НЕМАЧКА ОДБИЛА војну помоћ Украјини

НЕМАЧКА ОДБИЛА војну помоћ Украјини

27 децембра 2019

Берлин је одбацио молбу Кијева о пружању војне помоћи, рекао је шеф украјинске дипломатије Вадим Пристајко у интервјуу за портал РНД.

„Захвални смо Немачкој за финансијску помоћ и политичку подршку владе. Нажалост, наша молба за војну помоћ је одбијена“, рекао је украјински дипломата не прецизирајући када се Кијев обратио Берлину за ту врсту помоћи.Вадим Пристајко је, ипак, рекао да се нада да ће Немачка преиспитати свој став и додао да је у овом тренутку пред Украјином питање „преживљавања као државе“.

Шеф украјинске дипломатије је нагласио да су Берлин и Европска унија учинили много за Украјину, али да то није довољно.

Последњих година украјинска армија има сталне потешкоће с обнављањем наоружања: старом истиче рок употребе, а за његову замену нема новца. Кијевским властима помажу западне државе које Украјини предају застарело оружје.

У септембру прошле године САД су Украјини дале два брода типа „Ајленд“, произведена још 1988. године, која су повучена из америчког наоружања. Два месеца касније Пентагон је понудио Кијеву застареле фрегате, а Украјина је разматрала и могућност да купи три застарела данска.

Прошле године САД су послале у Украјину 35 противтенковских ракетних комплекса ФГМ-148 „Џавелин“ и 210 ракета, забранивши јој да их користи на линији разграничења у Донбасу. Касније се испоставило да је рок употребе мотора за америчке ракете истекао много пре него што су комплекси предати Украјини.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. persida says:

    Nemacka da bombarduje Ukrajinu uz izvinjenje Rusiji za sankcije koje joj je nametnula.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u