Nemačka ljuta na Hrvatsku zato što odbija da isporuči 20 optuženih

Nemačka ljuta na Hrvatsku zato što odbija da isporuči 20 optuženih

1 avgusta 2013

Nemacka HrvatskaNekoliko nemačkih medija, uključujući i ugledni Špigl, prenijelo je vest agencije DPA u kojoj stoji kako Hrvatska zbog “kontroverznog zakona” odbija da izruči Perkovića i još 20 osoba koje su tražene u zemljama Evropske unije, pa tako i u Nemačkoj.

Bivši šef hrvatske tajne službe Josip Perković nalazi se na potjernici zbog ubistva disidenta u Njemačkoj

Kako piše DPA, nova članica Evropske unije odbija da izruči 20 osoba optuženih za ubistva, trgovinu narkoticima, silovanja, falsifikovanje novca i polno zlostavljanje dece, a koje su tražene prvenstveno u Sloveniji, Nemačkoj i Austriji. Iako su za njima raspisane međunarodne poternice, te osobe ne trebaju strahovati da će biti izručene, piše DPA.

“Taj kontroverzni zakon očito je donesen po hitnom postupku kako bi se, pre svega, zaštitio bivši hrvatski šef tajne službe Josip Perković, za kojim je nemački vrhovni državni tužilac raspisao međunarodni nalog za hapšenje. Perkovića je optužen da je 1983. godine dao nalog za ubistvo jednog disidenta u Bavarskoj. Nemačko državno tužilaštvo je za Perkovićevo hapšenje raspisalo nagradu u visini od 12.000 evra”, piše DPA te dodaje da je nalog za njegovo hapšenje hrvatska Vlada primila početkom jula, ali da po tom pitanju ništa nije učinjeno.

DPA kao “opravdanje” donošenja kontroverznog zakona u Hrvatskoj navodi to da “Perković, kao bivši obaveštajac, zna previše detalja o ilegalnim i tajnim akcijama u Jugoslaviji, a kasnije i Hrvatskoj”.

“Tajne službe Jugoslavije se uvijek iznova optužuju za ubistva brojnih vladinih kritičara u inostranstvu”, zaključuje DPA.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *