НЕМАЧКА ОШТРО УПОЗОРИЛА Брисел!

NEMAČKA OŠTRO UPOZORILA Brisel!

23 aprila 2017

Dvojica visokorangiranih nemačkih političara Norbert Retgen i Joakim Herman pozvali su u nedelju EU da okonča razgovore sa Turskom o članstvu nakon što je predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan referendumom dobio dodatna ovlašćenja.

Retgen je član Hrišćansko demokratske unije (CDU) i predsedavajući Komiteta za inostrana pitanja u Bundestagu, a Herman je član Hrišćansko socijalističke unije (CSU), koja je sestrinska partije CDU i ministar unutrašnjih poslova u pokrajini Bavarskoj.

Retgen je istakao da, ukoliko ne bude posledica nakon referenduma u Turskoj, biće naneta šteta Evropi.

– Ukoliko ne odgovorimo na odluku Turske protiv demokratije, vladavine zakona, nanećemo štetu kredibilitetu Evrope – naglasio je Retgen za nemačku medijsku kuću „Dojčlandfank“.

Prema njegovim rečima, pretvaranje da bi Turska mogla da uđe u članstvo EU takođe će sprečiti Evropu u stvaranju novog, realističnijeg odnosa sa Turskom.

Herman smatra da bi pregovori EU sa Turskom o članstvu trebalo da budu prekinuti, a ne pauzirani.

– Vreme je za okončanje pregovora o članstvu Turske u EU. Treba da prestanemo da se zavaravamo. Nema zajedničke perspektive sa Erdoganovom Turskom – dodaje Herman za nemački dnevnik „Bild am Zontag“.

Na referendumu održanom pre sedam dana u Turskoj glasači su odobrili ustavne promene kao što su ukidanje funkcije premijera i koncentracija vlasti u rukama predsednika, što je najveća izmena političkog sistema te zemlje od ustanovljavanja moderne države pre skoro stotinu godina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *