Nemačka nema nove uslove za Srbiju

Nemačka nema nove uslove za Srbiju

16 septembra 2013

srbija-zastavaNemačka ne postavlja Srbiji nikakve nove uslove za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, izjavio je nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm.

„Od kada sam ovde, priča se o novim uslovima. Nema novih uslova osim onih koje je postavio Evropski savet“, rekao je Vilhelm novinarima u Beogradu nakon otvaranja izložbe o nemačko-srpskoj saradnji.

On je rekao da za Srbiju ne postoje novi uslovi i da je potrebno da se u potpunosti primeni briselski sporazum Beograda i Prištine. „Nadam se da će lokalni izbori na Kosovu (3. novembra) proteći dobro i da će mnogi Srbi glasati na njima“, rekao je Vilhelm.

Prema njegovim rečima, ako sve protekne kako treba, Evropski savet će u decembru odlučiti o konačnom datumu za početak pristupnih pregovora sa Srbijom.

Ambasador je istakao da Nemačka neće menjati svoju politiku prema Srbiji bez obzira na ishod parlamentarnih izbora u nedelju, 22. septembra.

„Postoji konsensuz među nemačkim strankama kada je reč o spoljnoj politici i sve partije žele da Srbija što pre počne pregovore sa EU“, rekao je Vilhelm novinarima u centru Beograda nakon otvaranja izložbe fotografija „Nemačko-srpska razvojna saradnja“.

Upitan o ekonomskoj saradnji i eventulanom dolasku nemačke kompanije Mercedes da proizvodi autombilske delove u Srbiji, Vilhelm je rekao da koliko on zna postoje pregovori sa srpskom kompanijom Ikarbus o zajedničkoj prozvodnji u Srbiji.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *