НЕМАЧКА ЈАСНО ПОРУЧИЛА СРБИЈИ: Не можете бити неутрални!

NEMAČKA JASNO PORUČILA SRBIJI: Ne možete biti neutralni!

23 juna 2016

csm_srbija-nato-rusija_365229551eZA Srbiju su na prvom mestu EU i njene članice, kad je reč o trgovini, investicijama i političkoj saradnji. Pored toga, Srbija neguje odnose i sa drugim zemljama i niko ne očekuje da ih prekine. I Nemačka nastoji da ima solidne odnose i sarađujemo sa Rusijom i Kinom. Međutim, želite da pristupite EU – što znači da morate da se izjasnite u skladu sa spoljnopolitičkim stavovima Unije. Tu ne može da postoji neka „neutralna pozicija“ države koja želi članstvo.

Ovako Mihael Rot, državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, odgovara na pitanje kako Berlin gleda na jačanje veza Srbije sa Rusijom i Kinom.

* Ima li novih uslova za Srbiju za otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24?

– Nema novih uslova. Članice EU trenutno uslaglašavaju zajedničku pregovaračku poziciju. Nemačka se zalaže za to da se ta poglavlja otvore što pre. Konkretno, očekujemo da se obezbedi nezavisnost pravosuđa, poštovanje slobode medija i odlučna borba protiv korupcije. Tu još ima dosta toga da se uradi.

* Postoji li dokument nemačkog MSP u kom se traži da se ostala poglavlja otvore tek posle napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine?

– Neophodno je da se konačno nadoknadi zaostajanje u normalizaciji odnosa. Potreban je vidljiv napredak – na obe strane. Pregovarački okvir definiše paralelnost pristupnih pregovora i dijaloga normalizacije. Brzinu približavanja Srbije EU određuje brzina ispunjavanja obaveza iz sporazuma o normalizaciji odnosa. Otvaranje daljih poglavlja, pored 23 i 24, razmotrićemo, dakle, i u svetlu napretka na tom polju. I to je sve odavno dogovoreno i nije nikakav novi uslov.

* Da li će krunski uslov za članstvo Srbije u EU biti priznavanje Kosova i stolica za Prištinu u UN?

– Pre pristupanja Srbije EU neohodno je normalizovati odnose Srbije i Kosova u vidu pravno obavezujućeg sporazuma. O međunarodnom priznavanju ili članstvu Kosova u UN nema ni reči. Sve zemlje Zapadnog Balkana, i Kosovo, imaju konkretnu perspektivu pristupanja, ali mi ne želimo da „uvozimo“ bilateralne konflikte u EU.

POMAŽEMO SRBIJI, NE RUŠIMO VUČIĆA

* Jesu li tačne tvrdnje da EU, uključujući Nemačku i SAD žele da destabilizuju Srbiju i sruše Vučića?

– Takve tvrdnje su do te mere apsurdne, da sam uveren da ljudi u Srbiji neće u to da veruju. Nemačka, EU i SAD žele stabilnu, demokratsku i prosperitetnu Srbiju. Podržavamo Srbiju na putu u EU, samo u ovoj godini sa oko 170 miliona evra, što nas čini najvećim bilateralnim donatorom. Samo iz pretpristupnih fondova, za period od 2014 do 2020. odobreno vam je oko 1,5 milijardi evra.

(Večernje novosti)

KOMENTARI14 komentara

 1. milan says:

  Ukocila se picoustom ta usta mala....ne moze da ih zatvori!

 2. mijo says:

  nece srbija nikad u uniju uci sa svetim savom bila neutralna a bila ne .latini stare varalice samo vladi srbije pase unija jer su opljackali srbiju i narod u njoj

 3. Goran says:

  HA HA HA , od 2014 do 2020 odobreno 1.5 milijardi a samo rudna bogatstva Kosova i Metohije vrijede minimum 400 milijardi ! HA HA HA , koja cinicna velikodusnost ! Pa zar je moguce da nas drze za takvim papcima !? Sta ova vlada uopste pregovara sa ovim bjelosvjetskim bitangama !?

