde lud???!!!

 4. Miraš says:

  Zajednička spoljna politika EU koliko je ona uopšte moguća jer mi pripadamo jugoistočnoj Evropi te naš uobičajeni stav prema zemljama Bliskog Istoka i severne Afrike bitno je drugačiji. Verovatno to ima veze sa našim periodom nesvrstanosti, ali i dublje u prošlost kad se zagledamo toga isto ima. Koliko vekova smo nosili mediteransku kapu fes? Ili naprimer na pominjanje grada Bagdad šta nam je prva pomisao tj. prva asocijacija? A sigurno se u nju nikako ne uklapa ovakva vojnička i divljačka okupacija Bagdada i Iraka. Sa tim ratovima koje je NATO poveo na Bliskom Istoku skroz su blokirali naš uobičajeni pristup jer nažalost i mi smo bele kože kao zapadna žgadija koja uništava te narode i njihove zemlje. Dakle nije problem samo razlika u našem tradicionalnom odnosu prema Rusiji. Zatim ako su nas svi iz bivše Jugoslavije ostavili zar nema u tome i nešto dobro? Zašto mi tako ostavljeni ne bi lepo napravili stvarno nezavisnu i suverenu državu Srbiju koja blista. Zar to nije pravi izazov, a ne ovo udavanje za EU koje podseća na udavanje mlade devojke za matorog bogataša. Mi koji smo izigrani i ostavljeni na veoma grub i nepravedan način od Slovenaca, Hrvata, i njihovih moćnih pomagača medju kojima je i Nemačka sada kao ćoravi mačići hrlimo u te iste integracije u koje su i oni otišli. Bili su sa nama u Jugoslaviji dok im je to odgovaralo pa su je divljački polomili da bi napravili svoje države i odjurili u navodno prosperitetnu EU, a nakon svega toga mi jurimo za njihovim izborima. Kad ne može biti skupa onako izgleda da bi mi skupa preko EU. Kad ne može postojati Jugoslavija jednom delu naroda kao veoma pasivnim zavisnicima dobra je i EUslavija ma koliko da su nas mlatili, ubijali, lagali i ucenjivali i iz same EU. Veoma je bolesno to reagovanje i ponašanje EUfilske Srbije. Kad ćemo mi biti mentalno i duhovno zdravi?

 5. Miraš says:

  Tek u drugoj polovini 1918 godine velike sile su donele odluku da će se nakon drugog svetskog rata formirati Jugoslavija. Tada su se iz Evrope najviše pitale V,Britanija, Francuska i Italija, a Rusija zbog oktobarske revolucije nije tada učestvovala u rešavanju toga. Naravno puno se pitala i država SAD. Tada su su Englezi rekli "Može Jugoslavija da se Srbi, pravoslavci i rusofili razblaže sa Hrvatima i Slovencima koji su katolici da se tako sutra nekoj Rusiji obnovljenoj i ojačanoj spreči prilaz toplim morima..." Ovo je iz video materijala "Na raskršćima istorije - Dva veka moderne srpske diplomaije, od 49 minuta. Koliko smo razblaženi od te 1918 godine do danas? Znači 1918 može raspad Austrougarske i formiranje Jugoslavije, a u poredjenju s tim 1991 godine može raspad Jugoslavije i formiranje EU. Eto to su velike sile i njihov moćni uticaj kakve države i državne zajednice će postojati. A da Rusija gotovo nema pristup Jadranskom moru postiglu su to tek prošle godine prijemom Crnegore u NATO. Ali puno veći gubitak od toga imamo mi Srbi, a ne Rusija jer naš ekonomski razvoj se ograničava zbog toga što više nemamo izlaz ni na Jadransko ni na neko drugo more. Zatim ko se seća da raspad naše poslednje državne zajednica Srbija i Crna Gora izvršen je pod brižljivim okom posmatrača, tačnije tutora iz EU.... A Josip Juratović vidi srpski nacionalizam čim vidi našu tradicionalnu osobinu -državotvornost. Hrvati nemaju toliko izraženu takvu osobinu kao mi i to je prirodno je u njegovom komentaru. Zatim Hrvatu kao naši večiti rivali stalno nam žele minimum neko uskraćivanje, neko šišanje, neku štetu.

 6. RUSOS says:

  Kako reče Rajko alo bre Nemci... prema ustavu SRBIJE Kosovo i Metohija je u sastavu Republike Srbije, i nema nikakve podjele, a i granice su jasne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *