НЕМАЧКА ИЗНЕЛА ЗВАНИЧАН СТАВ О КОСОВУ

NEMAČKA IZNELA ZVANIČAN STAV O KOSOVU

24 jula 2020

Nemački poslanik i izvestilac za Kosovo u Savetu Evrope Peter Bejer kaže da je problem severa Kosova jedno od najizazovnijih pitanja.

“Nerešeno pitanje severa Kosova ostaje jedan od glavnih izazova za unapređenje procesa normalizacije između dve zemlje”, rekao je Bejer za Gazeta Ekspres i dodao da ako pomaže u napretku, pregovarači se mogu fokusirati i na druga pitanja, ali na kraju se pitanje severa Kosova ne može zanemariti.„Imam puno razumevanja za probleme, istorijsku prošlost i etničke i verske implikacije koje doprinose da se ovo pitanje čini izuzetno teškim. Ali ni političari u Beogradu ni u Prištini nisu izabrani isključivo za dobra vremena“, kazao je Bejer.

Naveo je da uvek dođe vreme kada hrabrost mora biti praćena diplomatskom mudrošću i odgovornošću.

„To je vreme kada nisu potrebni laki odgovori, već teški kompromisi. Želim da ponovim svoj stav i stav Nemačke, da ne pristajemo na bilo kakvu teritorijalnu razmenu bilo koje vrste“, istakao je Bejer.

On naglašava da su tehnički detalji razgovora između Kosova i Srbije izuzetno važni, ali dodaje da se može postići konačni dogovor ako nema potpune primene tehnikalija.

„Kao što sam već mnogo puta ranije rekao, obe strane moraju raditi svoj posao. Izuzetno sam srećan što vidim da je započeo dijalog uz posredovanje EU. Ovo je zaista dobra vest. I bez sumnje je dobra stvar ako postoji ozbiljno i iskreno verovanje u dobru budućnost svog naroda“, rekao je Bejer.

Iako uvek razmišljamo o opštoj slici, veština diplomatskog pregovaranja svakako leži u detaljima. Pod tim mislim da su tehnički detalji razgovora veoma važni, kaže on.„U prvom koraku, strane moraju naći zajednička i praktična rešenja za određena pitanja. U drugoj fazi, Srbija i Kosovo moraju da usvoje zakone gde god je potrebno i da ih primene u svojim zemljama. Sve je to vrlo konkretno, nema veze sa magijom. Odgovorni političari moraju delovati na ovaj način i u najboljem interesu svog naroda“, poručio je Bejer.

U politici uopšte i posebno pod demokratskim principima to često znači pronalazak kompromisa, kazao je on i izrazio očekivanje da obe strane slede ovaj koncept.

„Istovremeno, jasno je da razgovori o postizanju konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma moraju početi. Nisam uveren da se svaki tehnički detalj mora sprovesti pre potpisivanja takvog sporazuma. Međutim, smatram da je od suštinske važnosti i apsolutno neophodno da obe strane pokažu ozbiljnu i postojanu volju za poboljšanjem svog učinka u odgovarajućim oblastima u pogledu implementacije“, poručio je Bejer.

(Kosovo Onlajn)

KOMENTARI8 komentara

 1. Beli Orao says:

  Ne brinite sve će ovaj glavonja dati potpisao je davno sve sam samo eto mic po mic da se ne osveti .......!

 2. Slobodanka says:

  Izuzetna sreća Petera Bejera i njegove Nemačke zbog nastavka pregovora sastoji se u komadanju Srbije. Još nismo stigli da izvadimo potopljene nemačke ratne brodove iz drugog svetskog rata, a oni sem što su učestvovali u NATO agresiji 1999 sad šire svoje naoružanje po tkzv. Kosovu*. I veoma su srećni. Radi li ko na našoj sreći?

  • Suzuki Vitara says:

   Nemacka je mirna, samo kada joj je naj visa zgrada, na nivou prizemlja.

  • Tokio says:

   Radi jača sila, koja zna da se približava kraj ovom sistemu. Ne znam, da li ste gledali Sarajevsku grupu Top Lista Nadrealista, kad su najavili raspad SFRJ posle razpada, sledi razpad Evropske Unije. Činjenjica je da ste upravo primetili, da je Nemačka počela intenzivnije da sudi i daje primedbe, značenje da odvrača pažnju od svojih problema, a tudje probleme vodi. Uskoro će cela evropa videti kako uspešno nas Nemačka zadužuje i otima što nije njeno. Dožive će gori problem nego što su imali prije rušenja Berlinskog zida...

 3. S-500 na Zg says:

  Svaba tralala, nikad pameti kod njih, opet srljaju u svonu propast. Nemacka je mala drzava, nije sila, nama su cemerikanci okupirali KiM, nemce se ne pita nista. Rusi su rekli svoje-1244.

 4. E.Lirsch says:

  Nemo se sekirate. "car" ce da im "zvekne" Veto u UN-u.

 5. Za Srbiju says:

  Da potpišemo kapitulaciju i amnestiramo vaše zločine, da legalizujemo vaše bombardovanje 99.g. i prihvatimo okupaciju Srbije, da ne tražimo ratnu štetu i štetu od posledica bombardovanja, a sve to potpisujući tzv "obavezujući sporazum". Ko vas je ponovo ujedinio, proklet da je i seme mu se zatrlo!

 6. petrovgrad says:

  Nemci su streljali djake u Kragujevcu, Da li je ijedan Nemac streljan zbog toga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *