Nemačka nije u mogućnosti da kontroliše neonaciste i njihov terorizam

Nemačka nije u mogućnosti da kontroliše neonaciste i njihov terorizam

26 avgusta 2013

neo-nazis-salutingParlamentarna komisija koja je ispitivala zločine nemačke neonacističke terorističke bande NSU, pre nekoliko dana je objavila svoj izveštaj na skoro 1 500 stranica, o «istorijskom neuspehu» vlasti pred nasiljem krajnje desnice. U toku 16 meseci, poslanici partija koje učestvuju u parlamenu Donje Saksonije, pokušali su da razjasne kako je bilo moguće da neonacistička grupe, sastavljena od Beate Cape, Uve Bonarda i Uve Mundlosa, počini devet nekažnjenih ubistava u toku više od deset godina. Članovi Komisije priznaju «masovni neuspeh» istražitelja, ali kažu da nema indicija da su teroristi imali pomoć ili saradnju sa tajnom obeveštajnom službom ili policijom.

Osim ubistava sa rasnom osnovom (izvršenih istim pištoljem) i više atentata sa bombom, banda je pucala na jednog policijskog agenta, i počinila krađe u deset banaka. Grupa je otkrivena tek 2011. posle smrti dvojice Uvea u jednoj auto-prikolici. Cape je rasturila stan u kome su živeli u mestu Cvikau, i predala se policiji. U toku je suđenje u Minhenu još četvorici osumnjičenih za saučesništvo.

Istražitelji serije rasističkih ubistava, koje je počinila ova trojka između 2000. i 2006.-te godine, pokušali su da ih pripišu nepostojećoj mafijaškoj zaveri stranog porekla. Mogućnost da su izvršena iz ksenofobnih razloga, bila je odbačena, a ujedni i ksenofobni motivi; po rečima predsednika ove komisije, socijaldemokrate Sebastijana Edatija, policija je «tvrdila da Turci ubijaju Turke», i svoju istragu je usmerila na same članove porodica žrtava, koji se još uvek žale zbog ovakvog sumnjičenja.

Bezbednosne snage su pokrenule brojne agente za praćenje, potragu i hapšenje, ali sve je to završilo neuspešno. U Kelnu i Hamburgu, vlasti su čak, svako za sebe, konsultovali jednu «vračaru» i jednog vidovnjaka, ovaj poreklom iz Irana.

Slučaj je 2006. dosegao groteskne visine posle ubistva mladog Halita Jozgata, u njegovom Internet kafeu u Kaselu. Policija je uhapsila Nemca Andreasa Temea, koji se našao na mestu zločina. Saznalo se da je on ustvari agent tajne državne službe, koja je upozorila da se možda radi o osveti protiv njega od strane vernika iz jedne lokalne džamije, i zato je bio pušten na slobodu. Samo je parlementarna komisija dobila njegovu izjavu, u kojoj je potvrdio da je bio u tom kafeu samo da bi se udvarao ženama preko Interneta. Sa ovim ubistvom, bila je završena serija ksenofobnih ubistava.

Osim kritike upućene vlastima, komisije je objavila niz od 47 preporuka kako bi se izbegla nova nacistička nasilja.

I Zeleni i levica Die Linke, zatražili su ukidanje unutrašnje obaveštajne službe, nazvane Kancelarija za zaštitu ustava. Sebastijan Edati je prihvatio da rečena kancelarija niije ispunila svoj zadatak zaštite ustavnog poretka Nemačke. Koalicioni partneri u vladi (hrišćanski demokrati i liberali), kao i socijademokrati iz SPD-a, nematnuli su nonsenzus u okviru parlementarne komisije, koja na kraju nije preporučila ukidanje obaveštajnih agencija, već «reforme» nacionalnog bezbednosnog sistema, kako bi se definitivno isterao rasizam iz institucija, i sprečili novi teroristički naleti.

(Vidovdan.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Aleksandar D.Andjelkovic says:

    Očigledno je da je Nemačkim vlastima odgovaralo da se počinioci ne identifikuju,inače bi izvršioci bili brzo pohapšeni.Uz Nemačku politiku,da se stranci brzo iseljavaju,odgovaralo je i širenje straha i osećaj nesigurnosti,medju njima!Ništa neobično za Nemce,a policija kao i svaka,sluša nalogodavce!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *