НЕМАЧКА ЈЕ ОКУПИРАНА: 150.000 америчких војника у тој земљи!

NEMAČKA JE OKUPIRANA: 150.000 američkih vojnika u toj zemlji!

24 jula 2016

3us-troops-lithuania-drillsNemačko Ministarstvo odbrane je nedavno, prvi put posle deset godina, objavilo svoju „Belu knjigu“, dokument čiji značaj uvećava činjenica da su u njemu ocrtani i obrazloženi strateški ciljevi buduće bezbednosne i spoljne politike najmoćnije evropske države.

– U ovom dokumentu nemačko Ministarstvo odbrane govori o multipolarnom svetskom poretku koji je u nastajanju, navodi i da ne očekuje da će ostati četvrta vodeća ekonomska sila u svetu jer očekuje da će se tokovi novca pomeriti u Aziju, ali taj multipolarni svet još nije nastao. I dalje su Sjedinjene Američke Države jedina prava velika sila, pre svega, zato što je čitav svet i dalje vezan za dolar, i dok god je tako, Amerika će ostati u specifičnom položaju u odnosu na sve ostale – kaže za „Sputnjik“ Ivana Miloradović, urednica Radio-televizije Srbije.

Analizirajući nemačku „Belu knjigu“, američki mediji, poput „Vašington posta“, došli su do zaključka da su ambicije Nemačke porasle, da je odlučila da postane aktivniji i politički i ekonomski, ali i vojni faktor na globalnom nivou.

– Nemačka je doživela transformaciju posle pada Berlinskog zida, ona je i svoj Ustav promenila u delu koji se odnosi na upotrebu vojnih snaga izvan teritorije Nemačke. Pre toga nije ni imala vojsku u klasičnom smislu, već neku vrstu odbrambenih snaga – navodi profesor Univerziteta „Union Nikola Tesla“ Goran Matić.

Ne smeju da mrdnu bez NATO

– Ali treba imati u vidu i to da je delovanje nemačkih vojnih snaga strogo uokvireno njenim članstvom u NATO-u, kao i činjenicu koja ne sme da se zanemari, da se na teritoriji Nemačke i dalje nalaze američke okupacione snage – dodaje Matić.

– Nemački Bundesver je po brojnosti druga sila u Evropi, sa 178.000 vojnika – podseća Miloradovićeva i dodaje da je „Nemačka do sada trošila 1,2 odsto bruto nacionalnog proizvoda na vojsku, a predviđala je, pre ovog papira, da to poveća čak do 6,3 odsto“.

– „Bela knjiga“ govori o troškovima za odbranu koji će, u skladu sa propisima NATO-a, biti povećana na samo dva odsto. I to je za mene najveća nejasnoća u ovom dokumentu – da li, zapravo, ovaj dokument predstavlja pokušaj da se suzbiju još veća ulaganja u oružane snage?“

S druge strane, a istovremeno, navodi sagovornica „Sputnjika“, dokument navodi i da je među budućim zadacima Bundesvera i pružanje podrške spoljnoj politici Nemačke.

– Ovako nešto dosad nismo viđali kada je Nemačka u pitanju, tim pre što ona jeste i dalje okupirana država, sa oko 150.000 američkih vojnika na njenoj teritoriji.

KOMENTARI4 komentara

 1. Biser says:

  Nemačka bela knjiga nije samo bela, nego malo više crna. Ona jeste menjana zbog "promena" u svetu, ali najviše po naređenju Amerike, jer je prethodna knjiga tretirala Rusiju kao državu sa kojom se sarađuje i koja se ceni. Ova izmenjena je svrstala Ruse u neprijateljske narode kao pretnju Nemačkoj i Svetu. Eto, to je bela nemačko-američka knjiga i ko je čitao druge izvore, tamo je mogao da vidi da se Rusija kao neprijatelj postavlja na prvo mesto. Neko nekog sprema da ponovi udar na Rusiju po cenu automatskog gubljenja naroda. Nekome nemački narod nije toliko važan kao nemcima. A nije ni meni.

 2. Gordan says:

  Nemačka je "protektorat" SAD-a.

 3. vitez says:

  Nemacka je genocidna fasisticka drzava i ona nikada nije menjala svoju spoljnu politiku.treci raj je propao ali je četvrti itekako uspeo ali je nà svu srecu pred raspadom....

 4. Harry Neron says:

  Dok traje Marshallov plan za Nemačku Nemačka je pod vojnom kontrolom zapada, a Maršallov plan izteče se 2046. godine, znači još 30 godina statusa quo što se tiče Nemačke kao vojne snage.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *