Немачка мржња према избеглицама!

Nemačka mržnja prema izbeglicama!

8 avgusta 2015

Albanci-tuca-520x347Premda u međunarodnim medijima, uglavnom iz Nemačke, dominiraju vesti i fotografije sve češćih napada na tražioce azila, kojih je ove godine oko 300.000, u nemačkoj javnosti iz dana u dan jača svojevrsni pokret javnih ličnosti koje se bore protiv sve izraženije mržnje prema izbeglicama. Iako su pojedini lokalni političari zbog podrške izbeglicama dobili pretnje smrću ili im je automobil dignut u vazduh, to nije sprečilo političara Martina Pacelta da u svoj dom primi izbeglice iz Eritreje, a Tila Švajgera, jednog od poznatih nemačkih glumaca i reditelja, da započne izgradnju privatnog doma za prihvat tražilaca azila.

Poslednji u nizu javnih ličnosti koje su glasno izrekle negodovanje zbog narastajuće mržnje prema došljacima jeste novinarka prvog kanala nemačkog javnog servisa ARD Anja Reške, koja je u uredničkom komentaru u večernjem dnevniku iznela iskrenu molbu sugrađanima da podignu glas protiv nasilja i mržnje prema izbeglicama. Ona je istakla da bi dobila veliki broj komentara punih mržnje ako bi javno u programu rekla da smatra da bi Nemačka trebalo da primi i „ekonomske izbeglice”. Izraz ekonomske izbeglice se pre svega odnosi na one koji dolaze sa Balkana jer oni „beže od siromaštva”, za razliku od onih sa Bliskog istoka i iz Afrike, koji beže od sukoba ili političkog progona.

„Donedavno, takvi komentatori su se krili iza pseudonima. Ali, sada se takve stvari objavljuju pod pravim imenima. Očigledno nije više sramota. Naprotiv, za rečenicu kao što je ’prljavu gamad treba udaviti u moru’ možete da dobijete razumevanje i mnogo lajkova. Ukoliko ste dotad bili jedan anonimni rasista, naravno da se odjednom osećate sjajno”, rekla je Reškeova i dodala da se rasisti ne mogu ignorisati kao da su idioti „jer to nisu samo reči”. „Zapravo su se već dogodili oružani napadi na izbegličke smeštaje. Širenje mržnje na internetu je imalo dinamički uticaj na pojedine grupe.”

Ono što je najviše izazvalo raspravu u nemačkoj javnosti jeste to što je ova nemačka novinarka istakla da javnost ne može samo prepustiti vlastima da oni spreče rasističke i ekstremističke stavove u javnoj raspravi, iako je nekoliko ljudi optuženo za govor mržnje na internetu.

„Komentatori mržnje moraju da shvate da društvo to neće da toleriše… Ako ne delite mišljenje da su sve izbeglice teret koji bi trebalo progoniti, spaliti ili ugušiti, onda bi trebalo da to jasno i kažete”, rekla je Reškeova, čiji TV komentar je naišao na veliku podršku, ali i nemali broj negativnih komentara.

Iako prvi čovek nemačke tajne službe Hanse Georg Masen kaže da postoji opasnost da ultradesničarska grupa „Treći put” napadne ne samo izbegličke domove već i same izbeglice i ljude koji im pomažu, političar Martin Pacelt je ovih dana u svoj dom primio dvojicu mladih izbeglica iz Eritreje. Kako piše dnevni list „Velt”, on je izbeglice primio u svoju kuću u selu Brizenu kod Frankfurta na Odri, gde živi sa suprugom i detetom, pri čemu im je ponudio ne samo smeštaj već i pomoć u učenju nemačkog jezika.

„Mi želimo da im ovde ponudimo početnu pomoć, da im pomognemo da nauče jezik i da ih posle, kao našu sopstvenu decu, pustimo u život”, rekao je Pacelt, koji je savezni poslanik Hrišćansko-demokratske unije Angele Merkel i nekadašnji dugogodišnji gradonačelnik Frankfurta na Odri, na istoku Nemačke.

Pacelt je već dobio pretnje smrću, ali kaže da svojim činom želi da podstakne druge jer smatra da Nemačka mora preuzeti sve one koji beže od rata.

Nemački mediji su minulih dana zabeležili nekoliko sličnih primera „običnih” Nemaca koji su ponudili izbeglicama svoj dom, organizovali za njih učenje jezika i pružili im finansijsku pomoć. Primera radi, u Berlinu je startovao pilot-projekat u okviru kojeg je u jednoj petospratnici zajedno počelo da živi šest Nemaca i 16 azilanata, uglavnom iz Sirije i Avganistana. I dok novinske reportaže prvenstveno beleže dirljive momente pomoći Iračanima, Kurdima, Sirijcima i Eritrejcima, koji skoro stoprocentno dobijaju azilantski status u Nemačkoj, izostaje veći broj onih koji pomažu onima koji su došli sa Balkana jer ih Nemci smatraju lažnim azilantima, budući da beže „samo” od siromaštva.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *