NEMAČKA: Nećemo ratovati sa Rusijom

NEMAČKA: Nećemo ratovati sa Rusijom

7 aprila 2014

ursula-leyen-angela-merkel-cdu-frauenquoteUrsula fon der Lajen kritikovala Vladimira Putina zbog narušavanja poverenja u slučaju Ukrajine i odbacila mogućnost rata između Zapada i Rusije.

“Mi smo svetu dužni jedno mirno rešenje konflikta“, rekla je danas tabliodu “Bild“ fon der Lajen, prva žena u istoriji Nemačke na čelu ministarstva odbrane, lekar po struci i demohrišćanin po opredljenjenju, poznata i po tome što je majka sedmoro dece.

„Mi pokazujemo jedinstvo i snagu, ali tražimo i razgovor“, rekla je fon der Lajen o kojoj se špekuliše da bi, možda, mogla da bude naslednica kancelara Angele Merkel.

Fon der Lajen smatra da je odnos prema Rusiji na duže vreme oštećen i da je Putin “aneksijom Krima uništio puno od poverenja“.

„‘Puno vremena će trebati da se to ponovo izgradi. Pretpostavka za to je, pre svega, da Rusija da svoj doprinos da se situacija ponovo smiri“, rekla je fon der Lajen i dodala da pristup Ukrajine NATO u ovom momentu nije tema, pošto ta zemlja, ocenila je, nije ispunila uslove za to.

Ukrajina, prema njenim rečima, ima ogromne privredne probleme i mora da izgradi svoje demokratsko biće.

I šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je pre nekoliko dana rekao da ne vidi nikakvu perspektivu, odnosno, mogućnost za ulazak Ukrajine u NATO .

“Put za članstvo (Ukrajine) u NATO ja ne vidim“, rekao je Štajnmajer i dodao da on, međutim, može da zamisli jednu tešnju kooperaciju sa Kijevom u okviru komisije NATO-Ukrajina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *