НЕМАЧКА ИЗНЕЛА СТАВ после састанка са Вучићем

НЕМАЧКА ИЗНЕЛА СТАВ после састанка са Вучићем

15 новембра 2018

Немачка је уздржана по питању иницијативе за размену територија као решења за нормализацију односа Београда и Приштине.

То је рекао председавајући Одбора за европске послове немачког Бундестага Гинтер Крихбаум, али и додао да ако би то био део пакета за решење, о томе треба дискутовати.Немачки званичник, иначе близак сарадник канцеларке Ангеле Меркел, рекао је новинарима након састанка са председником Србије Александром Вучићем да је чуо за тај предлог.

Немачка је, истакао је, за разлику од Француске, САД, али и Европске комисије, уздржанија по том питању.

„Не могу да говорим у име немачке владе, јер представљам Бундестаг, али могу рећи да постоји страх код нас да се такво решење може негативно одразити на друге регионе“, рекао је Крихбаум и додао:

„Таква мера није нешто што може да реши цео проблем. Таква иницијатива може бити само део једног пакета“.

Крихбаум је истакао да, ако та мера може бити решење, онда о њој треба дискутовати, али је то, сматра, више у надлежности Европске комисије.

Уздржаност Немачке објаснио је уверењем да, поред осталог, ако се размењују нека села, становници, на пример, „могу стећи утисак да живе у погрешној земљи”.

Указао је и на могуће последице по друге земље региона, наводећи као пример Македонију, у којој, подсетио је, значајни део становништва чине Албанци.

Он је нагласио да у проналажењу решења и Приштина има одређену одговорност.

“Желимо да напредујемо у приступном процесу и мислим да и од стране Приштине треба да буде више учињено“, поручио је Крихбаум.

Како је рекао, Немачка ће искористити свој утицај, јер је веома заинтересована за нормализацију односа Београда И Приштине, али и у целом региону, пошто, и поред охрабрујућих примера, постоји још потреба за даљим развојем.

Србија, према његовим речима, има кључну улогу у региону и свесна је те одговорности.

Упитан за нове царине које је Приштина увела на српску робу Крихбаум је истакао да такве мере никада нису добре.

„Можете претпоставити да ја као члан једног Одбора који се бави питањем ЕУ не могу да сматрам да су царине успешна прича. Основа ЕУ су слобода кретања, робе, људи и услуга. Само тако је могуће развијати привреду. Царине значе да ће роба бити скупља, што повлачи са собом да ће се смањити тражња“, указао је Крихбаум.

Он је поновио да царине нису никада решење и указао на то да САД и ЕУ тренутно разговарају о царинама због одлуке америчке администрације да уведе царине ЕУ и контрамера Брисела.

Крихбаум је подвукао да Немачка подржава Србију на њеном путу ка ЕУ.

Пренео је новинарима да је са председником Србије имао веома добар састанак и нагласио да је посебно запажен економски развој Србије.

“Мислим да Србија сада може да убира плодове реформи које је предузео Александар Вучић 2014. док је био премијер”, нагласио је Крихбаум поновивши да се Србија веома добро економски развија.

Он је подсетио да је Одбор којим председава у Бундестагу надлежан за приступне преговоре и оценио да приступни преговори са Србијом напредују.

“Са задовољством могу да кажем да идемо напред, корак по корак. Србија има пуну подршку Немачке на њеном путу у ЕУ“, рекао је Крихбаум.

Упитан за напредак по питању Поглавља 23 и 24, Крихбаум је рекао да су то главна поглавља у приступном процесу, уједно и најтежа, уз Поглавље 35 за Србију.

„Из области ова два поглавља пуно је реформи покренуто. Међутим још нисмо на циљу, а јасно је да ни данас, а ни сутра, Србија не улази у ЕУ. То су ствари које морају да се развијају. Европска комисија није једина која уочава напредак, већ то чине и многе чланице ЕУ, а тако и нордијске земље“, објаснио је он.

БОНУС ВИДЕО: НЕМЦИ СУ ПОРЕКЛОМ СРБИ

KOMENTARI4 коментара

 1. petrovgrad says:

  Germani su hiqadugodišnji neprijatelji Slovena. U dvadesetom veku su nas na direktan ili inderektan način pobili oko 3 miliona. Nismo zaboravili 100 za jednog u Šumaricama. Nemci jesu naši partneri, ali prijateqi nikako.

 2. Rusofil says:

  Pa cija je to teritorija zaboga, sta tu imaju njemci da se pitaju????

 3. Barakuda says:

  Razmjena teritorija ???? Mi smo znači priznali nezavisnost KiM-a i više ga ne smatramo svojom teritorijom ? Ili to razmjnjujemo svoje za svoje....?

 4. Jovo Veselinovic says:

  gospodine srbiju su osvojili i pobedili u 2 SV ratu tita marsal, i hitler to je teretorija crveni ustasa i njemacke

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u