НЕМАЧКА ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА се огласила о ТРАМПОВИМ ОПТУЖБАМА на рачун КИНЕ

NEMAČKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA se oglasila o TRAMPOVIM OPTUŽBAMA na račun KINE

8 maja 2020

NEMAČKA obaveštajna služba (BND) smatra zavaravajućim manevrom optužbe Vašingtona da je Kina kriva za pandemiju koronavirusa – objavio je Der Spiegel.

Uticajni nedeljnik je naveo da je BND od svojih obaveštajnih partnera iz Five Eyes (SAD, Australija, Velika Britanija, Kanada i Novi Zeland) zatražila dokaze o laboratorijskom poreklu Covid-19, ali ni od koga nije dobila ništa što bi optuživalo Kinu i potvrđivalo „kinesko poreklo“ koronavirusa.Isti list – pozivajući se na „vlastite izvore“ -otkriva da je BND u izveštaju koji je poslala ministarki odbrane Anegret Kramp-Karenbauer direktno ocenila da su Trampovi napadi na Kinu „zavaravajući manevar sračunat na skretanje pažnje“.

Navodno je ukazala da američki predsednik pokušava da „iskoristi laboratorijsku teoriju da skrene pažnju sa sopstvenih grešaka i usmeri bes Amerikanaca na Kinu“.

BND je u istom izveštaju navela i da je Kina pokušala da na najvišem nivou utiče na Svetsku zdravstvenu organizaciju da ne žuri sa proglašavanjem pandemije.

BND je uverena da je kineska informaciona politika kriva što je svet za borbu protiv koronavirusa izgubio četiri do šest nedelja.

Američki državni sekretar Majk Pompeo 3. maja je izjavio da Sjedinjene Države imaju „ogromne dokaze“ da je novi koronavirus nastao u laboratoriji Instituta za virusologiju u kineskom gradu Vuhan.

Nekoliko dana ranije, Tramp je najavio da će od Kine tražiti mnogo veću odštetu od Nemačke. A neki mediji su pre toga navodili da će Berlin navodno tražiti 130 milijardi evra.

U svetu je trenutno bezmalo 4 miliona registrovanih inficiranih koronavirusom, a umrlih 271.000.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *