Nemačka je Siriji izvozila hemikalije

Nemačka je Siriji izvozila hemikalije

18 септембра 2013

SyriaNemačka je od 2002. do 2006. godine isporučivala Siriji hemikalije koje se mogu koristiti za proizvodnju sarina, javila je nemačka medijska mreža ARD.

Ovu informaciju potvrdilo je Ministarstvo privrede u odgovoru na pitanje poslaničke grupe Levice. Isporuke su odobravali kako vlada Gerharda Šredera, tako i kabinet Angele Merkel, prenela je agencija RIA Novosti.

Radi se o isporuci Siriji 90 tona fluorovodonika i 12 tona amonijum bifluorida, koji su neophodni sastojci za proizvodnju sarina, mada samo oni nisu dovoljni.

Ministarstvo privrede je saopštilo u odgovoru da su izvozne dozvole izdate za taj period od četiri godine ukupno 137 tona hemikalija dvojne namene, od čega je 93 tone fluorovodonika (hidrogen fluorida) – 20 tona 2002. i 2003. a 73 tone 2005-2006. godine.

“Zeleno svetlo” dobijeno je nakon “pažljivog ispitivanja svih mogućih rizika, uključujući zloupotrebe i pretnje diverzijama, u svetlu njihove eventualne upotrebe u vezi sa hemijskim oružjem”, navelo je to ministarstvo, preneo je AFP.

Francuska agencija prenosi izvore iz Ministarstva po kojima su hemikalije bile “klasično dvojne namene” i mogle su biti korišćene u civilne svrhe – za površinsku obradu metala, fluorisanje pijaće vode i proizvodnju paste za zube.

“Procena svih raspoloživih informacija pre izdavanja dozvola vodila je ka tome da nema dokaza o mogućoj vojnoj upotrebi koja bi opravdala izdavanje dozvole”, navelo je nemačko Ministarstvo privrede.

“Vlada nema informacije koje bi ukazivale da je isporučena roba od tada korišćena za bilo šta drugo osim za naznačene civilne svrhe”, istaklo je Ministarstvo u odgovoru.

Poslanik Levice, Jan van Aken, sugerisao je da su vlade bile krajnje neodgovorne.

“Zaista ne mogu da verujem. Nemačka je godinama isporučivala više od 111 tona hemikalija sa kojima je mogao biti napravljen sarin u Siriji, zemlji koja je poznata da radi sa programom hemijskog naoružanja”, rekao je on ARD-u.

Inspektori UN predstavili su prošlog ponedeljka nalaze po kojima je upravo nervni bojni otrov sarin bio primenjen 21. avgusta u zoni sukoba u Siriji, za šta su zapadne sile optužile režim sirijskog predsednika Bašara el-Asada.

U izveštaj UN se, medjutim, ne ukazuje precizno ko je upotrebio sarin, sirijski zvaničnici su porekli da su to učinile vladine snage a Rusija je danas saopštila da je od Damaska dobila dokaze da iza hemijskog napada stoje antivladini pobunjenici.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u