 4. dejan says:

  DA RADE ISTO STO I SKOVOM UZMU RUDE KOJE VREDE 800 MILJARDI DOLARA PA TI DAJUPREDPRISTUPNE FONODVE. AK OSE SRBIJA NE PROBUI IZ OVOG SNA AVNOG VUCICI I DACICI OTICI CE U TRI LEPE PICKE MATERINE. TA PRICA DEMOKARCIJA I GLUPSTI ODVEST CE JE U PAKAO. DA IMA PAMETI A NEMA SRBIJA BI BILA U EVROZONI KAO ENGLEZI S SVOJOM VALUTOM VLASNTVOM NAD RESUSRSIMA 80 $ PRIVATNOI PREDUZETNISTO DALA U SISTEM NE NA OVAJ NACIN

 5. mijo says:

  vucic ideu u uniju a ustav srbije ne dozvoljava hhhhhhhhhh de gubi vreme nije normalno

 6. Pera says:

  E baš ćemo biti neutralni, ajde sad da vas vidim protiv INATA!!! Bolje odmah da izginemo, nego ovako pod njima lagano, perfidno, licemerno, mučenički...

 7. Barakuda says:

  Njemačka je najveći neprijatelj srpskom narodu ! Drugo, od nas traži opredjeljenje, dok istovremeno u partnerstvu sa Rusima gradi sjeverni tok 2, gdje će Njemačka biti direktno snabdjevena ruskim gasom i diktirati cijene gasa na EU tržištu ostalim glupim EU zemljama ! Preci slobodne Evrope su dali živote i prolili krv da Njemačka ne dominira Evropom, što to ona danas radi bez ikakvog problema !

 8. Petar says:

  Kakva EU , SAD , NATO LOPOVI KOJI SELE DA NAS UNISTE UZ POMOC POLITICARA

 9. Pozuri polako says:

  Ovaj je predstavnik politicara i plutokrata,bitangi i baraba koji prave projekcije pljackanja, otimanja, ucenjivanja.Patoloski zarobljenici kojiima je stalo samo da upravljaju, kontrolisu, rukovode narodima koji im nisu dorasli.Nemacka pripada orbiti politickih baraba i idiota koji lice kao jaje jajetu.To je isti midel pljackanja (kao sto ovaj idiot prica o pristupnim fondovima)kao sto je SAD radila u Juznoj Americi.Ona je u periodu od 1951 - 1971g "ulozila" 1, 5 milijardu USD u pet zemalja J Amerike, a za isti period izvukla citavih 41 milijardu USD.To je taj refleks filantropskog pomaganja, a ustvari perfidno banditsko mafijasko pljackanje.

 10. Mlax says:

  Nemci nisu nasi neprijatelji oni su neprijatelji Amerike koja svim silama hoce da asimiluje sto vise muslimana u Nemackoj Kako bi ista postala muslimanska drzava do 2050.ENGLEZI su davitelji u belim rukavicama I za sve nevolje koje su nas snasle krivi su samo Englezi.Cela ,,EU,, sem Britanije ce biti muslimanski kontinent NAJKASNIJE do 2070.Usa pravi Novu Ameriku u Evrope a to ce da postigne sa mesanjem sto vise nacija Kako bi Svi izgubili svoj national I identitet.....

 11. VUK says:

  dragi moji nemci moj vam je deda oprostio prvi svetski rat moj vam je otac oprostio drugi svetski rat ja vam nikad necu oprostiti nato bombardovanje srbije i ubistvo 88.moro srbske dece tako da uslovljavajte vi samo do mile volje al i moji ce praunuci nauciti da vas mrzr iz dna duse i ja vam tvrdim jednog cete dana u sred berlina morati pazi MORATI da pricate srpski da vidite kako je to kad patite i kad ni svoji jezikom nesmete govorit SVINJE RASISTICKE daa vidite kako zive srbi na KOSOVU koje ste oteli

 12. uros says:

  rusija komadant srbiji a nije njemacka merkel ne idi u brdo bager je za brdo

 13. Nebojsa Vuckovic says:

  Kakva nasa Vlada, to su sve na celu s Vucicem izdajice Srpskog naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *