НЕМАЧКА ОТКРИЛА да ће чувати леђа Албанцима у Македонији

NEMAČKA OTKRILA da će čuvati leđa Albancima u Makedoniji

10 marta 2017

SKOPJE, MACEDONIA - MAY 09: Ethnic Albanians wave Albanians and

Nemačka očekuje da predsednik Makedonije i sve partije poštuju rezultate izbora i da se što pre formira vlada na osnovu parlamentarne većine, izjavio je danas Kristijan Helbah, specijalni izaslanik za Jugoistočnu Evropu nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

To je, kako je preneo makedonskom predsedniku Đorđu Ivanovu i partijskim liderima, ključno da Makedonija može da počne da sprovodi reforme. Helbah je rekao i da je Berlin zabrinut zbog produžavanja krize u Skoplju.

Formiranje nove makedonske vlade je onemogućio Ivanov time što nije hteo da dodeli mandat lideru opozicionog SDSM Zoranu Zaevu, iako je napravio parlamentarnu većinu sa albanskim strankama DUI, Besa i Alijansa za Albance. Protiv takve vlade izjasnila se vladajuća VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

„Ubeđen sam da će predsednik poštovati rezultate izbora i omogućiti da većina u parlamentu formira vladu što je moguće brže. Parlament mora da počne da radi ca ciljem da donosi odluke za hitna pitanja pred kojima se država nalazi“, rekao je Helbah.

Liderima parlamentarnih partija je preneo poruku Berlina da prestanu da podstiču podele po etničkim linijama, zato što to samo može da stane na put reformama.

Na pitanje da li ima šta sporno u takozvanoj albanskoj platformi, protiv koje protestuju pristalice VMRO DPMNE, Helbah je kratko odgovorio: „Ne“.

„Nemačka stoji iza svih snaga koje se zalažu za reforme i da nema problema, već da se mirno obavi transfer vlasti“, rekao je Kristijan Helbah.

Nemački izaslanik je sa liderima dve naveće partije u Makedoniji, VMRO DPMNE i SDSM, Nikolom Gruevskim i Zoranom Zaevom, razgovarao juče, ali nisu saopšteni detalji tih razgovora.

Danas se sastao sa liderima albanskih partija koje su potpisale zajedničku platformu, koju su postavili kao uslov za formiranje vlade Makedonije.

KOMENTARI4 komentara

 1. milan says:

  Siptari misle da Nemacka navija za njih! Malo morgen. Znaju Nemci da sa dovoljno para mogu da izazovu nemire i potkupe siptarske politicare sve zarad ucvrscivanja svoje pozicije medju Siptarima, sto im donosi lovu kroz robovlasnicke kredite.Politika stara koliko i svet, nista novo. Od Nemacke sam ocekivao nesto novo ali izgleda da je i Nemcima ponestalo kreativnosti. Jednostavno je, stari prijatelji su ostali stari priatelji, a stari neprijatelji su datost sama po sebi. Jedino to ne priznaje Srbijanska AV-a Vlada. Pozor na Engleze! Samo me zanima sta Englezima treba da se uplicu u sve to? Dovoljno su izvan svih dogadjanja da bi trebalo da se zabave o sebi!

 2. darko says:

  NIJE MI ZAO MAKEDONIJE PODRZALA JE KOSOV DRZAVU NASTALU NA ZLOCINU SAD TI ISTI NATO ZLOCINICI NJU KROJE

 3. dusko says:

  Ove fasiste neko pod hitno mora da smiri ! Alo nije vam dovoljno dva svetska rata !!! Rusija ce morati opasno da reaguje !!! Umesto da Nemacka bude osudjena za genocid i da bude iskljucena iz svetske politike oni se ponasaju kao i pre-FASISTI !!!

 4. Ivan says:

  Carevi,nemci vam rade 24/7 o glavi a vi se uhvatili za Makedoniju..aj,krkajte ga opet .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *