Nemačka juri naciste iz Drugog svetskog rata

Nemačka juri naciste iz Drugog svetskog rata

23 jula 2013

HitlerU Nemačkoj je u toku operacija „Poslednja prilika“, a cilj je pronalaženje nekažnjenih ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata. Za informaciju se nudi i novac. Širom Nemačke postavljeno je dve hiljade plakata na kojima piše „Kasno, ali ne i prekasno“, a na njima je fotografija logora Aušvic, javlja Raša tudej, piše index.hr.

U opisu piše kako su „nacisti ubili milione nedužnih ljudi“. Piše i kako su „neki od počinioca još uvek slobodni i živi“.Na kraju pozivaju građane da im pomognu „da se dovedu pred sud“. Kampanju je pokrenuo centar Simon Vizental. 2011. godine osuđen je ratni zločinac Ivan Demjanjuk.

Optužen je da je učestvovao u ubijanju 30.000 Jevreja u Poljskoj tokom Drugog svetskog rata. Centar Simon Vizental ga navodi kao primer zločinca koji je nakon toliko godina doveden pred pravdu.

U junu ove godine 98-godišnji Laslo Čatari osuđen je u Mađarskoj jer je organizovao deportaciju 12.000 Jevreja u kampove smrti, a 93-godišnji Hans Lipšis je uhvaćen u Nemačkoj zbog sumnje da je učestvovao u masovnim ubistvima. Međutim, on tvrdi da je bio samo kuvar i ništa drugo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *