НЕМАЧКА ОБЈАВИЛА да прелази на неруско име главног града Украјине – са KIEW на KUJIW

NEMAČKA OBJAVILA da prelazi na nerusko ime glavnog grada Ukrajine – sa KIEW na KUJIW

24 februara 2024

MINISTARSTVO spoljnih poslova Nemačke promenilo je transliteraciju naziva glavnog grada Ukrajine – sa Kiew na Kujiw.

Kijevski režim je već prešao sa Kiev na Kuiv.Nemačko ministarsvo je navelo da će novi naziv koristiti u svojoj zvaničnoj prepisci, tekstovima i referentnim materijalima za označavanje ukrajinske prestonice.

Pre godinu dana u Švedskoj su pokrenuli pitanje promene pisanja imena Kijeva.

Uz obrazloženje da će tako podržavati Ukrajinu.

KOMENTARI26 komentara

 1. milorad5 says:

  jel to oni OPET spremaju "OBERKOMMANDE KUJIW"...trt milojka,sad se vidi sad se zna...pa oni su mislili ukre da iskoriste kao ustaše i šiptare što su ovde organizovali protiv nas...vrlllooo zanimljivo:),E,pa sad je sve JASNO,bar što se rusa tiče,tek sad neće biti pregovora,nije da su mislili rusi da pregovaraju,ali posle doborvoljačkih legija, raketa, granata, tenkova, istruktora, para,teško da će moći ...neo uporno želi da ovo liči na pohod 3.rajha:) i da okine rusima živac,samo teško da će to proći jer rusi znaju tačno ko stoji iza ovoga a poznati su kao hladnokrvni i pribrani ljudi,znaju imenom i prezimenom, NjIH će da jure a nemci su kolateralna šteta ako se nadju na putu ispred ruskog tenka,pardon,nuk.rakete...da se ovo desilio 1980 ili tako negde već bi se pušili gradovi nuklearnim dimom,čigledno je da rusi nešto čekaju,ili nekoga,iz nekog razloga...

 2. Miki says:

  Kujiw će se na kraju vratiti u kijevsku Rusiju. A nacisti mogu da pišu kako im drago. Papir ionako trpi sve.

 3. Kosovac says:

  Kijevski režim je već prešao sa Kiev na Kuiv. Nemci i ostali sorošoidi daju veliku logičku podršku. Sada svi stanovnici Ukrajine moraju da kažu „Kuiv“, pod pretnjom zakonskih sankcija. Očekujem da će se uskoro aktivirati onaj stari Vatikanski „predlog“ da Ukrajinci napuste ćirilicu, pa da još više unakaze svoj „ukrajinski jezik“ sa Latinicom. Sazrelo je vreme. ………………..Šta da se radi, tako i stanovnici Srbije moraju da kažu „sutkinja“ ili „psihološkinja“ takođe pod pretnjom zakonskih sankcija. Srećom, srpska ćirilica još nije napadnuta, napadnut je samo njen tvorac Vuk Stefanović Karadžić ali to je bezazleno zato što taj napad vrše samo jezuiti i strani plaćenici a la Sonja Liht. Doduše, biće gadno ako sorošoidi iz vlade Srbije to uspeju da srede nekim zakonom kao što su rodnoverci sredili zakonom o Rodnoj ravnopravnosti.

  • Anominus says:

   Ti si druze mao pomesao loncice. Ocigledno ne poznajes bas najbolje rad pomenutog Karadzica. Pre svega, on nije nikakav tvoorac cirilice. Ko te je tome naucio ? Ona je postojala mnooogoo pre njega i mnogih drugih koji su pokusavali da se njom bave, svako iz svog razloga, pa malo prelistaj istoriju i vidi sta je i odakle potice cirilica. Upravo taj koga branis i hvalis i jeste ucinio to da se mi prakticno otudjioo od ostyalih slovenskih naroda a posebno Rusa i da se medjusobno ne razumemo, upravo revizijom naseg pisma, posle i menjanjem samog jezika. Prvo rastumaci i prouci pojmove vezane za jezik i posmo: Staroslovenski, crkvenoslovenski i sl. Kad to savladas i shvatis, onda malo detaljnije prouci Vukov rad ( ali ne ono iz osnovne skole cime su nam mazali oci i ispirali mozgove ), gde je bio, pod cijim je patronatom bio, cija skola i sta mu je bio cilj i zadatak. Upravo ti koje pominjes sa zapada da napadaju cirilicu, nas identitet i sl..i jesu tvorci Vuka i njegovog dela koje tako zdusno branis a koje je zapravo bilo protiv nas, a ne za nas. E tu si malo pomesao loncice, a za ostalo se slazemo kako hoce dalje da nas nateraju da menjamo jezik i ko zna sta jos.. ;-)

   • Kosovac says:

    @ Anonimus, …..Poznaniče stari, kao anonimus si već pola svog integriteta izgubio. Ne znam zašto se plašiš da napišeš svoje pravo „nick-name“? Ionako je to šifra. Meni je bitno da znam da li se deklarišeš kao Srbin, u kom slučaju bih mogao da te evidentiram kao izroda i neprijatelja srpskog naroda. Mnogi na ovom portalu se deklarišu kao Srbi, pa onda vrlo slobodno opletu po srpskom narodu „..Mi Srbi smo…..“ najružnijim rečima. U ovih desetak redova si se nalupetao kao maksim, plus prikazao si se kao srpski jezuita, kome stručnost dozvoljava da se nalupeta kao na simpozijumu sorošoidnih stručnjaka predvođenih Dr. Dubravkom Stojanović ili Dr. Latinkom Perović, koji su plaćeni da pričaju neistine auditorijumu sastavljenom od drugova sorošnih kroatocentričnih aplauzanera. ………………..Takođe bi trebalo da se izjasniš koja je krajnja namera Vaše grupice kritičara Srbina Vuka Stefanovića Karadžića, da li je Vaš zadatak da ukinete ogavnu srpsku ćirilicu, da je menjate, ili pak da vratite u upotrebu neku od varijanti slavnog staroslovenskog jezika, na koji biste elegantno preveli Đuru Jakšića, Milovana Glišića i ostale srpske književnike? Možda je zahtev vaših instruktora da ubedite Srbe da samoukinu Vukovu srpsku ćirilicu, ko bi to mogao da zna? Pa da Srbima onda servirate fantomsku „srpsku“ latinicu? ………………..Ukoliko si Nesrbin (da se pošteno deklarišeš), ja bih vrlo rado ukrstio sa tobom koplja, bez ljutnje na tebe kao nekoga ko je normalno protivnik ćirilice zato što normalno sledi instrukcije dobijene od strane rimokatoličke crkve.

    • Svetozar says:

     Poprilično si neobrazovan. Ćirilica nije Vukova, trebalo bi da znaš čija je kad je već koristiš i kad se predstavljaš da si Srbin. Ne znaš ko je Mrkalj, nisi čuo za njega, jer da jesi onda bi ga bar spomenuo kad pričaš o ćirilici. Sve to bi trebalo da znaš, ali ti ne znaš, pa me sve to navodi na to da nisi Srbin.

     • Kosovac says:

      Bravo druže Svetozar. Mnogo je bolje što nisi više Anonimus. Hvala što si me obavestio da ćirilica nije Vukova, nego je Mrkaljeva. Verovatno je nju Vuk ukrao od Mrkalja i onda je uvalio Srbima, verovatno ste vi na centralnom komitetu jezuitskog saveta odlučili da tako objasnite svoje napade na srpsku ćirilicu. Inače da je mi sada zovemo „Mrkaljeva“, ti bi toj ćirilici pevao slavopojke? ………………..Ja sam očekivao da ćeš me ubeđivati da su ćirilicu Slovenima uvalili pravoslavni sveci Ćirilo i Metodije, uz svesrdnu pomoć rimpape - kako me je ubeđivao ranije jedan tvoj kolega genije sorošoidni naučnik. ………………..I šta sada što tebe ular navodi na to da ja nisam Srbin? Izgleda da si ti pametno zaključio da ovako glupo pričam o Vuku Stefanoviću Karadžiću zato što nisam Srbin, a da sam Srbin pričao bih pametno kao što vidim Ti pričaš. Eh, moj Svetozare, lepo je Srbin biti, ali je mnogo teško. Pre će kamila proći kroz iglene uši, nego komunista, sorošoid i jezuitski novoistoričar da bude Srbin.

      • Svetozar says:

       Ti, em si neobrazovan, em si šizofren... Zreo si za ustanovu. Ti mešaš teme, teorije, ne znaš ni šta pričaš, ja te ništa ne razumem, niti sa kim se svađaš. Kakvi Anonimusi, kakvi jezuiti, šta rimpapa...?

       • Kosovac says:

        A bre Svetozare, kakva kamila, kakve iglene uši? Kakvi Srbi, kakvi bakrači? Jesi li ti pri čistoj svesti ili treba opet da te šaljemo u kavez kod Laze Lazarevića?

        • Svetozar says:

         Ako voliš kamile, samo napred, tu neću da ti se mešam. Šifru imaš, to je evidentno. Ispunjavaš sve uslove za šiptara

       • Anominus says:

        Dzaba ti to njemu pises kad je covek skroz ispranog mozga i natripovan, prvo nedovoljno informisan, zatim ispranog mozga kojecime a takodje i milion drugih stvari. Pratio sam ranije sta je sve cesto lupetao i nisam se ukljucivao, racunam, ajd pusti budalu, ali ovo nisam mogao da odolim da mu ne napisem. Njemu pomoci nema. Beznadezan slucaj. U zdravlje !

        • Kosovac says:

         Svetozar stavio masku fantomku na glavu i krenuo u operaciju, da pelješi. Sada je „anoniman“, kao da je sakriven iza providne zavese. I kada taj Fantomas prdne u Svetozarevu tikvu, prepoznaće se po mirisu, znate sličan se sličnom raduje. Kad kažem „Svetozarevu tikvu“ ne mislim na njegovu glavu, već mislim na pravu tikvu u koju prdi ona debilana za Noć veštica.

    • Anominus says:

     Tebi prijtelju pomoci nema. Optuzujes druge da lupetaju a sam pojma nemas gde teras i sta pises. Sam si sebe demantovao u jednoj recenici i pokazao koliko si pogubljen. Pre svega, ja jesam Srbin, i to onaj koji se iskreno brine za sve sto je nase, na vise nacina. Sto se tice cirilice, sam tvoj odgovor sa ovakvom formulacijom samo dokazuje to sto sam vec napisao da pojma nemas o tom Vuku i jos nekim stvarima. Da je tako kako se tripujes da jeste, neko ko bi branio zapad, prvo bi branio tog istog nesretnog Vuka zajedno sa tobom, a ne kritikovao, jer on zapravo i jeste produkt te zapadne skole, sto ti ocigledno blage veze nemas ( ili se uspesno foliras da zametnes tragove ). Sa druge strane, sigurno nam je bliza staroslovenka ili crkvenoslovenska cirilica nego latinica i Vuka sam upravo u tom kontekstu i pomenuo da ju je udaljio, a upravo neko ko ce zastupati zapad po tvojim uvrutim teorijama zavere, nece braniti te korene kao takve vec ce navijati suprotno. Da li si uopste svestan i da li shvatas sta si se nalupetao i koliko je kontradiktornosti izaslo iz tebe. :D . Ti si skroz izgubio i logiku i kompas. Po svemu sudeci, tom logikom koju guras, pre bismo tebe trebali da svrstamo na zapadnu stranu a ti mi se tu nesto prodajes. Mene bi bilo sramota tolikog neznanja i iznetih gluposti da sam na tvom mestu, ali takvi kao ti ocigledno nemaju ni obraza ni jos po neceg. Lepo ti Svetozar covek objasnio neke stvari ali ti i to ne kapiras. Mozda i jesi Srbin, ali definitivno glup :D

   • Svetovid says:

    Čudno je. Nemci su bili poznati kao trezven i pametan narod. A sada ih polupismeni vladari uvlače u egzistencijalni rizik atakovanjem na Rusiju, a još nisu izmirili dug za 20 miliona poginulih Rusa iz prošlog rata.Zaboravljaju da Rusi pamte sve! Čini se da su, ipak, samo bezumni poslušni roboti anglosaksonaca u misiji uništavanja Rasjana.(ne Nemački narod već politička hunta koja je nesposobna da vidi posledice svojih postupaka, ili je još gore-svesna posledica! ) Sva je prilika da će, ako podmuklo potegnu rakete na Krimski most,Vladimiru Vladimiroviču-ulepšati dan!a Jenkiji neće prstom mrdnuti,spopašće ih a m n e z i j a povodom čl. 5, ogradiće se od "nepromišljene" politike Hitlerovih naslednika-"lepo su im govorili" . I, ako treba, povući će se iza Misisipija, u znak dobre volje.No problem! Mir, mir, niko nije kriv.Šta mogu kad kasne 15 Maha.

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   Pa, ti 🐃 kosovarsko, sa svakom rečju, koju papkom izlupaš po tasturi, toneš sve dublje u sopstveni debilizam i nepismenost k'o u živi pesak. Stvarno si žešći bolid! Idi, obesi se!

   • Kosovac says:

    Dobro bre lizaču srednjeg prsta, sto puta sam ti rekao da faksimil tvog potpisa ne stavljaš na početku pisma, nego na kraju. ………………..Jeste da lupaš kao maksim po diviziji, jeste da ti je karakter debilno-teletabiski, jeste da si na nivou pećinskog čoveka, ali zato ono što napišeš, tako naučno i pismeno, e u to može slobodno da se čovek posere.

    • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

     🤣 🤣 🤣 Bravo, primitivni šiptarski ništaku! Zablistao si u svom svom volovskom sjaju. 💩, ne preostaje ti ništa drugo do da se - obesiš.

     • Kosovac says:

      Nije mi jasno kako ne možeš da se naučiš pismenosti, sada si svoj potpis stavio na sredini teksta. Na kraju teksta, bulčo, na kraju.

      • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

       Šćip, svi su se uverili ko si, šta si i sa kakvim nesojem imaju posla. Ni za konopac nisi. Za tebe je 💩 šiptarsko, samo motka onečišćena... da te njome proteraju nazad, međ' tvoje semenkare i kozoprcatelje (mada vidimo, ni fantazije o kamilama ti nisu strane), pa tamo trabunjaj o kamilama, ćopavom Vuku i ćopavom Titi... jer ni sa čim srpskim veze blage nemaš. Od jezika, preko istorije pa do ponašanja. Primitivni arnaut, kozopr*atelj 100%-tni!

       • Kosovac says:

        Ovako bogat rečnik može da ima samo neki Kripto …….. Važno da ti je čitav srednji prst, pa da možeš u slast da ga poližeš.

       • Kosovac says:

        @ Jedan tamo….., …..Zamoli gazdu da ti izmisli smajli za izraz „kozoprcatelj“. Da te opismeni do daske.

       • Kosovac says:

        @ Jedan tamo….., …..Čim si se izlajao o kamilama, shvatio sam da si ti neki drugorazredni komesar novoverske sekte rodnoverske stare vere.

        • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

         Džaba se ku*obecaš, svima je očigledno i svi su provalili da si - teška psiho-seljačina. 👈 🤣

     • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

      Leeeblebijaaa, semenkeee... dedovinaaa, obraz... Navali narode... rasprodaja kod 🐃 "kosovarskog".

 4. Veliki Mido i maleni Mido i Ćeramida Veliki says:

  To će pomoći😂😂😂

 5. da da says:

  Kada kažu Harkiv i Zaporižje smejem se jako,a 100% stanovnika tih gradova izgovara normalno Harkov i Zaporožje.Krvati tako izgovaraju zbog robovske crte u mozgu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *