НЕМАЧКА ИЗНЕЛА ЗВАНИЧАН СТАВ О КОСОВУ

НЕМАЧКА ИЗНЕЛА ЗВАНИЧАН СТАВ О КОСОВУ

24 јула 2020

Немачки посланик и известилац за Косово у Савету Европе Петер Бејер каже да је проблем севера Косова једно од најизазовнијих питања.

“Нерешено питање севера Косова остаје један од главних изазова за унапређење процеса нормализације између две земље”, рекао је Бејер за Газета Експрес и додао да ако помаже у напретку, преговарачи се могу фокусирати и на друга питања, али на крају се питање севера Косова не може занемарити.„Имам пуно разумевања за проблеме, историјску прошлост и етничке и верске импликације које доприносе да се ово питање чини изузетно тешким. Али ни политичари у Београду ни у Приштини нису изабрани искључиво за добра времена“, казао је Бејер.

Навео је да увек дође време када храброст мора бити праћена дипломатском мудрошћу и одговорношћу.

„То је време када нису потребни лаки одговори, већ тешки компромиси. Желим да поновим свој став и став Немачке, да не пристајемо на било какву територијалну размену било које врсте“, истакао је Бејер.

Он наглашава да су технички детаљи разговора између Косова и Србије изузетно важни, али додаје да се може постићи коначни договор ако нема потпуне примене техникалија.

„Као што сам већ много пута раније рекао, обе стране морају радити свој посао. Изузетно сам срећан што видим да је започео дијалог уз посредовање ЕУ. Ово је заиста добра вест. И без сумње је добра ствар ако постоји озбиљно и искрено веровање у добру будућност свог народа“, рекао је Бејер.

Иако увек размишљамо о општој слици, вештина дипломатског преговарања свакако лежи у детаљима. Под тим мислим да су технички детаљи разговора веома важни, каже он.„У првом кораку, стране морају наћи заједничка и практична решења за одређена питања. У другој фази, Србија и Косово морају да усвоје законе где год је потребно и да их примене у својим земљама. Све је то врло конкретно, нема везе са магијом. Одговорни политичари морају деловати на овај начин и у најбољем интересу свог народа“, поручио је Бејер.

У политици уопште и посебно под демократским принципима то често значи проналазак компромиса, казао је он и изразио очекивање да обе стране следе овај концепт.

„Истовремено, јасно је да разговори о постизању коначног и правно обавезујућег споразума морају почети. Нисам уверен да се сваки технички детаљ мора спровести пре потписивања таквог споразума. Међутим, сматрам да је од суштинске важности и апсолутно неопходно да обе стране покажу озбиљну и постојану вољу за побољшањем свог учинка у одговарајућим областима у погледу имплементације“, поручио је Бејер.

(Косово Онлајн)

KOMENTARI8 коментара

 1. Бели Орао says:

  Не брините све ће овај главоња дати потписао је давно све сам само ето миц по миц да се не освети .......!

 2. Slobodanka says:

  Izuzetna sreća Petera Bejera i njegove Nemačke zbog nastavka pregovora sastoji se u komadanju Srbije. Još nismo stigli da izvadimo potopljene nemačke ratne brodove iz drugog svetskog rata, a oni sem što su učestvovali u NATO agresiji 1999 sad šire svoje naoružanje po tkzv. Kosovu*. I veoma su srećni. Radi li ko na našoj sreći?

  • Tokio says:

   Radi jača sila, koja zna da se približava kraj ovom sistemu. Ne znam, da li ste gledali Sarajevsku grupu Top Lista Nadrealista, kad su najavili raspad SFRJ posle razpada, sledi razpad Evropske Unije. Činjenjica je da ste upravo primetili, da je Nemačka počela intenzivnije da sudi i daje primedbe, značenje da odvrača pažnju od svojih problema, a tudje probleme vodi. Uskoro će cela evropa videti kako uspešno nas Nemačka zadužuje i otima što nije njeno. Dožive će gori problem nego što su imali prije rušenja Berlinskog zida...

 3. S-500 na Zg says:

  Svaba tralala, nikad pameti kod njih, opet srljaju u svonu propast. Nemacka je mala drzava, nije sila, nama su cemerikanci okupirali KiM, nemce se ne pita nista. Rusi su rekli svoje-1244.

 4. E.Lirsch says:

  Nemo se sekirate. "car" ce da im "zvekne" Veto u UN-u.

 5. За Србију says:

  Da potpišemo kapitulaciju i amnestiramo vaše zločine, da legalizujemo vaše bombardovanje 99.g. i prihvatimo okupaciju Srbije, da ne tražimo ratnu štetu i štetu od posledica bombardovanja, a sve to potpisujući tzv "obavezujući sporazum". Ko vas je ponovo ujedinio, proklet da je i seme mu se zatrlo!

 6. petrovgrad says:

  Nemci su streljali djake u Kragujevcu, Da li je ijedan Nemac streljan zbog toga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u