NEMAČKA NA STRANI RUSIJE: Nemci podržavaju Merkelovu i ne žele da se uvedu sankcije Rusiji

NEMAČKA NA STRANI RUSIJE: Nemci podržavaju Merkelovu i ne žele da se uvedu sankcije Rusiji

27 marta 2014

Merkel PutinVećina Nemaca ima razumevanje za rusku aneksiju Krima i 54 % ispitanika smatra da Zapad treba da prihvati pripajanje Krima Rusiji, pokazuje anketa lista Špigl.

Prema anketi koju je sproveo ovaj politički magazin, 55 % Nemaca ima delimično ili potpuno razumevanje za to da ruski predsednik Vladimir Putin Ukrajinu, a posebno Krim, smatra ruskom interesnom zonom.

Međutim, oko 60 odsto anketiranih je mišljenja da su reakcije zapada prema Moskvi primerene, dok 34 odsto misli da su američko-evropske sankcijije, zapravo, preterane.

Ovim su se Nemci, izgleda, izjasnili onako kao i njihov kancelar Angela Merkel koja, kako prenose nemački mediji danas, nema ništa protiv da nemačke firme saraduju sa ruskim.

Taj stav Merkelove je, kako prenose mediji, povodom susreta izvršnog direktora nemačkog koncerna „Simens“ Joe Kaesera sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Jučerašnji susret predstavnika Simensa sa Putinom u Moskvi poklopio se sa pozivima za uvođenjem sankcija Rusiji zbog pripajanja Krima, ali i sa izjavom same Merkelove da ukrajinsku, odnosno, krimsku krizu treba rešavati diplomatskim putem, bez nametanja ekonomskih sankcija.

Kaeser, koji je u Moskvi govorio o „odnosu punom poverenja“ prema ruskim firmama i naglasio da Simens 160 godina posluje na ruskom tržištu, rekao je, takođe, da nije bio izložen nikakvom pritisku nemačke vlade da otkaže svoj put za Moskvu, preneli su nemački mediji.

Istovremeno, Merkelova je u Berlinu rekla da Zapad nije dostigao fazu koja podrazumeva nametanje ekonomskih sankcija Rusiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *