Nemačka odustala od uslovljavanja, Srbiji pregovori pre januara

Nemačka odustala od uslovljavanja, Srbiji pregovori pre januara

6 septembra 2013

Angela-Merkel--007Nemačka je odustala od daljeg uslovljavanja Srbije na putu ka EU. Ako lokalni izbori na Kosovu prođu u redu, mogući su pregovori Srbije i Brisela i pre januara.

Kako piše Blic, Nemačku sada interesuje samo Kosovski uslov, a sledeće sedmice bi Beograd i Prištinu trebalo da posete parlamentarci Bundestaga, koji će, kako se navodi, u Srbiju doneti neke pozitivne poruke.

„Srbija će dobiti predbožićni poklon jer su kancelarka Nemačke Angela Merkrl i njen tim zadovoljni načinom na koji se ispunjava kosovski uslov. Bez obzira na stepen neispunjenosti reformskih uslova ili čak i što nisu adekvatno sankcionisani krivci za paljenje nemačke ambasade, Beograd će 20. decembra moći formalno da počne pregovore jer će 19. ili 20. decembra Evropski savet moći da donese pozitivnu odluku o tačnom datumu“, kazao je za Blic izvor blizak vlastima u Berlinu.

Isti izvor navodi da Berlin neće insistirati na striktnom rasformiranju paralelnih institucija države Srbije do kraja godine i dodaje da su po tom pitanju kriterijumi omekšali i postali realniji. Takođe, više se ne pominje i ugovor o „dobrosusedskim odnosima“ koji su pre godinu dana kao uslov postavili nemački parlamentarci, dodaje Blic.

Tom listu je rečeno da će predsatvnici Bundestaga sledeće nedelje stići u Beograd ali i u Prištinu, kako bi preneli pozitivne poruke. Kako se tvrdi, ta poseta znatno će se razlikovati od svih prethodnih kada se u Beograd stizalo sa veoma oštrim kritičkim porukama koje su ostale upamćene po diktiranju „nemačkih uslova“ za evropski put Srbije.

„Političarima u Nemačkoj je potpuno jasno da reforme u Srbiji stoje, sa skepsom gledaju na neka kadrovska rešenja u rekonstruisanom kabinetu premijera Ivice Dačića, ali više na tome neće insistirati. Jedini uslov je Kosovo“, kaže za Blic izvor iz diplomatskih krugova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *